Google Play služby 7.0 – nová API a vylepšení mnoha funkcí pro vývojáře

Google Play služby 7.0 – nová API a vylepšení mnoha funkcí pro vývojáře
2015-03-03T11:25:10+02:00
• 3. 3. 2015

Již delší dobu vývojáři pro Android či iOS nedostali od Googlu významnější aktualizaci, co se týče Google Play služeb. Během následujících dnů bude uvolněna nová API, jež umožní vývojářům vylepšit své aplikace na základě dat z oficiálních aplikací od Googlu. Nových API je ovšem více a zahrnují například lepší zjištění polohy uživatele nebo získání čistých dat ze senzorů v zařízení.

Location Settings Dialog Place Picker Dialog

První významná aktualizace se tedy týká zjištění polohy uživatele. Pokud vaše aplikace chce dopřát uživateli co nejvíce informací ohledně místa, kde právě je, musí být povoleny funkce zajišťující například GPS souřadnice. Pokud ovšem zjištění polohy bylo primárně v zařízení vypnuto, musel uživatel zbytečně lézt do nastavení v systému. Díky nové FusedLocationProviderApi a Places API mají vývojáři možnost zapnout zjištění polohy ze své aplikace.

Samozřejmě je toho mnohem více. Vyskakovací okna budou intuitivnější, picker pro přemístění polohy byl také vylepšen a v neposlední řadě je zde automatické doplňování míst v okolí uživatele. Pro lepší stabilitu jsou některá data stahována rovnou, a ne, až když jsou potřeba. Tím je například docíleno lepší napovídání míst či restaurací, které se nacházejí blízko uživatele. UI (například dialogových oken) nebo jak přidávat místa a sdílet je, si budou moci vývojáři také měnit dle své libosti.

Google Fit

Google Fit je v podstatě otevřená platforma, díky níž si mohou vývojáři brát data ze senzorů (například poloha či rychlost) v zařízení a používat je dle svých potřeb. Níže je uveden seznam API, které nahrazují dosavadní Fitness.API a zajistí vysoký standard.

  • SENSORS_API – zajištění přístupu k čistým datům ze senzorů skrze SensorsApi
  • RECORDING_API – záznam dat skrze RecordingApi
  • HISTORY_API – vkládání, mazání či čtení dat skrze HistoryApi
  • SESSIONS_API – správa relací skrze SessionsApi
  • BLE_API – interakce s Bluetooth pro nenáročná zařízení skrze BleApi
  • CONFIG_API – zajištění přístupu k vlastním datovým typům a nastavením pro Google Fit skrze ConfigApi

Mnohé z nových změn jsou provedeny z důvodu oprav stávajících funkcí či zlepšení nároků aplikací například na výkon nebo spotřebu energie. Samozřejmě nové funkce vývojáři implementovat nemusí a jejich aplikace, jež mají nyní v Obchodu Play, budou fungovat stále, ale Google výrazně doporučuje aplikace přizpůsobit novinkám.

Google Mobile Ads & Google Play Games

Google také zjistil, že integrace AdMob a Google Analytics pomáhá vývojářům více než dobře. Proto se rozhodl zlepšit tyto dvě služby, aby zajistil ještě více možností pro vývojáře, jak zajišťovat data od svých uživatelů. Nové funkce budou dostupné v novém SDK, díky němuž mohou vývojáři získat přístup k počtu uživatelů a relací, trvání relací, datům z operačního systému, modelu zařízení, geografickým údajům či automatickému hlášení obrazovky bez další zbytečné vývojové práce.

Google Play Games také prošel změnou a nyní nabízí Nearby Connections API, která dovolí vývojářům více proplést své aplikace a nabízí i více nástrojů pro správu dat. Jedna z hlavních novinek se týká hlavně zlepšení podpory zařízení jako kontroleru při přenášení hlavní obrazovky na televizi.

Je toho mnohem více a Google bude i nadále vydávat aktualizace na svém blogu, kde najdete podrobnější informace. Jak jsem říkal na začátku, novinky budou dostupné pro vývojáře na Androidu v následujících dnech. Vývojáři iOS aplikací si budou muset ještě dalších pár dní počkat, ale na jejich verzi Google pilně pracuje.

Zdroj: android-developers.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat