Vodafone – hackerům se podařilo ukrást údaje z téměř 2000 účtů

Vodafone – hackerům se podařilo ukrást údaje z téměř 2000 účtů
2015-11-02T07:35:08+02:00
• 2. 11. 2015

V sobotu vydal Vodafone pro Velkou Británii prohlášení, že hackeři úspěšně získali přístup ke klientským účtům. Jedná se již o druhý útok na britského poskytovatele telekomunikací v říjnu, nyní se útok vztahuje na 1 827 zákazníků.

Útočníci se do systému dostali standardní metodou – kombinací emailu a hesla. Díky tomu se bohužel podařilo získat k uživatelským datům ve Vodafone zákaznickém portálu, kde jsou uloženy například bankovní kódy, část čísla bankovního účtu, jména či telefonní čísla.

afairgoerche

Naštěstí je zde však i víceméně dobrá zpráva – k žádnému z čísel (ať už kreditní či debetní kartě) se útočníkům nepodařilo získat přístup. Na druhou stranu vzniklá problematika a informace naznačují, že nyní je možné provádět podvodné činnosti na účtech zákazníků Vodafonu nebo využít nedostatky systému pro phishingové podvody.

Vodafone již samozřejmě začal kontaktovat vlastníky napadených účtů a dále uvádí, že další klienti mohou být v bezpečí, jelikož k dalšímu narušení účtů již nedošlo.

Předchozí útok, jenž se taktéž datuje na říjen letošního roku, byl mířen na Vodafone MVNO a TalkTalk, kde bylo narušeno okolo 20 000 zákaznických účtů. Dotyční teenegaři, již za tímto útokem měli stát, prý byli zatčeni.

Na tomto případu jde krásně vidět problematika, díky níž se útočníkům stále dokola daří získávat přístup do účtu klientů velkých i malých firem. Zbytečné recyklování hesel s kombinací emailu je bohužel časté a nedaří se uživatele poučit. Ovšem v tomto konkrétním případě, byl získán přístup k pouze 1 827 z celkových 450 milionů po celém světě, což je stále problém, jemuž je třeba věnovat pozornost.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat