5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Nejfake

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Nejfake
2015-03-01T08:50:57+02:00
• 28. 2. 2015
18

V seriálu 5 aplikací, bez kterých bych nepřežil najdete nejdůležitější tituly členů redakce Dotekománie.cz, ale také výběry od internetových „celebriket“ jako třeba Jakub Čížek nebo František Fuka. Doba se postupem času mění a nové hvězdy internetu můžeme hledat na Youtubu.

Do dalšího pokračování přijal pozvání vlogger a bavič Nejfake, který tak trochu patří již k legendám české Youtube scény. Jeho hlavní kanál má již přes 350 000 odběratelů. Podělil se s námi o aplikace, které považuje za nejdůležitější a bez kterých by nedokázal přežít. Při této příležitosti jsme mu položili několik otázek.

A14

Hned na začátek se tě musím zeptat, jaký mobilní telefon vlastníš. Jaké jiné smartphony jsi vystřídal, či vlastnil v minulosti?

Tak to vezmu úplně od začátku asi. Můj první mobilní telefon v životě byla Nokia 5110. Taková klasika, kterou měl asi každý. Poté jsem vlastnil svůj první mobil bez antény, a to legendární Nokii 3310. Tu jsem po nějaké době nahradil svým prvním mobilem s barevným displejem, a to Nokií 6610, kterou jsem asi po půl roce vyměnil za extravagantní Siemens SX1.

Zde jsem poprvé a naposledy byl nevěrný své milované Nokii, ale hned potom jsem se k ní opět vrátil. Tehdy to byl opravdu zvláštní model Nokia 5700 XpressMusic, který jsem snad u nikoho jiného nikdy neviděl. O nějaký čas později se objevil první iPhone, a tak i ostatní výrobci začali vyrábět dotykové telefony. Když Nokia vyprodukovala ten svůj první, tedy Nokii 5800 XpressMusic, tak jsem ho musel ihned mít. Ta mi sloužila dlouhé roky a byl jsem s ní plně spokojený, ale Symbian byl pomalu mrtev a kdo neměl skutečný chytrý telefon, jako by neexistoval.

Dlouho jsem se rozhodoval, zda opět zradit mojí lásku k Nokii a pořídit si mobil s Androidem anebo jí zůstat věrný. Nakonec zvítězila věrnost, a proto jsem se stal vlastníkem Nokie Lumie 720, kterou mám do dnešních dnů, ale tento rok mám v plánu jí vyměnit. A opět je zde to staré známe dilema, jaký mobilní telefon si pořídit. To by mohla být i taková otázka pro čtenáře do diskuze, kde mi mohou nějaký vhodný mobilní telefon poradit. Mimo to jsem ještě vlastníkem Nexusu 7 (2012), ale to jen tak mimo mobilní téma.

Když se řekne Android, iOS, Windows Phone, co tě hned jako první napadne?

Když se řekne Android, tak se mi vybaví Google a to, že se seká, ale tady musím říct, že pokud se nejedná o mobil za 2000,- nebo o Samsung, tak je Android skvělý systém. Jen je moc náročný a výrobci ho neumí optimalizovat. Můj referenční Nexus 7 pořád šlape jako hodinky a to už jde pomalu a jistě do důchodu.

Když se řekne iOS, tak se mi vybaví Apple a uzavřený systém. Měl jsem několik možností iOS používat a musím říct, že je to intuitivní a rychlý systém. Co mi ale vadí, je jeho uzavřenost a to, že ho musíte používat tak, jak Vám řekne Apple, a ne jak chcete vy. Proto je mi v tomhle sympatičtější Google s Androidem, ale pokud jde o iPhony a iPady, tak jsou to krásná zařízení.

Když se řekne Windows Phone, tak se mi vybaví jednoduchost a rychlost. Za ty roky jsem se stal docela nenáročným uživatelem, a tak mi tento systém plně vyhovuje. Je pravda, že jsem si ze začátku musel zvyknout na to, že některé aplikace, které mám na Nexusu 7, tady prostě nemohu mít anebo jen pomocí nějaké náhrady, ale po nějakém čase jsem se naučil žít i bez toho. Jsem s ním plně spokojen a těším se, co přinese mobilní Windows 10.

Na Youtube jsi dost aktivní, vydáváš nová videa každé pondělí, středu, pátek a neděli. Pro poznámky, nápady a scénáře používáš smartphone, tablet, počítač, nebo jen tužku a papír? 

To je pravda, divák si žádá pravidelnost. Jistě i Vaši čténáři by byli netrpěliví, kdybyste týden nenapsali žádný článek. Ke psaní scénářů používám klasicky počítač, ale pokud se jedná o samotné natáčení, tak tam už to čtu raději z mobilu. Je to pohodlnější, než pořád chodit k počítači, nebo si tisknout papíry se scénářem. Tím že používám Windows Phone, to mám v mobilu během chvilky a mohu případně rovnou scénář i upravovat. Aplikace jsou standardní Office a OneDrive, které považuji za dar z nebes v mém případě.

Na svém Youtube kanálu tvrdíš, že tvář není důležitá, jen myšlenky a názory. Jak se v tomto ohledu stavíš ke stále populárnímu trendu „selfie“?

Jsem poměrný velký fanoušek fotografování mobilem obecně a selfie jako takové mi nevadí. Sám je také fotím, i když ne zrovna každý den, ale když jsem na nějaké veřejné akci, tak jich tam s lidmi vyfotím i několik stovek za jeden den. Takže kdybych řekl, že nejsem fanoušek, byla by to lež. Ovšem nic se nesmí přehánět. Občas je to fajn, ale 23x za den už je vážně moc i na mě. Jinak mi ale selfie jako takové nevadí, ani lidi co je fotí, ovšem je třeba zvážit, kdy je fotit a kdy ne. Přeci jen fotit se na pohřbu třeba s rakví není moc vhodné.

Máš mnoho fanoušků na sociálních sítích. Ti sami o sobě musí generovat velké množství zpráv, vzkazů a zmínek. Reaguješ na to všechno přes mobil? 

Dříve jsem reagoval výhradně jen přes počítač, přišlo mi to pohodlnější, ale v poslední době jsem si zvykl odpovídat i přes tablet a mobil. Má to taky svoje kouzlo a mohu odpovídat i v okamžiku, kdy zrovna nemohu být u PC. Co se týče nějakého počtu, tak to si netroufnu říci, ale když týden na nic nereaguji, po týdnu se vrátím a chci začít odpovídat, tak mi to zabere půlku dne, proto raději odpovídám průběžně, abych toho pak neměl najednou moc. Někdy ale stačí zapnout tablet a 5 minut v kuse jen slyším, jak mi přicházejí notifikace, to člověka dokáže plně probudit, i kdyby byl mrtvý.

Už tě někdy zachránil smartphone v nějaké situaci? 

Tak samozřejmě, hlavně co se týče volání nebo internetu, potažmo dokáže nahradit svítilnu, a tak si mohu posvítit na cestu a nezabít se, když jdu třeba po schodech. Mobilní telefon beru jako pomocníka, který v dnešní době dokáže nahradit plno samostatných věcí, proto snad není situace, kam bych si ho nebral (krom koupelny samozřejmě, Lumia není vodotěsná).

Zničil jsi smartphone?

No, jelikož jsem za svůj život vlastnil skoro jen samé Nokie, tak to ani není možné. K mobilům se vždy snažím chovat s úctou, takže nikdy jsem žádný nezničil, ani jinak nepoškodil.

Kdyby sis měl nyní vybrat nový mobil, který by to byl?

Jsem poměrně velký fanoušek mobilních telefonů Xiaomi, takže bych asi hledal tam. Těším se na přestavení Xiaomi Mi5, tak je možné, že právě tento mobil nahradí a nebo spíše doplní mojí současnou Lumii. Telefony Xiaomi se mi líbí i vzhledem a svižností systému. I když je tam Android, tak ho výrobce dokáže optimalizovat na jedničku, ne jako jiní výrobci začínající na písmeno „S“ (Sony nemyslím).

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil

Windows-Phone-Apps

Day Counter

Rád mám přehled o tom, co se děje a díky této aplikaci taky vím, kolik času mi do konkrétní události zbývá. Graficky i funkčně je dokonalá, takže mohu jen doporučit.
[winphone]day-counter/3e08a87c-906d-4c27-9bfb-e88c6149f305[/winphone]

Lockmix

To jediné, co mi vždy na WP vadilo, bylo chudá zamykací obrazovka bez informací, které jsem potřeboval, ale s touto aplikací je vše jinak. Jsem rád, že vůbec existuje, ale myslím že tuhle aplikaci každý fanoušek WP moc dobře zná.

[winphone]lockmix/f010a687-6818-4cd2-876f-710e9a83f324[/winphone]

OfficeSuite 8 + PDF Converter

Vím, že existuje plno alternativ na čtení dokumuntů, ale tento byl můj první nainstalovaný a tak nějak jsem si na něj zvykl. Proto na tuto aplikaci nedám dopustit.

logo-app OfficeSuite 8 + PDF Converter MobiSystems Zdarma ANDROID

YouTube Creator Studio

Díky této aplikaci mám svá veškerá videa na YouTube pod palcem. Dokonce se mi s YouTubem skrz tuto aplikaci pracuje lépe, než na samotném počítači.

logo-app YouTube Creator Studio Google Inc. Zdarma ANDROID

AirDroid

Často potřebuji něco rychle dostat z počítače do tabletu a tahle aplikace má vše, co potřebuji. Za ni vývojářům děkuji.

logo-app AirDroid - Android v počítači SAND STUDIO Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

je videt ,ze kritik videl samsung tak akorat z vlaku ,miluji tyhle rychlokvaskove definice jakekoli znacky, aniz bych mel sam moznost si je osahat ,vyzkouset ,odborne posoudit,no proste diletatnt se projevil

Vlakem moc často nejezdím, tak se omlouvám…
…jinak jsem se nad sebou hluboce zamyslel a po tomto komentáři, jsem napsal do českého zastoupení Samsungu, aby mi poslalo všech 489 modelů jejich telefonů, které za ty 2 měsíce dali na trh, tak jdu zkoušet, ale všechny vypadají tak stejně, tak uvidím…
…děkuji, s pozdravem diletant nejfake :)

no už ta Vaše odpoveď je povýšenecká ,takže opouštím polemiku o značce ,aby jste už nikam psát nemusel a pěstujte si to své ego ,třeba na te Vaší NOKii neb Xaomi o jiné značce se s Vámi diskutovat ani nedá ,protože několik lidí :-) říkalo že…..

To víte, roky zkušeností…
…jinak měním odpověď, Samsung během těch pár hodin přestavil dalších 43 modelů, takže snad mi je pak všechny pošlou, chci se přesvědčit jak plynulé jsou (myslím když je zapnu) :)

končím s komunikací ,které nerozumím ,bo moje IQ je asi někde jinde

Nebo oboje, prostě každý nemá to štěstí, Sayonara :)

Jiří Tomšej

1. 3. 2015, 7:36

„…kdyby jste týden nenapsali…“
Please, čeština.

Přemysl Vaculík

VIP 1. 3. 2015, 8:50

Díky, bylo přehlédnuto.

Frantisek Zboril

28. 2. 2015, 17:43

Zajímavé, že Nejfake píše, že měl v minulostí jen samé nokie a pak kritizuje nejspíš samsung. Osobně sám jsem měl několik samsungů a stejně tak blízká má rodina a vždy velká spokojenost včetně svižného systému a bezproblémová optimalizace aplikací i her, tak nevím co má Nejfake za problém zvlášť pokud sám používal Nokie, tak pak se nemá co navážet do samsungu.

Honza Kopecký

1. 3. 2015, 12:53

Já se tedy za Samsung takto postavit nemůžu. Já sám jsem se mu naštěstí vyhnul, ale mám několik známých, jejichž telefon strávil delší dobu v servise než v ruce vlastního majitele. Typická situace, kdy po měsíci používání telefon začal zamrzat, šel do servisu, vrátil se a po měsíci znovu dokola. Navrch ještě TouchWiz.. a tam to pro mě raději končí. Víc snad ani nechci vědět.

mam nekolik znamych :-) asi 10 nebo 12 mozna 18 znamych ,boze muj ,jak pohanit jakoukoli znacku staci na to mit nekolik znamych :-) ,treba FRANT PEPIk co ma samsunga (ale bohuzel nevim jakyho) a telefon se mu seka ,no fakt rikal to a i Lojza Petr (ma zase jineho samsunga) ,ten to taky rikal ,tak to bude teda asi nejkay shit ten tydlifon ,perfektne zpracovany nazor na jakoukoli znacku ,tady se konkretne jedna o samsung ,velmi se bavim jak malo staci ,ono asi neni divu ,samsung ma nejvetsi podil na trhu a tedy i nejvice zakazniků teto znacky a tak se mezi nima najde i FRANTA PEPIK s odbornym posudkem a NEFEJK ma hned jasno

Otázky zde máte dané, můžete na ně odpovědět a třeba o Vás také napíší článek…
…možná i přesvědčíte, že mít Samsung je vážně dobré, marketing Samsungu jde, o tom není pochyb…
…miluji tyhle „diskuze“ na všech webech o mobilech, kde se všichni hádají, který systém je nejlepší a která značka je nedotknutelná, vždy se pobavím :)

nic jsem o nedotknutelnosti značky nepsal ,že o Vás pišou mne vůbec nezajímá ,ikdyz si rád přečtu zajimavé názory na cokoli ,ovšem jak jsem psal výše , kritizovat něco o čem jsem jen slyšel od Franty ,je nejen úsměvné ,ale i tupě hloupé odpovídajíc žáčka základní školy,samsung je mi ukradenej ,prostě mám jen husí kůži ,když se někdo vyjadřuje k něčemu ,co ani v ruce nikdy neměl ,ale protože Pepik to říkal ,tak to bude asi pravda,sic si můžete říkat a psát co chcete o tom žádná ,tak tady jste si chtěl asi jenom vykasat rukávy a v jednom s Vámi souhlasim,pobavim se vzdy nad hodnocenim cehokoli od neználků a lidí ,co všude byli a všechno znají a úroveň hodnocení tomu také odpovídá

No celé to tak vyznělo…
…každopádně tohle jsou jen domněnky vytvořené za tím účelem, aby Vaše odpověď byla trochu k pochopení, ale bohužel nevíte co vše jsem měl v ruce nebo neměl…
…stačí mi to, co jsem zažil, buď jsem děsný smolař a všechny Samsungy, co jsem kdy měl v ruce, měly špatnou náladu a tak se „trochu“ sekaly a nebo na tom bude trochu pravdy…
…podobné názory čtu ale pod každou recenzí nebo na hodnocení telefonů, tak fakt nevím, ale nebudu Vám kazit večer…
…jinak o mobily se zajímám asi od roku 1999, takže nejsem zas až takový diletant jak se zdá :)

Přesně tak, když si telefon člověk koupí, vše šlape jako hodinky, ale postupem času se zpomaluje, zpomaluje, až je z toho nakonec Samsung :)

Omlouvám se, Samsung do každé rodiny, nejlépe 5 modelů pro každého…
…slyšel jsem, že první 2 dny běží telefony celkem dobře :)

Frantisek Zboril

3. 3. 2015, 9:13

tak jak s 3, S 4 tak note 3 jsou zcela bezproblémové. Za tu dobu co jsem měl všechny tři, tak ani jednou se nesekl, běží rychle a plynule. Třeba mám štěstí na dobré kusy, ale ani v mém okolí si nikdy nikdo nestěžoval.

Moc se mi nelíbí ta představa, že musím mít jen vlajkovou loď za 18 000,- a dnes vlastně i více, aby se mi mobil nesekal…
…plynulost očekávám i u mobilu za 3000,-, pokud to umí jiní výrobci, tak proč ne světový výrobce číslo jedna…?
…a nebo prostě mají lidé štěstí a jejich modely se nesekají a nebo si na to zvyknou po čase a tak jim to přijde rychlé a nesekané :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat