PC tablet, který vás nebude šmírovat

PC tablet, který vás nebude šmírovat
2016-06-25T09:44:27+02:00
• 25. 6. 2016
2

Společnost Purism hledá finanční podporovatele na tvorbu nového PC tabletu, který bude chránit vaše soukromí. Na fundraisingovém webu Indegogo můžete přispět na tvorbu dvou notebooků Librem 10 s desetipalcovou obrazovkou a Librem 11 s jedenáctipalcovou obrazovkou. Oba notebooky mají oddělitelné displeje od klávesnice, takže mohou sloužit jako tablet, notebook a dokonce i jako pracovní stanice.

librem11_0-640px_tkx5op

2v1 počítat je unikátní, jelikož je jako první na světě koncipován tak, aby svého uživatele nikterak nesledoval. Proto počítač neběží na operačních systémech jako Windows od Microsoftu či Android od Google či Mac OS od Applu, avšak na systému Pure OS, založeném na Linuxu. Mnoho vládních či vojenských systémů je založeno na Linuxu, jelikož tento systém je uživatelsky přívětivý v nesledování toho, co daný člověk na počítači dělá. Podle společnosti Purism jde o to, že soukromí není o tom, co skrýváte, ale o tom, co potřebujete chránit.

power_to_do_your_work_yw141q

Počítače Librem chrání uživatele před trackováním od třetích stran, sledování přes web kameru, uživatelé nemohou být na dálku ovládaní, nejsou zde bloatwarové aplikace, nesledují uživatele a neodesílají data ke zhodnocení. Uživatel má notebooky Librem plně pod svojí kontrolou.

purism-competitive-matrix-full-20160506_e9djkr

Vybere-li se potřebná částka 150 000 USD (3,5 mil. Kč), první podporovatelé projektu by měli první vyrobené modely Librem 10 a 11 obdržet postupně v září a říjnu tohoto roku. Společnost Purism přichází s variantou Librem 10, který nabízí 4 GB RAM,  64 GB úložiště, čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8300 taktovaný na 1,84GHz, s výdrží baterie do 10 hodin. Druhá, větší varianta, Librem 11 bude mít dvě varianty. Levnější s 8 GB RAM a 265 GB SSD diskem. Dražší varianta bude mít 16 GB RAM a 512 GB SSD disk. Dále mají oba totožné parametry: dvoujádrový procesor Intel Core M-5Y10c taktovaný na 2GHz. Výdrž baterie je totožná jako u předem zmíněného modelu. Oba dva notebooky jsou napájeny přes kabel USB-C. Librem 10 a 11 jsou váhově poměrně lehcí. Desítka váží 650 g a jedenáctka 850 g.

Cena levnějšího modelu je při fundraisingové akci stanovena na 599 USD (14 tis. Kč) a vyšší model stojí od 999 USD (23 tis. Kč) až 1867 USD (44 tis. Kč).

Zdroj: indiegogo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Fajn a aplikace budou odkud???

Petr Matula

27. 6. 2016, 1:18

Přece z repozitářů. Tam jsou miliardy linuxových aplikací. Včetně všech běžné známých multiplatformních přehrávačů, webových prohlížečů, nástrojů na kdeco…. Se všichni boji linuxových distribucí a přitom se od nich učí jak Windows tak OS X

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat