Huawei pracuje na 4.5G sítích

Huawei pracuje na 4.5G sítích
2015-02-27T13:27:48+02:00
• 25. 2. 2015
1

V minulém roce jsme byli obeznámeni s vývojem 5G sítí, které nabídnou vysoké přenosové rychlosti. Jejich první nasazení je plánované v roce 2020. Mělo by se jednat o pilotní projekty, tudíž rozmach může přijít až o několik let později. Mezitím bychom se mohli dočkat vylepšení současných 4G sítí.

lte

Viceprezident marketingu společnosti, Bob Cai, Huawei nastínil, že 4.5G bude stejně významné a důležité jako HSPA+ u 3G sítí. Samozřejmě můžeme očekávat nárůst rychlostí pro download i upload. Avšak na pozadí, hlavně u operátorů, by mělo dojít k razantnějším změnám. Současné LTE vysílače zvládají cca 1 000 připojení (podle technologie), s 4.5G by se toto číslo mělo zvětšit na 100 000, přičemž by nemělo dojít ke zhoršení kvality připojení.

Z Huawei se ozývá, že nová generace má být připravena na Internet věcí (Wiki). To by umožnilo připojovat nejrůznější zařízení vyžadující přístup k internetu. Dále by tyto sítě měly zvládat bez sebevětších problémů streamování videí ve 2K rozlišení. To znamená, že se konkrétně rychlost downloadu musí zvýšit až na 45 Mbps.

Vše zní skvěle, ale bude potřeba dalších investic u operátorů. Výrobci smartphonů a jiných zařízení se budou muset taktéž přizpůsobit, například vylepšením MIMO (Wiki). Bude také potřeba nasazení LTE-U, které se týká nelicencovaného spektra. Jedná se o doplněk stávající LTE technologie. S tímto si již pohrává například Qualcomm.

Není známo, kdy by se měl objevit pilotní projekt s 4.5G sítěmi. Zde bude hodně záležet na operátorech a výrobcích smartphonů. Uvidíme, jestli se dočkáme této novinky dříve, než se začne rozšiřovat 5G.

Zdroje: mobileworldlive.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pedes88 Sim

25. 2. 2015, 18:32

Je vidět, že Huawei to myslí vážně a patří v technologiích právem mezi přední světové výrobce. Vzhledem k budoucím trendům je rozšíření možností v připojení včetně kapacity a rychlosti. Super

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat