Chrome 47 Beta – načítací obrazovky a možnost upravovat oznámení v PC verzi prohlížeče

Chrome 47 Beta – načítací obrazovky a možnost upravovat oznámení v PC verzi prohlížeče
2015-10-23T09:00:25+02:00
• 23. 10. 2015

Nejnovější beta verze prohlížeče Chrome se těší nové aktualizaci. Přináší s sebou kooperativní multitasking, načítací obrazovky, jež lze upravovat, flexibilní oznámení s možností jejich nastavení a v neposlední řadě bezpečnostní opravy. Pokud níže v článku není uvedeno jinak, platí funkce pro prohlížeč Chrome pro platformy Android, Chrome OS, Linux, Mac i Windows. Hned na začátek je však nutno říci, že novinka, v podobě přizpůsobení načítacích obrazovek, se týká pouze androidí verze.

splash_screen_vm

Čeká nás toho velmi mnoho, pojďme se společně kouknout na to nejdůležitější. Desktopové verze se od aplikací na telefonu dost liší, i proto může občas trvat trochu déle načtení webové stránky. Vývojáři v Googlu tak dávají možnost vývojářům webových aplikací si nastavit vlastní načítací obrazovku (splash screen). Té mohou obarvit pozadí, písmo změnit text, ikonu a nakonec i obarvit status bar, což jistě přijde vhod. K tomu všemu stačí pozměnit manifest, z něhož Google robot, popřípadě program, čte a je to.

Kooperativní multitasking s requestIdleCallback(). Vývojáři mohou nově využít možnosti 60 snímků za vteřinu, což ale poměrně dost ovlivní výkon a náročnost aplikace. Je nutné správné načasování, což je náročné, pokud nevíte, co se má uživateli přesně zobrazit. I proto je doporučeno využívat funkci requestIdleCallback(), od níž očekáváte oznámení před dosažením limitu před zbytečným zaplněním paměti zařízení.

Automatické mizení oznámení. Vývojáři mají k dispozici funkce, s nimiž mohou vytvářet notifikace na ploše či v oznamovací oblasti, to však funguje už od verze 42. Nově ovšem si budete moci nastavit, kdy určitá notifikace zmizí, tudíž se uživateli nebude nepříjemně zaplňovat obrazovka oznámeními, jež už neplatí nebo nejsou tolik prioritní.

Další změny jsou popsány na webu věnovanému projektu Chromium.

Zdroj: blog.chromium.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat