Mohl by Seznam.cz konkurovat Googlu na mobilech? komentář

Mohl by Seznam.cz konkurovat Googlu na mobilech? [komentář]
2016-04-21T07:15:35+02:00
• 21. 4. 2016

V tomto týdnu se rozhořela diskuze kolem dalšího vyšetřování Googlu evropskou komisí. Konkrétně jde o údajné porušení antimonopolních pravidel, zejména s ohledem na bránění v rozvoji konkurence. EU se nelíbí, že Google údajně vynucuje instalaci svých aplikací na smartphonech s Androidem.

Problém to ale není a v podstatě společnosti nejsou nuceny používat Android s aplikacemi od Googlu. Příkladem může být samotný Amazon, který používá Android, ale bez aplikací od technologického giganta. Samotný systém je open source, tudíž kdokoliv si jej může modifikovat k obrazu svému.

EU chce dát prostor konkurenci a omezit dominantní postavení Googlu mezi smartphony. Bohužel zde nevidím jakoukoliv konkurenci, která by mě mohla oslovit a mohla by mi nabídnout tak široký ekosystém. Pokud EU opravdu chce, aby zde byla větší konkurence, tak by zde nějaká musela být.

Naštěstí je Česká republika něčím zvláštní. Nenajdete moc zemí, kde by Google neměl dominantní postavení. U nás mu silně konkuruje domácí Seznam.cz, ale boj probíhá mimo mobilní telefony, nebo aspoň s nimi nesouvisí přímo.

Představil jsem si konkurenci na smartphonech v podání Seznamu. Zřejmě i o toto jde EU, ale otázkou je, kolik zemí má takové možnosti a jestli jsou vůbec nějaké společnosti, které by mohly konkurovat. Ze současného trhu lze vypozorovat, že ani snaha Microsoftu i přes obrovské investice nestačí.

Android 1.0 Seznam.cz Edition

Aby Seznam mohl konkurovat Androidu od Googlu s jeho aplikacemi, musela by česká společnost udělat nemalé investice do vývoje takového systému. Aby došlo k úsporám, pravděpodobně by Seznam.cz použil právě systém Android a vyladil by jej k obrazu svému – jinak řečeno, předinstaloval by tam své aplikace.

Nemalým problémem by bylo zajištění výrobce, který by dodal smartphone, na kterém by běžel systém odtržený od Google služeb. Bez Obchodu Play by mohl každý zákazník zapomenout na všechny běžně používané aplikace. Zde by musel Seznam v první řadě přesvědčit vývojáře, aby nahrávali své aplikace do jeho ekosystému, respektive obchodu s aplikacemi.

Samozřejmě nepočítám fakt, že jen vytvoření centra nabízející aplikace a hry by bylo poměrně náročné. V začátku by si tedy uživatelé museli zvyknout na nutnost ruční instalace apk balíčků, ale do toho by se pouštěli jen ti zdatnější.

V prvopočátku by tedy Android 1.0 Seznam.cz Edition mohl nabídnout jen ty aplikace, které jsou přímo z dílny Seznamu. Zkusil jsem si vytvořit plochu s dostupnými tituly a musím uznat, že toho zde chybí až moc. V základu se spokojíte s emailem, mapami a seznamkou Lide.cz, která by mohla plnit službu komunikátoru. Dále byste měli k dispozici aplikace jako TV Program nebo Pubtran. Co se týče multimediálního využití, tak se nnabízejí tituly jako Stream.cz nebo Pohádky.

2016-04-20 15.43.32_framed

Jak můžete vidět, muselo by se zapracovat na aplikaci na focení, přehrávači hudby a dalších podobných, bez kterých si dnes už ani neumíme představit smartphone. Samozřejmě se dá podotknout, že takové aplikace už jsou, ale jak by Seznam.cz donutil vývojáře, zejména pak ty zahraniční, aby nahrávali aplikace do malého ekosystému? Šance jsou vskutku malé.

Jen nedotažená vize

EU prostě chce, aby zde byla konkurence, ale ani v našem případě by Seznam.cz nemohl konkurovat Googlu, a to ani za několik let. Naštěstí se o to ani nesnaží, jelikož by ho čekala velmi náročná cesta, kterou nezvládá ani Microsoft.

Zde si prostě někdo v Evropské unii vymyslel, že je Google moc velký a je načase mu přistřihnout křídla na trhu se smartphony. Pokud by konkurence měla co nabídnout, rozhodně by zákazníci reagovali a kupovali by si jiné mobily.

Na trhu se smartphony jsou jen tři operační systémy, přičemž jako jediný od Googlu dává otevřené možnosti. Co se týče konkurence na poli aplikací, tak Google má předinstalované aplikace a mnohdy je nemůžete ze systému odstranit, ale na druhou stranu je nemusíte používat. Prostě si zvolíte jinou a nastavíte ji jako výchozí. Co se týče vyhledávání, tak zde není striktně řečeno, že se musí používat to od Googlu.

V tomto směru nechápu, čeho chce EU docílit. Zatím mi to připadá jen jako snaha získat peníze na pokutách, přičemž ani výhra EU by nepřinesla kýženou konkurenci. Spíše bych zažaloval toho člověka, co vymyslel tuto, s prominutím, hloupost, jelikož chce bránit v přirozeném vývoji trhu. Pokud by zde byla šance na konkurenci, sama by se prosadila.

Zajímavost: Dozvěděl jsem se, že Seznam.cz skutečně zvažoval tuto možnost, ale byla zamítnuta. Důvodem mají být právě nemalé investice.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat