Polovina Čechů si nedokáže představit den bez smartphonu

Polovina Čechů si nedokáže představit den bez smartphonu
2015-08-05T16:31:07+02:00
• 5. 8. 2015

Google si nechal vypracovat u společnosti IQS Online výzkum zabývající se používáním smartphonů u uživatelů. Do něj se zapojilo 800 lidí s internetem v mobilu. Data byla nasbírána v Česku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

google

Pouze 26 % Čechů používá mobilní telefon i k jiným účelům než k telefonování. Prakticky na něm vyřizují takřka vše, co jen jde a je k dispozici. V porovnání s ostatními výše zmíněnými zeměmi jsme skončili na posledním místě. Na Slovensku je toto číslo kolem 30 %, v Rumunsku se dostáváme na 43 %.

Co se týče ranního vstávání, tak 48 % přistupuje na internet hned po probuzení. Až 74 % lidí nechává mobil vedle postele na dosah ruky, přičemž z této skupiny jej 91 % využívá jako budík. Ostatní se spoléhají na „starší“ metody. Naopak 37 % uživatelů si hraje s mobilem těsně před usnutím. Zajímavé je, že mobilní telefon vyhrává (39 %) před dálkovým ovládáním od televize (32 %), pokud nemohou usnout a jen leží v posteli.

Google k této statistice dokonce vydal video, které prezentuje základní získané informace. Níže v článku si můžete přečíst další zajímavé informace, s kterými se Google podělil.

Mění se náš pohled na mobilní etiketu

K používání mobilních telefonů v různých situacích jsme poměrně tolerantní. Téměř třetině dotazovaných (28 %) nevadí, pokud člověk, se kterým hovoří, během toho kontroluje SMS nebo e-maily. V ostatních zkoumaných zemích je to dokonce mezi 33 a 36 procenty. Naopak více než polovina dotazovaných přiznává, že mobily se často používají i v situacích, kdy není vhodné telefonovat nebo textovat.

Pokud český uživatel svůj chytrý telefon odloží, je to většinou během fyzické aktivity nebo při společenských setkáních. Například v restauracích a barech své telefony používáme méně, protože se chceme věnovat svým přátelům. Téměř polovina uživatelů chytrých telefonů starších 50 let (47 %) svůj telefon v takové situaci nekontroluje vůbec. S klesajícím věkem však i toto pravidlo poněkud bere za své. Z uživatelů ve věku 25 – 34 let úplně odloží telefon již jen každý pátý. Mladí uživatelé (15 – 24) používají telefony častěji než ostatní ve všech situacích.

15 % dotazovaných jej ale neodkládá ani během sportování a třetina ani na romantické schůzce. Na dovolenou si chytrý telefon berou téměř všichni (92 %) a každý čtvrtý (25 %) se připojuje online za použití roamingu.

Užitečný asistent, bez kterého se neobejdeme

Téměř polovina (49 %) majitelů chytrých telefonů se díky nim cítí lépe a jistěji, protože si vždy a kdekoliv mohou cokoliv zjistit. 64 % uživatelů oceňuje, že si díky chytrým telefonům nemusí pamatovat tolik věcí, protože si vše můžeme zjistit na internetu.

Nejčastěji používáme chytré telefony ve svém volném čase (96 %), během cestování (95 %), večer před spánkem (75%) a v práci (75%). Jako užitečného pracovního asistenta označily mobilní telefon v průzkumu téměř dvě třetiny dotázaných. Dva z pěti českých účastníků výzkumu (41 %) si nedokážou představit, že by byli bez telefonu celý den, a nikdy ho nezapomenou, protože vždy před odchodem z domu vždy kontrolují, zda ho mají u sebe. Z mladých lidí ve věku mezi 15 a 24 lety jsou to dokonce dva ze tří (59 %). Pokud se už stane, že telefon zapomeneme, je z toho 33 % dotazovaných nervózní a připadají si, jako by byli nazí.

Zábava na mobilu – jiná pro muže a ženy

Zábava na mobilním telefonu pro Čechy představuje hlavně zpravodajství, hudbu a hry. Zprávy na svém chytrém telefonu sleduje 72 % dotázaných, hudbu poslouchá 56 % a hry hraje 54 %. Na dalších místech jsou sociální kontakty a focení. Zde již existují rozdíly mezi muži a ženami. Zejména ženy (49 %) svými telefony dokumentují svůj život. Nejčastěji fotí nová místa, která navštíví, rodinu, své děti a vnoučata. Z mužů je to však jen každý třetí. Ti naopak více než ženy sledují zpravodajská videa, filmy, čtou elektronické knihy, ale i flirtují. Pro domlouvání schůzek či flirtování používá chytrý telefon 10 % mužů, ale jen 4 procenta žen.

Na pustý ostrov by si český muž vzal raději nůž, zápalky a přítele. Ženy by sice změnily pořadí (přítel, nůž a zápalky), ale chytrý telefon s připojením na internet by jako čtvrtou volbu chtěli mít u sebe všichni.

Nevyužíváme plný potenciál

Uživatelé stále nevyužívají naplno své mobilní datové balíčky a spoléhají především na jejich kombinaci s Wi-Fi zdarma (63 %). Téměř třetina vzorku používá k připojování pouze Wi-Fi. Účastníci průzkumu poměrně kreativně navrhovali, s jakými dalšími situacemi by jim chytrý telefon mohl v životě pomoci, avšak nevědí o tom, že by podobné funkce byly dostupné. Uváděli například dětskou chůvičku, sledování životních funkcí, aplikaci, která by podle čárových kódů zjišťovala, zda nakupujeme za výhodnou cenu, vzdálené ovládání domova či napojení na domácí kamerový systém nebo nahrání plastových karet do telefonu. Zajímavé je, že všechny tyto funkce již pomocí různých aplikací chytré telefony umí.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat