Kam se ubírá vývoj iOS aneb podrobné dojmy z iOS 9 beta

Kam se ubírá vývoj iOS aneb podrobné dojmy z iOS 9 beta
2015-08-08T10:05:56+02:00
• 8. 8. 2015

V dnešním článku se podíváme nejen na mé dojmy z několikatýdenního používání iOS 9 beta na iPadu Air 2, ale i na celkový směr, kam se celý systém ubírá, a trochu se nad tím možná i zamyslím. Operační systém od Apple se za celý čas, a to především od dob iOS 7 dost mění a stále přibývají nové funkce.

maxresdefault

Začneme asi tím nejdůležitějším, a to je celková stabilita a odladěnost systému. Ano, zajisté je nesmysl hodnotit tuto vlastnost u rozpracované betaverze, ale i tak si to neodpustím, protože mě to velmi mile překvapilo. Systém je skvěle, opravdu velmi dobře optimalizovaný, nic nepadá, a až na pár detailů všechno funguje, což u bety nebývá zvykem. Dokonce bych řekl, že systém je stabilnější a optimalizovanější, než byly první oficiální verze iOS 7.0 a 8.0. Zvlášť první zmíněná verze na tehdy nejnovějším iPhonu 5s byla velmi nestabilní a plná chyb. Dnes ale Apple odvádí dobrou práci a vypadá to, že časy optimalizovaného a perfektně odladěného systému se zase vrátí.

IMG_0057 IMG_0060

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že devátá verze přináší málo novinek, minimálně na nejnovějším iPadu tomu tak není. IOS 9 přináší hlavně spoustu malých detailů, které na první pohled nejsou vidět, ale neskutečně ulehčí práci a pohyb v systému. Začal bych asi u fotoaparátu a obrázcích. Zde se obě aplikace naučily využívat gesto, kdy tažením obrázku dolů se dostanete na celý seznam.

V případě foťáku stačí tak po vyfocení snímku a jeho zobrazení rychle táhnout dolů a můžete hned fotit. Není nutné klikat na tlačítko Hotovo v pravém horním rohu. V praxi je tato novinka geniální a velmi rychlá. Co se galerie týče, je skvělá také možnost velmi rychle se přesunout pomocí dolní lišty. Všechna tato gesta fungují i na iPhonech. Tento směr ovládání pomocí gest se mi moc zamlouvá a Apple by se ho měl držet.

ipad

Další věcí je klávesnice. Ta prošla také menší inovací. Jde především o novou možnost, podržením dvou prstů máte možnost pohodlně přesouvat kurzor. Dvojklikem dvěma prsty označíte slovo a označení lze posouvat tažením do stran. Popisuje se to sice docela složitě, v praxi ale také skvělý detail, který dělá psaní na iPadu zase o něco pohodlnější. Abych nebyl pořád tak nadšený, klávesnice má stále i své mouchy.

Neustále nechápu, proč není čárka na hlavní straně a je stále nutno se překlikávat přes tlačítko dole v rohu. Další věcí, na kterou jsem si přes léta nezvykl, je psaní háčků. Na normální klávesnici totiž nejdřív zmáčknete háček a až pak píšete písmeno. Na iOS je to obráceně. Na druhou stranu lze použít alternativní klávesnice z Appstore, která tento problém možná řeší. Osobně mi ale výchozí klávesnice vyhovuje nejvíce.

IMG_0056 IMG_0062

Nový multitasking, kdy můžete používat dvě aplikace vedle sebe, dostane ten pravý smysl, až ho budou podporovat aplikace třetích stran z AppStore. Nyní totiž s výchozími aplikacemi to moc užitku nemá. Navzdory tomu dát si vede sebe třeba prohlížeč a hned psát vedle poznámky je skvělé. Jak to funguje, se můžete podívat níže na našem videu. Jen je škoda, že s touto funkcionalitou přichází Apple tak pozdě oproti konkurenci.

Nový vzhled při přepínání aplikací se mi líbí a používá se také velmi pohodlně. Jen se chová jinak než dříve. Nevím proč Apple mění věci, na které si zvyklo mnoho lidí. Nepochopitelnou změnou je totiž posouvání seznamu běžících aplikací na druhou stranu. Díky tomu fungují na iPadu i gesta na druhou stranu.

IMG_0058 IMG_0059

Další novinkou je více předinstalovaných aplikací od výrobce. To považuji za krok zpět. Nově v systému naleznete aplikaci Najít mé přátelé, Najít iPhone a News. Od iOS 8 přibyly aplikace Podcasty, Tipy a Apple Watch. Tyto nové aplikace v iOS 9 jsou pro spoustu lidí zbytečné, nejdou odinstalovat a zabírají místo. Do dnešního dne si je můžete stáhnout v AppStore a Apple vám je rovnou nabízí i při prvním spuštění tohoto obchodu. A navíc pokud jsou tyto aplikace integrované, tak pro jejich aktualizaci musí výrobce vydat celou novou verzi iOS.

Naopak třeba největší konkurent Google se snaží všechny integrované aplikace dostat na Obchod Play a zajistit je tak aktuální bez rozdílu verze Androidu. Za tuto integraci zbytečných aplikací dávám velký mínus Apple a do budoucna je dle mého tento směr špatný, každý by měl mít možnost si doinstalovat, co chce.

IMG_0061 IMG_0055

Hledání Spotlight se opět přesunulo na samotnou obrazovku vedle obrazovky s aplikacemi tak, jak tomu bylo v iOS 6 a starších verzích. Umístění právě sem vcelku chápu, je to mnohem více dostupné. Současné umístění hledání totiž mnoho lidí nemusí nalézt. Nyní v aktuální betaverzi je ale toto hledání na obou místech, což je trochu zbytečné. Do finální verze však předpokládám, že zůstane jen jedna pozice pro hledání. A ono toto hledání má být zase o něco chytřejší a má zobrazovat určité návrhy. To však zatím není v Česku v provozu a zobrazují se jen často používané kontakty a aplikace. Tito chytřejší asistenti můžou být sice užiteční, na druhou stranu musí mít velmi dobře vyřešenou ochranu osobních dat.

Nakonec nový iOS 9 nabízí sice užitečné věci, ale u nás zatím nepoužitelné. Mám tím na mysli podporu hromadné dopravy ve vestavěných mapách, dále aplikaci Wallet, díky které můžete uchovávat i různé bonusové kartičky, a i je využívat přes NFC a v neposlední řadě také aplikace News. Ta je dokonce skryta úplně, pokud máte nastavený region na Česko. Devátá verze také obsahuje úsporný režim, ten ale na iPadu není dostupný.

iphone

Kdybych to tak měl shrnout, tak devátý iOS má nakročeno dobrým směrem. Především to zatím vypadá velmi nadějně z pohledy stability a odladěnosti. A to je dle mého to nejdůležitější. Dále nový režim multitaskingu vypadá skvěle a gesta s dalšími detaily ulehčí práci. Naopak stále více integrovaných aplikací není příliš pozitivní krok. Tak uvidíme na podzim, kdy se dočkáme finálního vydání.

alza

Za zapůjčení zařízení Apple iPad Air 2 za účelem testování iOS 9 děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Zdroj: apple.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat