Většina aplikací běžících na systému Android odesílá skrytě nadbytečná data

Většina aplikací běžících na systému Android odesílá skrytě nadbytečná data
2015-11-24T11:30:13+02:00
• 24. 11. 2015

Pravděpodobně pro lidi, kteří se alespoň trochu zajímají o mobilní svět, nebude překvapení, že androidí aplikace o svém majiteli odesílají na různé servery data o tom, jak své zařízení používá. Překvapení může být to, jak moc jich odesílají zbytečně, popřípadě „veřejně“. Například aplikace Walmart komunikuje s eBay vždy, když se naskenuje čárový kód – přitom na funkci aplikace to nemá žádný vliv, když toto spojení zakážete.

Walmart-iPhone-5

Ne všechna takto odesílaná data jsou pro uživatele „nebezpečná“. Některá z nich pomáhají aplikaci běžet jednoduše a efektivněji. Nedůvěryhodné je, že aplikace ne vždy říkají, co s takto nasbíranými daty dělají. Nejčastějším způsobem, jakým nám vývojáři „nenásilnou“ formou upravují aplikace přímo pod rukama a získávají o nás tak více a více údajů, jsou aktualizace aplikací. Mnohdy mezi dvěma verzemi téže aplikace ani nepoznáte rozdíl, ale aplikace je upravena takzvaně pod pokličkou. Popisy aktualizací jsou mnohdy velmi zjednodušeny, nebo jsou popsány jen obecnou frází. U 30 z 47 testovaných aplikací nebyli uživatelé schopni detekovat žádný rozdíl mezi dvěma verzemi téže aplikace.

Tyto výsledky jsou patrné ze závěrů publikace vydané Massachusetts Institute of Technology (MIT) ze dne 19. 11. 20151148800_680835795293388_126913444_nVe většině případů jsou tyto aktivity pravděpodobně neškodné, nicméně neopatrný vývojář aplikace může nedopatřením nechat uniknout vaše citlivá data. Doporučením proto je používat (pokud možno) aplikace, které známe, popřípadě o nich máme nějaké povědomí. I když pravdou je, že v tomto případě musíme dát spíše pozor, co jsme ochotni do světa internetu (především sociálních sítí) o sobě sdělit. Jelikož ta nejcitlivější data a informace o sobě sdílíme právě například přes Facebook, Instagram, Twitter…

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Technologický nadšenec. Mám rád moderní technologie všeho druhu. Na Dotekománii informuji čtenáře o všem, co hýbe moderním světem elektrotechnologií.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat