SolidEnergy z MIT – nové baterie pro smartphony a jiná zařízení

SolidEnergy z MIT – nové baterie pro smartphony a jiná zařízení
2015-03-25T12:30:14+02:00
• 25. 3. 2015
1

V posledních několika letech jste si mohli přečíst desítky článků o nových technologiích z oblasti baterií. Každá slibovala vyšší kapacitu, delší životnost nebo účinnost. Bohužel jsme se doposud nesetkali s významnějším pokrokem, který by zamířil na běžný trh. Výrobci smartphonů se mezitím spíše soustředili na rychlejší nabíjení než na delší výdrž na jedno nabití.

SolidEnergy-smaller-battery-710x291

Společnost SolidEnergy pocházející původně z MIT již v roce 2014 demonstrovala nový typ baterie. Jejím hlavním přínosem je možnost uchovat větší množství energie při menších rozměrech baterie. Podařilo se jim to díky anodám z lithia a mědi.

Tato technologie zde existuje již nějakou dobu, ale byl zde problém v reakci zmíněných anod s elektrolytem. V lepším případě docházelo k degradaci baterie. Horší scénář zmiňuje vznícení. Společnost SolidEnergy vyřešila tento problém použitím méně reaktivních elektrolytů.

SolidEngery-battery-size-710x298

Výsledkem jejich práce byl zmíněný prototyp. V současnosti se pracuje na komerčním využití, kde se počítá i s jednodušším přechodem na výrobních linkách. Dokonce firma uvádí, že nové baterie budou použity ve smartphonech již v roce 2016. O rok později zamíří také do aut.

Ačkoliv celá technologie zní nadějně, stále to neznamená, že výrobci nabídnou u svých smartphonů delší výdrž na jedno nabití. Při zachování kapacity baterie a zmenšení její velikosti nahrává možnosti, že výrobci budou dělat jen tenčí mobily. Snad využijí potenciál nové technologie a bude implementovávat větší baterie s vyšší kapacitou.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

„V posledních několika letech jste si mohli přečíst desítky článků o nových technologiích z oblasti baterií“ a téměř každý z těch článků obsahoval formulaci „nové baterie budou použity ve smartphonech již v příštím roce“ a skutek utek. Nevěřím dokud neuvidím…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat