Apple čelí žalobě kvůli zmenšení dostupné kapacity s příchodem iOS 8

Apple čelí žalobě kvůli zmenšení dostupné kapacity s příchodem iOS 8
2015-01-02T15:15:09+02:00
• 2. 1. 2015
4

Společnost Apple je souzena kvůli zmenšení kapacity 16GB zařízeních po aktualizování na iOS 8. Už samotná aktualizace vyžadovala enormní volné místo v úložišti, kolem poloviny kapacity právě na 16 GB. Po nainstalování osmé verze iOS však celková kapacita dostupná pro uživatele klesla o necelý 1 GB. Dva zákazníci z Miami podali žalobu.

IMG_0102 IMG_4590

Pokles kapacity mohu u iPhonu 5s z vlastní zkušenosti potvrdit. Výše můžete vidět nalevo obrázek hned po zakoupení s iOS 7.0, kde je uživatelovi dostupných 12,9 GB. Vpravo je pak aktuální situace s iOS 8.1, kde tato hodnota činí jen 12,1 GB. Kvůli aktualizacím člověk přišel o 800 MB. Ironické je pak také to, že Apple nazývá iOS 8 jako „The biggest iOS release ever“, tedy v překladu Zatím největší vydání iOS“.

Screen_Shot_2014-12-31_at_10.23.12_AM.0

Pokud se podíváme do tabulky výše, která ukazuje nedostupné místo v procentech, zjistíme, že nejhůře je na tom iPod Touch. Tam je téměř čtvrtina (23,1 procent) z kapacity nedostupných. Stížnost dále Apple obviňuje, že tlačí na své uživatele, aby si zakoupili úložiště na službě iCloud. To mají využít právě k uložení dalšího obsahu, jako jsou fotografie, když dojde místo v zařízení.

Uvidíme, jak se společnost k této žalobě postaví. V minulosti podobná stížnost ohledně dostupné kapacity proběhla, a to na iPodech. Dopadla ale bez úspěchu.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Apple nemám rád, ale tuhle žalobu museli podat na 99,9% nějací BFU. Kde se podle nich má skladovat systém? V cloudu…asi těžko. Nicméně 1GB je dost.

Libor Foltýnek

3. 1. 2015, 23:18

A kde je podle vás hranice toho, co je OK? Až zbude 2 GB? 1GB? Nic? Mně osobně také vadí, že v popisu výrobků je kolik to má paměti, ale ne už, kolik zbude pro má data. To jde pochopit u počítače, kde výrobce neví, jaký systém tam dám a nebo u velkého disku, kde těch pár GB zabraných systémem na terovém disku není ani poznat, ale když si koupím tablet s 32 GB a Windows z toho sežerou polovinu, tak už to jedno opravdu není.

Jeremy Nowak

2. 1. 2015, 15:34

podle me pokud si clovek koupi 16GB verzi, tak asi nehodla stahovat hromadu aplikaci a delat 100 fotek denne.. at si vezmou tablet s windows 8.. tam maji od zacatku 50% kapacity zaplneno =D

Vladimír Jícha

5. 1. 2015, 13:31

Samozřejmě, obojí je špatně. Ale ještě horší to je, když se situace výrazně změní po aktualizaci. Obojí opět dělá stejně špatně jak Microsoft, tak Apple. Windows s pár aktualizacema se taky dokážou rozdovádět a na 32GB disku toho po dvou letech používání už moc nezbyde.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat