ČSOB představilo NFC platby přes jejich novou aplikaci NaNákupy

ČSOB představilo NFC platby přes jejich novou aplikaci NaNákupy
2016-06-23T11:51:51+02:00
• 23. 6. 2016
3

Již minulý týden jsme vás informovali o tom, že se chystá ČSOB spustit NFC platby bez dalších nutných požadavků. Dnes nám v rámci tiskové konference byla celá tato služba spolu s aplikací představena. Jedná se o první vlašťovku jednoduchého bezkontaktního placení, ke kterému vám stačí pouze telefon s NFC a Androidem.

2016-06-23

Na začátku jsme se dozvěděli vcelku zajímavé statistiky. Bezkontaktní platby jsou v Česku stále oblíbenější, v minulé roce za období leden-květen bylo uskutečněno 22 milionů transakcí, zatímco letos se za stejné období uskutečnilo 31 milionů transakcí. Průměrná výše bezkontaktní platby je pak 560 Kč.

2016-06-23 (1)

Dnes ČSOB uvádí novou aplikaci ČSOB NaNákupy, která integruje možnost platby. Pro samotnou správu účtu však stále zůstane dostupná aplikace ČSOB  Smartbanking, kterou již používá téměř 160 tisíc klientů banky. Nová aplikace bude nyní umět zprostředkovat NFC platby mobilem na jakémkoliv bezkontaktním terminálu v obchodech nebo na poštách. Velká výhoda oproti dosud dostupným řešení je možnost zadat do aplikace přímo svoji platební kartu a to jak kreditní, tak debetní. Není tak třeba vydávat novou kartu nebo nějakou speciální SIM kartu.

2016-06-23 (2)

Aplikace bude k dispozici pro Android 4.4 KitKat a novější a pro plnohodnotnou funkčnost je třeba NFC čip v telefonu. Dostupná bude pro stávající klienty ČSOB a Ery/Poštovní spořitelny. Podporovány jsou jak platební karty VISA, tak karty MasterCard. Prozatím bude při platebním procesu nutné zadat PIN kód, čtečky otisků prstů zatím podporovány nejsou. Pro provedení platby ale pak bude stačit odemknout telefon a přiložit jej k terminálu. Platit lze pak dokonce také bez přístupu k internetu nebo v zahraničí.

O bezpečnost je také dobře postaráno. Samotné číslo karty se do mobilu neukládá, nahrazuji ji šifrovaný kód. Při platbě je pak nahrazena jednorázovým tokenem. K „překladu“ tokenu na skutečnou kartu dochází v systémech banky až při online autorizaci platby. V případě ukradeného telefonu se blokuje celá aplikace, není třeba blokovat jednotlivé karty.

Video: ČSOB a NFC platby v praxi

Do konce roku má pak přijít plná verze, která bude umět rozšířenou správu karet, jako třeba limity, notifikace nebo transakční historii. Integrována bude také virtualizace věrnostních karet obchodníků. Přijít má také verze pro iOS, avšak v té nebude integrována platební část. To právě kvůli uzavřeného přístupu k čipu NFC a je nutné čekat na Apple, až se rozhodne přijít se svým Apple Pay k nám do Česka. Pro telefony s Windows se zatím nic neplánuje, kvůli malému trhu.

logo-app ČSOB NaNákupy Ceskoslovenska obchodni banka, a.s. Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Apple Pay až přijde do Česka. Chmm toto mě fakt zaujalo. Pokud si dám do Apple Pay britskou kartu mohu platit po celém Česku. Je doopravdy tedy chyba v tom, že Apple musí přijít do Česka? Spíše se české banky nedovedou s Applem dohodnout nebo čekají že Apple snad přijde za nima. Rychlost vývoje NFC plateb je tristní. Hurá, že máme v roce 2016 první app. Omfg, snad se toho dožiju.

Josef Janda

23. 6. 2016, 14:46

NFC v telefonu mám, ale aplikaci na Google play mně to neumožnilo stáhnout!

Celkem pěkné a jak už jste zmínil v článku „Jedná se o první vlaštovku“. Doufám, že se snad v dohledné době dočkáme i služeb jako je Android Pay, Apple Pay či Samsung Pay apod., jelikož jsme v bezkontaktních platbách v Evropě lídři.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat