59 let starý koncept předpověděl chytré hodinky

59 let starý koncept předpověděl chytré hodinky
2015-01-17T14:51:46+02:00
• 17. 1. 2015

Když se poprvé ukázal seriál Star Trek, diváci mohli poprvé spatřit mobilní komunikační zařízení, diagnostický lékařský přistroj ve velikosti dlaně či automatické dveře. Jednalo se zcela o sci-fi a nikdo nemohl tušit, že takováto udělátka se stanou realitou. Tehdy se psal rok 1966. Pokud ale půjdeme o 10 let nazpět, můžeme najít koncept zařízení, který se až nyní stává skutečností.

2472C8D800000578-2898707-image-a-1_1420544632414

V roce 1956 publikoval redaktor Robert Beason v časopise Mechanix Illustrated koncept zařízení, kterému dal pracovní název „telefon zítřka“. Na článku spolupracoval s bývalým hlavním inženýrem Haroldem Osbornem, který pracoval v American Telephone & Telegraph. (AT&T)

„Telefon zítřka“ připomínal tehdejší kapesní hodinky, avšak měl funkce jako dnešní „chytré hodinky“. Robert uvedl ve svém článku, že budou disponovat tónovou volbou. Kromě toho už tehdy chtěl v tomto zařízení barevný displej, který měl zobrazovat fotografie kontaktů. Navíc chtěl, aby „telefon zítřka“ umožňoval zobrazování živého televizního signálu i na velkou vzdálenost (i přes oceán).

2472C8BF00000578-2898707-image-a-2_1420544638258Beason šel ve svém konceptu ještě dál. Jeho telefon zítřka měl obsahoval automatické vytáčení. S tím se ale nespokojil a rovnou uvedl, že lidé by mohli jednoduše vyslovit telefonní číslo, zařízení by ho rozpoznalo a rovnou by zavolalo na daný kontakt. V podstatě předpověděl osobní asistenty, kteří teprve dnes získávají funkce a jsou na vzestupu – Siri, Google Now a Cortana.

Chtěl také, aby jeho „chytré hodinky“ mohly částečně zastupovat některé úkony sekretářek. Například informování o kontaktech, jménech či číslech.

Tehdy tyto hodinky mohly vypadat jen jako vzdálená budoucnost, ale z dnešního pohledu se nejedná o nijak neobvyklé funkce. Je až s neuvěřením, co bylo předpovězeno před 59 lety. Tím nemyslím jen funkce, ale i vzhled tehdejšího „telefonu zítřka“.

Beason také ve svém článku zaznamenal myšlenku pana Osborna, která do dnešního dne nebyla naplněna. Představoval si totiž, že v budoucnosti každé dítě dostane při svém narození své unikátní telefonní číslo. To by mu mělo vydržet do konce života. Myslel i na to, kdyby dotyčný zemřel. Každému, kdo by zavolal na číslo zemřelého, by bylo jednoduše sděleno, že již není mezi živými.

Zdroj: dailymail.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat