Android zařízení jsou náchylnější na odcizení otisků prstů aktualizováno

Android zařízení jsou náchylnější na odcizení otisků prstů [aktualizováno]
2015-08-11T15:05:29+02:00
• 11. 8. 2015

Aktualizováno 11. 8.

Společnost HTC reaguje na objevné bezpečnostní problémy týkajících se čtečky otisků prstů. Momentálně výrobce činí kroky, které mají tento problém odstranit.

„Společnost HTC si je vědoma zprávy FireEye a již jsme zjednali kroky k nápravě ve všech regionech, ve kterých se HTC One max prodával. Jiných zařízení se tato zpráva netýká. Bezpečnost je dlouhodobě jednou z nejvyšších priorit společnosti HTC.“

Původní článek 7. 8.

Výroční bezpečnostní konference Black Hat nabízí prostor pro setkání hackerů a bezpečnostních pracovníků, aby mohli shromáždit společné nálezy. Není překvapením, že slovo padlo i o bezpečnosti snímačů otisků prstů na různých mobilních zařízeních. Ze zveřejněných informací se dá odvodit, že Touch ID, které nalezneme u nejnovějších přístrojů značky Apple, je bezpečnější než snímače otisku prstů u zařízení s operačním systémem Android.

400135-will-the-iphone-5s-touch-id-fingerprint-scanner-make-you-more-secure

Význam nálezů na této konferenci je více než jasný. Již dlouho se hovoří o tom, že pomocí chytrých telefonů budeme moci například bezkontaktně platit. A právě zakomponování snímačů otisků prstů do chytrých telefonů nabízí další možnost autentizace uživatele. Potenciální možnost obejít tento způsob ověření při platbě se jeví jako velmi nebezpečná. Testovány proto byly nejnovější modely telefonů s operačními systémy Android a iOS.

Potěšit můžeme především uživatele iOS – snímač otisků prstů u jejich zařízení se zdá být poměrně dobře zabezpečen. Horší to je na opačné straně. Například u zařízení HTC One Max a Samsung Galaxy S5 bylo zjištěno, že lze na dálku získat údaje ze snímače otisků prstů. U Touch ID (systém od Applu) konkrétní metoda nefungovala, protože otisky prstů nelze získat bez šifrovacího klíče. Je nicméně důležité podotknout to, že pokud vlastníte výše uvedené telefony, zřejmě se již nemusíte ničeho bát.

fingerprint-scanner

Výrobci totiž o tomto riziku ví a buď již dodali opravnou aktualizaci, nebo jí brzy dodají. Velmi zjednodušeně se tedy dá říci to, že pokud máte telefon aktualizovaný na nejnovější software, toto riziko by vám hrozit nemělo. Samozřejmě je otázkou, zda se nevyskytnou do budoucna další potenciální hrozby, popřípadě jak rychle na ně budou výrobci reagovat.

V případě Googlu a Samsungu bude riziko menší, jelikož tyto společnosti zavádějí rychlejší způsob rozesílání oprav.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat