Novinky v Android 7 Nougat

Novinky v Android 7 Nougat
2016-08-25T11:24:47+02:00
• 25. 8. 2016

Před pár dny Google oficiálně vypustil do světa finální verzi operačního systému Android 7 Nougat. Prakticky ihned po oznámení se aktualizace objevila těm, kteří se zapojili do beta testování. Další uživatelé by se měli na vybraných zařízeních dočkat v průběhu následujících měsíců. Se samotným představením byl zároveň zveřejněn seznam novinek, na které se v nové verzi Androidu můžeme těšit.

latest-pokemon-go-update-brings-android-7-0-nougat-support-506277-2

Výkon a ovládání

V první řadě dochází k novým vylepšením v oblasti výkonu. K vylepšení došlo u JIT compileru. Ten nyní snižuje nároky na interní paměť, kterou vyžadují aplikace. Díky tomu bychom se mohli dočkat na mnohem rychlejší aktualizace jak systému, tak nainstalovaných aplikací. Android 7 má zároveň implementovaný VR mode. Již z názvu lze odvodit, že nová verze operačního systému je lépe uzpůsobena virtuální realitě. A v neposlední řadě Google zakomponoval Vulkan API. Více o této technologii se dočtete v samostatném článku.

Za velmi očekávaná vylepšení lze považovat také nové verze Doze režimu a správce dat. U režimu Doze došlo především k optimalizaci. Mělo by tedy dojít k mnohem větší výdrži na jedno nabití v okamžiku, kdy telefon třeba aktivně nevyužíváte. Zde si zřejmě budeme muset počkat na první seriózní testy, zda tomu skutečně tak je. Správce dat má pak za úkol šetřit mobilní data tím, že aplikace na pozadí nebude mít přístup k mobilnímu internetu. V České republice se tato úspora může tedy obzvlášť hodit.

doze

Uživatelé zapojení do beta testování se již několik týdnů mohou radovat ze split-screen módu. Ten umožňuje pracovat aktivně se dvěma aplikacemi ve dvou různých oknech. Kromě tohoto často zmiňovaného módu byl také v Android Nougat přidán mód Picture-in-Picture. Ten využijí především majitelé Android TV. Uživatelé pomocí tohoto režimu mohou sledovat video, a zároveň surfovat na internetu nebo upravovat nastavení. Nově tedy není potřeba samotné video vypnout.

Zároveň byla přidána funkce pravému softwarovému tlačítku (čtverec). Ten kromě vyvolání nabídky nedávno spuštěných aplikací, u které můžete konečně zavřít všechny aplikace jedním kliknutím, umí nově také přepínat mezi posledními spuštěnými aplikacemi. Stačí jen dvakrát toto tlačítko zmáčknout.

Notifikace a zabezpečení

Výrazných změn jsme se dočkali také u notifikací. Ty jsou nově lépe tříděné. Nemělo by se tak již stávat, že budete mít například 5 jiných notifikací od té samé aplikace. Zároveň již můžete přímo z notifikace odpovídat na zprávy. Není tedy nutné otevírat samotnou aplikaci. Při delším podržení uživatel rovněž může rozhodnout, které notifikace se mají vůbec zobrazovat. Nově můžete rovněž přeskládat nabídku rychlého nastavení, aby vyhovovala vašim preferencím.

bundled_notifikace  notifikace

Google zapracoval i na oblasti zabezpečení operačního systému. V samostatném článku jsme se již věnovali aktualizacím. To ale není vše. Po restartování přístroje se vám zobrazí důležité zprávy, nebo zazvoní budík i před samotným zadáním hesla. U Android Nougat bylo implementováno kryptování souborů. Nově můžete také aplikacím povolit/zamítnout přístup k jednotlivým složkám. A nechybí návrat odemykání skrze váš obličej. Nové řešení by mělo být mnohem citlivější na světlo, vlasy apod.

Úprava

Android 7 je dále mnohem lépe přizpůsobitelný. Například si uživatelé mohou nastavit velikost písma, ale také ikon či různých obrázků. Pro osoby slyšící pouze na jedno ucho Google zpřístupnil monotónního asistenta. Vylepšena byla také rychlost převodu hlasu na text. Nougat rovněž lépe pracuje s jazyky. Můžete si nastavit, v jakých jazycích chcete například dostávat výsledky hledání. Tím by tak mohla odpadnout poměrně otravná volba překladu webových stránek. Zároveň je v Android 7 přidáno celkem 25 lokálních jazyků.

Mezi další, již drobnější, změny patří třeba možnost nastavit si informace v případě nouze – krevní skupiny, alergie, kontakty pro případ nouze apod. Android v nové verzi umožňuje nastavení jiné tapety na zamykací obrazovce. Nechybí ani celá sada nových smajlíků. A na konec musíme také zmínit tzv. pracovní mód, který uživateli umožní povolit/zakázat určité notifikace, které se mu mají na obrazovce během pracovní doby zobrazit.

Nepřehlédněte

Ačkoliv se tedy může zdát, že Android 7 Nougat nenabízí tolik novinek jako předešlé verze, tak tomu tak ve skutečnosti není. Výčet novinek je poměrně obsáhlý. Pravdou však je, že o většině výše sepsaných novinek jsme již věděli. A to třeba díky možnosti uživatelů zapojit se do beta testování.

Zdroje: phandroid.com, android.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat