Na jádrech záleží, je tomu tak?

Na jádrech záleží, je tomu tak?
2015-05-27T07:00:50+02:00
• 27. 5. 2015

Trvalo dlouho, než počítače začaly využívat dvě procesorová jádra a v současné době se ustálily čtyřjádrové procesory jako standard. Jen ty nejvýkonnější procesory disponují osmi a více fyzickými jádry. U mobilních telefonů je situace odlišná, jelikož jednojádrové procesory se dlouho neohřály a nahradily je vícejádrové během krátké doby. Ovšem hranice se nezastavila a každým rokem narůstá počet jader téměř dvojnásobně. Dnes není výjimkou osmijádrový procesor a desetijádrové jsou za dveřmi. Koneckonců není to jen o jádrech, ale hlavně o operačním systému a aplikacích především.

wafer

Zajímavé je také porovnat různá technická řešení. Apple s méně, ale o to většími jádry oproti malým jádrům pohánějícím Android ve velkém počtu. Budou tedy aplikace schopné efektivně využít takové množství?

To se s určitostí nedá říci, protože záleží na architektuře, jak zjistil web Android Authority, který otestoval známé aplikace Chrome, YouTube, TempleRun 2 nebo Riptide GP2. Ve výsledku to znamená, že čtyřjádrový telefon zatíží všechna čtyři jádra a obdobně to dopadne u osmijádrového, kde bude zatíženo všech osm jader.

Ukázka počtu využitých jader během prohlížení stránek v Chrome.

procstat-chrome-quadcore-graphs-active-cores

Na dalším obrázku je vytížení jednotlivých jader.

procstat-chrome-quadcore-graphs-core-usage-rev2

Jak výsledky vypadají na osmijádrovém telefonu?

procstat-chrome-octacore-graphs-active-cores

procstat-chrome-octacore-graphs-core-usage

Je mýtus myslet si, že aplikace pro Android dokážou využívat pouze jedno jádro. Jak v případě Chrome, který je optimalizovaný pro vícejádrové platformy, tak v ostatních případech pracují maximálně efektivně. Celý test je k dispozici podrobně popsaný na webu Android Authority, včetně vysvětlení metodiky testování a závěru, v němž se píše, že vícejádrové architektury mají svůj smysl. Podobná situace se netýká pouze procesorů, ale také grafických jednotek, kde je situace pokročilejší a počet jader nečiní desítky, ale stovky malých jader.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat