Project Ara – nový modul pro měření radiace

Project Ara – nový modul pro měření radiace
2015-03-27T11:45:28+02:00
• 27. 3. 2015

Letošní rok má být pro Project Ara klíčovým. Z veletrhu MWC jsme se dozvěděli to, že práce na modulárním přístroji od Googlu jsou na dobré cestě. Dočkat bychom se měli i rozšíření do dalších zemí. Project Ara je jedním z možných projektů Googlu, který může změnit odvětví chytrých zařízení. Zatím je však nesmírně obtížné odhadovat, jak modulární telefon ve skutečnosti zaujme. Jednotlivé společnosti se nicméně již nyní zabývají výrobou různých modulů.

tumblr_nlf8sdFMfg1skm0sgo1_1280

A vývojem různých modulů se zabývá ruská společnost Intersoft Eurasia. Inženýři této společnosti vyvinuli prototyp modulu DO-RA. Jedná se o zkrácený název pro dozimetr-radiometr. Velice zjednodušeně se jedná o senzor, který má za úkol měřit úroveň radiace v okolí telefonu. Na konferenci určené pro vývojáře, kteří se zabývají projektem ARA zástupci Intersoftu uvedli hned 3 prototypy. Ty se lišily především svou velikostí. K dispozici byly moduly větších rozměrů (39 x 17 x 7 mm), ale i kompaktnějších (18 x 18 x 13.5 mm).

tumblr_inline_nlf7ohgjXu1t1hvgp_500

Vývojáři vyvinuli mobilní aplikaci určenou speciálně pro tyto moduly. DO-RA však není jediným produktem, kterému se tato ruská společnost věnuje. Vývojáři se zabývají i Multi Sim modulem. Prototypu této jednotky jsme se však na konferenci nedočkali. A aby novinek nebylo málo, Vladimir A. Elin představil i koncept modulárních chytrých hodinek. S vysokou pravděpodobností se ale tohoto konceptu v realitě v nejbližší době nedočkáme. I sám autor označil tento koncept spíše jako svůj návrh a vizi do budoucna.

tumblr_inline_nlf7ifHlKI1t1hvgp_500 tumblr_inline_nlf72ouL851t1hvgp_1280

V minulosti jsme se mohli setkat s návrhy různých modulů. Již teď je patrné, že modulární telefon může být prospěšný i pro vědecké účely. A o nových informacích ohledně Projectu Ara budeme slýchat jistě častěji.

Zdroje: androidcommunity.com, blog.phonebloks.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat