Finanční výsledky Microsoftu za fiskální Q3 2016 – prodeje Windows Phone klesly o 73 %

Finanční výsledky Microsoftu za fiskální Q3 2016 – prodeje Windows Phone klesly o 73 %
2016-04-22T07:35:57+02:00
• 22. 4. 2016
1

Microsoft zveřejnil své finanční výsledky za fiskální Q3 2016. Celkově si redmondský gigant vydělal 20,5 miliard dolarů, přičemž čistý zisk činí 3,8 miliard. Oproti stejnému období v loňském roce jsou obě hodnoty nižší, nicméně služby společnosti, především ty cloudové, jsou neustále na vzestupu a pomáhají generovat nové příjmy.

Daří se také produktům Surface, které vydělaly 1,1 miliard dolarů, což je o 61 procent více než loni a nemalý podíl na tom má představení Surface Pro 4 a Surface Book, které jdou poměrně dobře na odbyt.

To samé bohužel nelze konstatovat o mobilní divizi. Microsoft s každým dalším obdobím přichází o velkou část příjmů z této divize, přičemž nyní je propad prodejnosti oproti loňskému roku neuvěřitelných 73 %.

windows-phone-is-dead-long-live-lumia-dead-edition-499730-2

Zatímco minulý rok se Lumií prodalo 8,6 miliónů, nyní bylo prodaných kusů pouze 2,3 miliónů. Ztráty na příjmech pak činí 46 %, což opět není zanedbatelné číslo. Takto hluboký propad je pak především následkem omezení výroby a redukce modelových řad, přičemž značný podíl na tomto výsledku mají i Lumie 950 a 950 XL, jejichž prodejnost není taková, jak by Microsoft očekával. Jejich cena tak nyní neustále klesá a mnoho prodejců k telefonům dává i další produkty, jen aby se vůbec nějaké Lumie prodaly.

Na základě těchto čísel tedy není příliš těžké odhadnout, jakým směrem se mobilní divize ubírá. Vyhlídky do budoucna nejsou vůbec dobré a již nějakou dobu je jasné, že budoucnost Microsoftu nespočívá v telefonech, ale především ve službách a cloudových řešeních.

Microsoft se také čím dál více zaměřuje na konkurenční mobilní platformy, jelikož ty mají větší budoucnosta především má zde Microsoft šanci zaujmou mnohem více potencionálních zákazníků a uživatelů. Na Androidu již také Microsoft vydal vlastní launcher, alternativní zamykací obrazovku a neustále se pracuje na nespočetném množství dalších projektů.

Microsoft zpočátku vkládal do Windows 10 Mobile velké naděje, stejně jako uživatelé Windows Phone telefonů. Systém se ovšem nepodařilo zcela dobře odladit a nakonec si Microsoft pokazil reputaci i porušením slibu o dostupnosti pro veškeré starší modely. Téměř s jistotou lze tedy konstatovat, že Lumie pomalu ale jistě umírají a Microsoft by se měl naplno věnovat těm produktům, které mají budoucnost a především generují lepší příjmy.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Tak to vypadá, že jsem si koupil poslední mobil co MS vyrobil, a to mě docela těší 8-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat