Clarisketch – Nápady na papír s komentářem recenze

Clarisketch – Nápady na papír s komentářem [recenze]
2015-02-01T16:27:15+02:00
• 1. 2. 2015

Jsou chvilky, kdy potřebujete něco nakreslit a říci k tomu vlastní názor. Na pracovištích jsou tabule a doma papír, ale co když potřebujete předat informaci na kilometry daleko? Pak přichází na scénu aplikace Clarisketch českých vývojářů Spincoders. Princip je opravdu jednoduchý, jak je popsáno v první větě. Můžete začít od začátku kreslením myšlenky, nápadu nebo návrhu a přidat k jednotlivým částem komentář.

clsktclskt2

Jiným zdrojem může být jakýkoliv obrázek nebo fotografie, na které kreslíte. Můžete pořídit snímek obrazovky a okomentovat, co si myslíte, nebo přímo z aplikace pořídit fotografii. Pak se přepnete do kreslícího editoru. Když jsem se nacházel v hlučném prostředí, lze tyto okolní ruchy částečně eliminovat kalibrací před samotným nahráváním komentáře. Kreslící plátno si můžete libovolně přibližovat nebo oddalovat pro lepší zaměření určité oblasti.

Screenshot_2015-02-01-14-01-58Screenshot_2015-02-01-14-02-16

Kreslení tužkou je nejrychlejší způsob, jak něco načrtnout a k dispozici je možné upravit tloušťku, průhlednost a barvu pera. Celkem si můžete předdefinovat hned několik různých kombinací těchto parametrů. Nechybí ani jednoduché geometrické tvary typu šipka, obdélník a kruh. Omezenost se dá pochopit, vzhledem k tomu, že aplikace je teprve na začátku svého života. Jednotlivé kresby se skládají jako vrstvy, takže jsou jednoduše mazatelné.

Screenshot_2015-02-01-13-58-11

Během kreslení je aktivní mikrofon, který nahrává pouze, když mluvíte, nebo si jej po čas kreslení můžete vypnout zcela. Kvalita nahrávky zatím pokulhává, za což může nedokonalé zpracování v Androidu, ale také samotný mikrofon v různých typech zařízení. Na telefonu jsem byl se zvukem téměř spokojen, kdežto z tabletu již nezněl úplně dobře. Avšak v nové verzi se má dočkat tato vlastnost zlepšení, díky použití lepšího kódování a komprese.

Screenshot_2015-02-01-13-30-38Screenshot

Po dokončení se můžete k náčrtu kdykoliv vrátit a pokračovat. V tento okamžik zůstane uložen ve vašem zařízení, dokud jej nenasdílíte. Sdílením se nahraná kresba nahraje na server pod názvem, který jste ji přidělili. Teprve pak můžete odkaz s uloženou nahrávkou sdílet kamkoliv se vám zamane. Největší výhodou je, že osoba, které kresbu posíláte, nemusí mít účet a ani aplikaci. Služba Clarisketch má webové stránky, kde jsou všechny veřejné kresby ostatních lidí. Stejně tak se tady přehrávají neveřejné kresby těch, co mají odkaz.

pic2pic3

Kromě samé pochvaly mám i pár nedostatků, kterých jsem všiml při používání. Pokud začnete kreslit s komentářem a přeřeknete se, nebo chcete prostě nějakou část smazat, tak máte smůlu a musíte začít od začátku. Uvítal bych tedy nějaké širší možnosti editace, včetně namíchání vlastní palety barev a vícero geometrických tvarů. Při malování by se hodilo maximální využití plochy displeje skrytím veškerých ovládacích prvků Androidu. V poslední řadě by mohla přibýt propojenost s Google účtem a tím synchronizace mezi zařízeními. Na webu si můžete náčrt přehrát, ale chybí možnost vložení na jiné stránky nebo nahranou kresbu smazat.

pic1

Aplikace Clarisketch má skvěle nakročeno stát se velmi oblíbeným pomocníkem, avšak ještě má klikatou cestu před sebou. Ukázala však směr, jakým se mohou informace šířit, tedy nejen poznámkami, ale také kombinací hlasu a kreslení. Autoři připravují novou verzi v Material Designu s prémiovými funkcemi a možná jedna ze zmíněných, které jsem postrádal, bude její součástí.

logo-app Clarisketch SPINCODERS Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat