Patent na původní design iPhonu zrušen, může Samsung slavit?

Patent na původní design iPhonu zrušen, může Samsung slavit?
2015-08-20T14:20:38+02:00
• 20. 8. 2015
1

V průběhu tohoto měsíce vydal USPTO (United States Patent and Trademark Office) zprávu, ve které se vyjadřuje k jednomu patentu, který byl použitý ve sporu Applu a Samsungu. A jednalo se přímo o patent klíčový. Nese označení D618677 (zkráceně D’677) a týká se ochrany designu zařízení od Applu.

apple-vs-samsung

Hlavním důvodem pro toto, pro řadu osob nečekané, rozhodnutí je především uvedení technické korektnosti. Patent číslo D’677 vychází ze dvou již dříve oznámených patentů Applu. Tyto dva patenty americká společnost získala 5. ledna 2007. Námi probíraný patent pak byl předložen až v listopadu roku 2008. Apple spoléhal na to, že D’677 vychází z již dříve přijatých a nově je pouze rozšiřuje. Tím se tak odvolával na to, že by se datum ochrany tohoto patentu vázalo právě k lednu 2007.

screenshot-2015-08-17-22-10-41Patent D’677, Zdroj: 9to5Mac.com

To však nově USPTO odmítá. Velmi zjednodušeně tedy úřad zamítá původní datum ochrany patentů. V určitých případech toto rozhodnutí dává smysl. Pokud by byl totiž přijatý první patent, který je obecný, tak by další mnohem více detailnější patenty, které vycházejí z původního, získaly původní datum ochrany. A to může být v řadě případů poměrně matoucí. Ochrana patentu D’677 se tedy nakonec váže k původnímu datu – listopad 2008. USPTO dále ve své zprávě informuje o tom, že tento patent nesmí být použit ani v dalších sporech Applu s LG nebo Sharpem.

Zajímavé teď bude chování Samsungu. Ten musí stále doplatit americké společnosti přes půl miliardy dolarů. Je tedy pravděpodobné, že se Samsung pokusí vytáhnout toto rozhodnutí při třetím kole vyšetřování případu. To se očekává do konce letošního, nebo začátkem příštího roku. Celý spor mezi těmito společnostmi tak není ještě zdaleka ukončen.

Zdroje: 9to5mac.com, androidpolice.com, fosspatents.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

nelze patentovat obdélník… snad Samsung vyhraje

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat