Allo jako Haló, haló! komentář

Allo jako Haló, haló! [komentář]
2016-09-27T08:42:01+02:00
• 27. 9. 2016
8

Google představil své nejnovější komunikační nástroje Duo a Allo. Pro Duo jsem zatím nenašel využití, a dokonce jsem neuskutečnil ani jeden hovor. Nejde o to, že bych neměl s kým volat, ale nepatřím do generace selfie maniaků, natož mezi lidi, co se potřebují ukazovat, když s někým volají. Pro mě je důležitá informace, kterou předám, ne jak se tvářím nebo jak se tváří druhá strana.

Google Allo – přivítejte nový komunikační nástroj

Chápu, že pro některé to může mít přínos hlavně tehdy, pokud se chtějí vidět se svými blízkými, ale mě se to zatím netýká. Duo hodnotím jako dobrou službu s minimem funkcí a s jednoduchým ovládáním. Avšak od Allo jsem čekal mnohem více.

Zatím mi spíše připomíná britský komediální seriál ‚Allo ‚Allo!, u nás známý jako Haló, haló! 

Allo je fajn

Jako v případě Duo, tak Allo je velmi jednoduchou službou, která nevyžaduje registraci nebo přihlášení skrze Google účet. Pracuje hlavně s telefonním číslem. Pokud přihlédnu ke spuštění App Preview Messaging, tak rozšíření služby jako takové nemusí záležet jen na znalejších lidech, co rádi testují a hrají si s novinkami od Googlu.

google-allo-article-header

Pokud Google přinutí výrobce, aby aplikace Allo a Duo byly nativně součástí každého smartphonu, tak bychom zde měli unifikovaný komunikační systém, který by mohl bez problémů konkurovat nejen SMS zprávám, ale také službám jako Messenger, WhatsApp a podobným. Ale v toto moc nevěřím. Výrobci by byli asi proti a co nevidět by Evropská unie vytvořila žalobu na Google za propagování svých služeb na svém operačním systému, který je dobrovolný.

Allo nabízí zajímavou funkci v podobě asistenta. Ten sice nepodporuje češtinu, ale už nyní umí být užitečný a také vtipný. Samotné zprávy mohou být interaktivnější, přičemž si lze vyhrát i s velikostí textu a smajlíků. Velmi mě potěšila i možnost zasílání audio zpráv, což jsem záviděl u Messengeru od Facebooku.

Rozhodně je Allo zajímavé a velmi použitelné, aspoň na první pohled. Sice je vyžadováno, abyste měli telefonní čísla lidí, s kterými si chcete psát, ale jedná se zatím o ten nejmenší problém.

Allo je nedospělé stejně jako Google

Google ještě před lety představoval jednu funkci a službu za druhou, což bylo velmi lákavé, hlavně pro geeky a technologické nadšence. V poslední době se ale více zaměřuje na zcelování svých produktů, což má dopad i na jejich životnost. Mění jednu službu za druhou. Spíše mi to připadá, jako by se nyní soustřeďoval na nabízení velmi prostých služeb bez klíčových funkcí, na které jsme si zvykli. Zřejmě chce nalákat i ty uživatele, kteří jsou stále u konkurence.

Pokud by došlo na uvedení Allo před třemi lety, byl bych relativně spokojený. Nedokončená služba, kterou čeká vývoj a doplňování funkcí. Avšak Google už není mladou firmou, která si ráda hraje. Nyní od ní očekávám dotaženější produkty, když už geekové nejsou na prvním místě.

I kdybych byl obyčejným uživatelem, připadalo by mi i nyní Allo jako alfa verze, která je opět veřejně testována. Samotné komunikační službě chybí podstatná záležitost, bez které se jedná jen o další pokus. Samozřejmě tím myslím webového klienta spojeného se synchronizací komunikace.

Ačkoliv se pro mě stal smartphone pracovním nástrojem, tak nejraději píši a komunikuji na notebooku s běžnou klávesnicí.

Marně jsem si myslel, že tentokrát Google udělá změnu a představí komunikační nástroj s lepším prostředím. Není potřeba tuny smajlíků, ale základní funkce chybí. Zvětšování textu si mohl nechat na později.

Čekat, čekat, čekat

Uvidím, jak dlouho mi zůstane nálada pro zkoušení Allo. Na prvním místě potřebuji synchronizaci a webového klienta. Bez těchto věcí není pro mě Allo důležité. Těžko nahradí Hangouts. Záleží, jak dlouho bude Googlu trvat, než představí klíčové funkce, které dnes najdeme u jiných služeb. Zatím se pro mě jedná o zajímavý experiment. Google má prostředky a vývojáře, aby vytvořil masovou záležitost. Pokud chtěl zaujmout masy, tak nechápu, proč zase uvedl nedotaženou službu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

27. 9. 2016, 16:51

Pre pripomenutie, tu je predstavenie Allo:
https://youtu.be/862r3XS2YB0?t=1777
Aplikacia, ktoru sme dostali ma presne rovnake prostredie. Z toho, co Allo dokaze, chyba moznost nakupu a rezervacie, Google Assistant nechyba a je lepsi ako v prezentacii. Cize dostali sme to, co Google slubil. Potesila by podpora slovenciny v asistentovi, ale bolo by obrovske prekvapenie, ak by bola pri vydani 1.0. Ale prelozeny help a priklady otazok v slovencine, ktore sa mozem spytat asistenta davaju nadej, ze slovencina bude.

Ak by som mal hodnotit Allo nezavisle a bez emocii, tak ja, ako aj mnozstvo dalsich ludi sme verili na zazrak, ano, boli sme velmi naivni. V skutocnosti Google predstavil presne to, co predstavit mal. Stabilnu a vyladenu aplikaciu, ktorej funkcie odpovedaju presne verzii 1.0 (alfa je oznacenie pre jedny z pociatcnych faz vyvoja, v tejto faze spravidla nie je stabilna, priklad alfa verzie bol napriklad Android N DP1). Prve Allo (a Duo) su zaklad, aby Google ziskal spätnú vazbu od pouzivatelov a mal na com dalej stavat. A je zjavne, ze Google pocuva, Allo a Duo by sa mali zlucit do spolocnej aplikacie, je slusna sanca, ze pride SMS podpora a web klient.
„Problem“ Allo, su prehnane ocakavania, od prvej verzie sa nedalo cakat vela. A do istej miery moze ist o nepochopenie aplikaci. Zakladom je Google Assistant, v podstate ide teda o digitialneho asistenta s integrovanym chatom.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2016, 19:41

Tento komentář bych napsal už tehdy, ale počkal jsem, až si službu vyzkouším. Nechtěl jsem komentovat něco, co jsem nikdy nemel v rukou.

Ján Valkovič

27. 9. 2016, 20:42

Predstav si, ze si Google, komunita sa ta kazdy den pyta, ze kedy predstavis Allo a ty zaroven potrebujes data pre vecne hladnu AI, na jej vylepsovanie.

Kompletne kopirovat iMessage alebo WhatsApp nema zmysel, neodlisis sa od konkurencie a tvoju aplikaciu nazvu kopiu aj ked ma 20% funkcii, z toho, co konkurencia, vid recenzie na Allo. Ale pri 20% usetris naklady na vyvoj a na zaklade spätnej vazby od pouzivatelov mozes vyvijat dalej a zaroven sa vyhnes vyvoju funkcii, ktore nikto nebude pouzivat. Ako som uz pisal, Google vydal presne to co mal vydat. To nie je dokaz nedospelosti, skor rozvaznosti.

jirka slechta

27. 9. 2016, 10:00

100% souhlas. Hangaut byla proti Allo vyspělá aplikace. Bohužel oddělením SMS se stává pouze jednou z řady. Přitom stačilo začít do Hng. integrovat další Messengery atd. Místo toho přišla dětská hračka Allo…

V Hangouts fungujú stále sms ,teda aspoň u mňa.

Jiří Mrázek

27. 9. 2016, 9:51

Ale Allo webového klienta mít ani nemá mluvili o tom na I/O že je to čistě mobile experience.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2016, 9:55

Podle posledních informací bude, ale záleží na Googlu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat