Novinky v Androidu N – 4. díl

Novinky v Androidu N – 4. díl
2016-03-21T07:00:22+02:00
• 21. 3. 2016

Před necelými dvěma týdny Google uvolnil Android N Developer Preview 1, což rozhodně překvapilo hodně lidí, jelikož jsme očekávali, že k tomu dojde až při samotné konferenci Google I/O 2016. Také jsme se dozvěděli, jaké hlavní novinky nese tato verze, přičemž se od té doby odhalují další změny, které se skrývají v systému.

Navigace mezi aplikacemi

Google si tentokrát nechal záležet na navigaci a orientaci v nastavení. Kromě upravení základní nabídky jsme se dočkali i vylepšení procházení nainstalovaných aplikací. Zatím bylo dohledání konkrétní aplikace poněkud náročnější, ale nyní budeme moci využít rychlejší skrolování s využitím abecedy. Stačí na pravé straně podržet prst a objeví se počáteční písmeno, na kterém se aktuálně nacházíte. Následně stačí najet na takové, kterým začíná požadovaná aplikace.

nexus2cee_android-n-fast-scroll-2 nexus2cee_android-n-fast-scroll-3

Větší provázání aplikací se systémem

Informace o aplikaci

Pokud jste v systému šli do základních informací o aplikaci, většinou jste mohli z této pozice zastavit běžící aplikaci, vymazat cache nebo kompletně všechna data. Nově ale budou moci vývojáři přidat možnost rychlého odkazu, který bude směřovat do nastavení samotné aplikace.

ap_resize (1)

Rychlé nastavení

Google dává vývojářům větší možnosti, jelikož nově budou moci vytvořit ikonu nebo přepínač pro rychlé nastavení skrývající pod notifikační lištou. Nemusíte se ale bát, že by se vám toto místo zanášelo nejrůznějšími přepínači. Stále budete mít kontrolu nad tím, co zde bude vidět, a co ne.

ap_resize (1)

Automatické aktualizace

Nejednou jsem viděl dotaz, jestli jde vypnout hlášení o automatických aktualizacích. V Androidu N v rámci vývojářských možností se nachází možnost vypnutí automatických aktualizací. Není jasné, jestli tato možnost zůstane v systému až do oficiálního vydání, ale rozhodně má svůj důvod umístění hluboko v systému, kam by neměl chodit běžný uživatel.

ap_resize (2)

Priorita notifikací

Google si také pohrává s novým typem přepínače. Například v nastavení notifikací je seznam, skrze který jde nastavit jednotlivé události. V nastavení UI systému lze aktivovat nový posuvník s několika možnostmi. Celkem jich je 5 a stupňují se – první pozice zablokuje notifikace z konkrétní aplikace, poslední umožní vše.

nexus2cee_Screenshot_20160310-140755 nexus2cee_Screenshot_20160310-140415

Běžné nastavení vs. nové

Mono

V nastavení zvuků v Androidu N se objevila nová možnost pro aktivování mono zvuku. Samozřejmě vás napadne, proč by toto někdo chtěl, ale má to své vysvětlení. Lidé s poškozeným sluchem mohou například poslouchat hudbu jen přes jedno ucho. Z tohoto důvodu by jim stereo zvuk poskytoval jen část audio signálu.

nexus2cee_Screenshot_20160315-080033

Manažer stahování

Pokud jste si chtěli cokoliv stáhnout z webových stránek, tak se aktivoval manažer stahování. Ten sám o sobě nenabízí velké možnosti. Například nebylo obsaženo zrušení stahování. V Androidu N tato novinka přibyla rovnou do notifikační lišty. Kromě toho můžeme najít v aplikaci novinku pro přesunutí souboru do jiného umístění.

nexus2cee_downloads-app-n-1 nexus2cee_downloads-app-n-3

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat