Panasonic představil odolný smartphone s Androidem a Windows 10 Mobile, vyjde vás na 40 000 korun

Panasonic představil odolný smartphone s Androidem a Windows 10 Mobile, vyjde vás na 40 000 korun
2016-02-25T12:22:33+02:00
• 25. 2. 2016
3

Většinou se drahými telefony chlubí značky jako například Vertu, jejíž modely se vyznačují luxusním provedením z prémiové kůže, zlata i diamantů. Zcela jiným případem je ale Panasonic, který není výrobou telefonů až tak známý a na MWC letos ukázal svůj nejnovější model, který případné zákazníky přijde na 1500 dolarů, což je v přepočtu bezmála 40 000 korun.

maxresdefault

Důvodem vysoké ceny ale není luxusní provedení, nýbrž jeho odolná konstrukce, která vydrží nepěkné zacházení i v těch nejdrsnějších podmínkách. Dle výrobce je smartphone s označením FZ-N1 vhodný na stavbu i do armády, tomu jsou také přizpůsobeny jeho funkce a vlastnosti.

Telefon má certifikaci, díky které vydrží bez úhony pád ze dvou metrů. Po delším testování bylo taktéž zjištěno, že telefon lze pustit z výšky jednoho metru až 2000krát, přičemž i poté bude telefon stále funkční.

FZ-N1-1

Zároveň je plně odolný proti prachu a do vody ho lze ponořit do hloubky jednoho metru až na 30 minut. To vše díky certifikacím IP65 a IP67.

Pokud se podíváme na další specifikace, zjistíme, že se nejedná o nějak zvlášť dobrý telefon. Displej má 4,7″ s HD rozlišením, procesorem je blíže nespecifikovaný Snapdragon, taktovaný na 2,3 GHz. Paměť RAM má 2 GB a úložiště nabízí 16 GB.

Panasonic-FZ-N1

Nový Panasonic je mimo jiné dostupný ve dvou variantách, které se liší operačním systémem. Jedním je Android, který nalezneme v modelu FZ-N1 a druhým Windows 10 IoT Mobile Enterprise, který se nachází v modelu FZ-F1. Obě verze nabídnou stejný hardware a liší se mimo jiné ještě cenou, která u modelu s Windows lehce přesahuje částku 1599 dolarů.

Zdroj: ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Filip Šudák

24. 2. 2017, 0:43

To jsou „moudra“! Srovnávání mobilních terminálů (ano, některé umí i volat, takže je lze laicky nazvat i „mobilními telefony“) s mobilními telefony (byť i podobně odolnými), je přece nesmysl:

Mám (Symbol) Motorolu ES400 EDA (Enterprice Digital Asistant) z roku 2010 – mimochodem – pořád se prodává, nová stojí cca K 16,000.00, na Amazonu cca USD 550.00 – a mám-li ji srovnat s dobovými smartphony, tak: v té době měl terminál neskutečnou odolnost (MIL-STD 810G, IP 42, pádem ho rozhodně nerozbijete, déšť mu nevadí – jednouduše řečeno – což dobové QWERTY smartphone neuměly), Windows Mobile 6.5.3 Professional s nástavbou Motorola Enterprise UI, má docela slušně přizpůsobené prostředí pro ovládání prsty, byť displej je resistivní, terminál má luxusní ROM 1 GB (což nemá ani HTC HD2, že jo) a podporuje micro SDHC 32 GB, ale hlavně: má 3.2 Mpix fotoaparát, který, krom obligatorní LED diody, má červenou diodu a terminál disponuje HW tlačítkem pro spuštění aplikace DataWedge, která, lhostejno, v jakém programu (když v žádném, zobrazí naskenovaný čárový kód v dialogovém okně), načte data z jakéhokoli čárového kódu – QR, 1D, 2D, to je fuk – jediné, s čím jsem si dosud neporadil, jsou speciální kódy na jízdenkách ČD.

To umožňuje např. inventarisaci skladových zásob, delivery systém, který je podpořen možností podpisu integrovaným styllusem na resistivním displeji atp.

Zapomenout bych neměl ani na čtečku otisků prstů (snad 1G, takový proužek vzadu a terminál má paměť na všech 10 prstů, což Android ne), možnost přidávání commentů k fotkám nebo optický trackpad (vlastně úplně stejný, jako má BlackBerry, akorát není podsvícený). Pak na svou dobu rychlou síť (HSDPA 14.4 Mbps / HSUPA 5.76 Mbps, byť to ten systém vlastně ani pořádně nevyužije), včetně podpory CDMA(EVDO) revise A 900 / 1,900 MHz (u nás pro cestovatele – Verizon Wireless a At and T) – má IMEI a MEID (kdo neví, co to je – https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_equipment_identifier), stejně jako třeba Bold 9930.

Ve své době mu, samozřejmě, fungoval Market Place, Windows Live Messenger etc., z čehož už nic nejede, takže: byl to normální „telefon“, za dvojnásobnou cenu, kterou uživatel platil za odolnost a výše popsané funkce navíc. Které, samozřejmě, smysluplně nevyužil – neměl pro ně ani aplikace. Proto si to nekupoval – jak prosté. Ono mu to nikdo ani necpal, že ano.

ES400 je vlastně zvláštní pouze svou malou velikostí, cenou (v podstatě něco, jako „odlehčený“ Galaxy S7 za 10t) a tím, že ke skenování barkódů používá vylepšený foťák, nemá samostatný laser.

Ale o to nejde, jde o to, že recenzované zařízení je vlastně to samé, akorát novější a srovnávat taková zařízení s jakýmkoli běžným telefonem je, jako srovnávat Škodu 120 L s Karosou C734, nebo Fábiu s Irisbusem: asi si nekoupíte Karosu, abyste s ní, cca za 25l dieselu na 100 km, jezdili s rodinkou na nákup… A když ano, tak buď z „úchylky“ (zájmu), nebo pro to budete mít sakra dobrý důvod.

Milan Strnadel

25. 2. 2016, 19:04

Jde o terminál s čtečkou čárových kódu. Tohle není klasický telefon.

Tak 15k max, ale 40, to je trochu přehnané ne? :-D I když ho můžu pustit z 1 metru 2000x ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat