Smartphony se Snapdragonem 800/801 pravděpodobně nikdy nedostanou oficiálně Android 7.0 Nougat

Smartphony se Snapdragonem 800/801 pravděpodobně nikdy nedostanou oficiálně Android 7.0 Nougat
2016-08-25T20:12:05+02:00
• 25. 8. 2016
4

Vydání nové verze Androidu by mělo být vždy pro uživatele především dobrou zprávou, nicméně jak nasvědčují některé okolnosti, mnoho telefonů se Androidu 7.0 Nougat nikdy nedočká. Řeč je především o těch telefonech, které využívají procesory Snapdragon 800 a 801. Nicméně se to dotkne veškerých smartphonů, jejichž procesor využívá grafiku řady Adreno 3xx a nižší.

Jak lze již z prvního odstavce odvodit, na vině v tomto případě není zanedbaná podpora výrobce telefonu, ale může za to Qualcomm, který pro v úvodu zmíněné procesory nepřinese podporu ovladačů grafické knihovny OpenGL 3.1.

nedostanou Android 7.0 Nougat

Nový Android z nějakého důvodu není podporován na telefonech s těmi procesory, jejichž grafika nepodporuje knihovnu OpenGL 3.1 a grafický standard Vulkan. Obě zmíněné technologie však byly uvedeny až s GPU řady Adreno 4xx a Android 7.0 Nougat tak nebude možné žádným způsobem zprovoznit na starších typech telefonů. Jde přitom o celkem překvapivou situaci, jelikož například Snapdragon 801 je teprve dva roky starý, což je poměrně krátká doba na ukončení podpory.

Přesný důvod takto razantního omezení není bohužel známý a ani sám Google nepřišel s oficiálním prohlášením. Na Google+ se však v několika větách k problému vyjádřil Zingo Andersen ze Sony. Dle něj je důvod ukončení podpory starších procesorů jak technický, tak i právní.

Pokud vlastníte některý z telefonů, jichž se tento problém dotýká, a provozovali jste na něm beta verzi Androidu 7.0, pravděpodobně jste postřehli, že pro vás beta program skončil na čtvrtém preview. Důvodem jsou dle Andersena nepředvídaná omezení, která zapříčinila, že postižené telefony neprojdou testem kompatibility Googlu a tím pádem nebylo možné je nadále aktualizovat.

Kvůli těmto limitacím tak nebude Android 7.0 Nougat možné zprovoznit na telefonech, jako Nexus 5, Sony Xperia Z1, Xperia Z2, Xperia Z3, HTC One M8, LG G3, Samsung Galaxy S5, Xiaomi Mi4, OnePlus One, OnePlus X, Vodafone Smart Prime 6 a mnoha dalších. Jedinou nadějí se tak stává XDA Developers, kde již nyní začínají vznikat alternativní ROM.

Zdroje: reddit.com, developer.qualcomm.com, developer.sony.com, plus.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 27. 8. 2016, 12:06

Tak ještě že xda se snaží http://www.gsmarena.com/android_nougat_ported_to_the_lg_nexus_4-blog-20165.php

A další je i Nexus 5 a Nexus 7 2013

@Juzzy: Stejnou situaci má i moje LG G2. Oficiální ROM je dodělaná úplně jen na 4.4 KK, verze 5.0.2 je taková polohotová, většině lidí stačí, ale výkon je při náročném používání prostě špatný. Zato alternativní ROM řeší všechno, dlouhodobě běžím na Bliss ROM (aktuálně jsem na androidu 6.0) a je to rychlejší, stabilní, i hezčí (možnost témat). :)

Ján Valkovič

25. 8. 2016, 20:59

Byt sefom Qualcommu, tak okolo centraly vybudujem vodnu priekopu, padacie mosty a pomozu aj nejake katapulty :-D

Tak u note 3 jsem s tím ani nepočítal když samsung nebyl schopen ani nám dát 5.1.1 nebo 6.0.1 ale nechal nepouzitelnou 5.0 verzi která je plná chyb proto jsem taky zůstal na 4.4.2 .

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat