Vánoční statistika – O2, T-Mobile a Vodafone

Vánoční statistika – O2, T-Mobile a Vodafone
2014-12-25T12:16:05+02:00
• 25. 12. 2014
1

O2

Jako každý rok, i letos se mobilní operátoři budou chlubit statistikami týkající se hovorů, sms a jiných dat, které zaznamenali během Štědrého dne. Prvním operátorem, který nám zaslal data z 24. 12. 2014, je O2. U něj můžeme zaznamenat poklesy ale také rekordy.

„Češi si letos nejvíce volali v průběhu dopoledne. Celkem uskutečnili o téměř půl milionu více hovorů než v loňském roce,“ uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2. „Největší počet hovorů spojila síť O2 mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne. Celkem se jednalo o 1,7 milionu hovorů. Naopak na SMS a MMS zprávy přichází čas až po obědě,“ doplnila Mikšovská.

Letos bylo uskutečněno 16,2 miliónů hovorů, přičemž minulý rok bylo toto číslo o něco menší – 15,7 miliónů. V případě sms zpráv došlo k poklesu. Včera bylo odesláno 27,1 miliónů zpráv, což je o 800 000 méně než před rokem. V případě MMS došlo k poměrně velkému navýšení – z 330 408 na 428 603 multimediálních zpráv.

Screenshot

Rekord letos zaznamenaly MMS zprávy. Těch odeslali zákazníci O2 přes 428 tisíc, tedy o 30 % více než v roce 2013. Zatímco v loňském roce vykázaly MMS zprávy špičku krátce po šesté hodině, letos se jejich posílání přesunulo do dřívějších odpoledních hodin. „Zákazníci zřejmě využívají MMS zprávy k posílání vánočních přání. Fotky od štědrovečerní večeře a stromečku spíše sdílí na sociálních sítích,“ říká Mikšovská.

T-mobile

I růžový operátor se nezapomněl pochlubit. U něj můžeme vypozorovat větší množství zaslaných SMS zpráv než u O2. Celkem tento operátor zaznamenal 29,4 miliónů zpráv. I z MMS je vidět značný nárůst, letos jich bylo posláno 459 tisíc. V případě hovorů jich T-Mobile eviduje 18,3 miliónů. V celkovém pohledu si tento operátor může blahopřát, jelikož u všech položek došlo k navýšení.

Screenshot

Také letos stoupl štědrodenní provoz v síti T-Mobile ve všech parametrech, nárůst však nebyl tak výrazný jako v předchozím roce. Celkový provoz v síti operátora se v porovnání se stejným datem loňského roku zvýšil o 2,5 %. Celkový počet uskutečněných hovorů vzrostl o 3 % na přibližně 18,3 milionu. Nejoblíbenější formou vánočního přání zůstává textová zpráva – letos jich SMS centrum zpracovalo 29, 4 milionu, což představuje meziroční nárůst o 0,8 %. K vyššímu nárůstu došlo u multimediálních zpráv – MMS centrum jich přijalo 459 tisíc, tedy o 14 % více než vloni. Nejvíce stoupl oproti loňskému roku celkový datový provoz, a to o 24 %.

Vodafone

Červený operátor se také nezapomněl pochlubit. Ten se v tiskové zprávě zaměřil zejména na data ohledně internetu.

Letos o Vánocích extrémně vzrostlo využití datových služeb, a to především díky výraznému rozšíření Turbo Internetu, tedy rychlého mobilní internetu na 3G a LTE. Podle ČTÚ Vodafone pokrýval k začátku prosince 2014 již 92 % populace rychlým mobilním internetem. Zvýšení datového provozu podpořilo také uvedení nových RED LTE tarifů a vánoční nabídka neomezeného datování. Hlasový provoz vzrostl stejně jako v uplynulém roce, kdy jsme představili RED tarify. SMS provoz se o Vánocích příliš nenavýšil. Zákazníci používali především jiné elektronické možnosti komunikace, jakou jsou například sociální sítě, instant messaging, videa, a podobně. Nejvíce se o Štědrém dni volalo do Polska, Německa a na Slovensko.

Bohužel neuvádí, kolik bylo celkově přeneseno dat. Zmiňuje jen navýšení – bylo přeneseno o 319 % více dat než loni. To je způsobeno zejména akcí, která přinesla zákazníkům připojení bez FUP. To lze stále využívat, až do 15. ledna. Zbylá data ze statistiky jen poukazují na to, že v síti Vodafonu bylo přeneseno méně SMS zpráv a bylo uskutečněno méně hovorů, než u výše uvedených operátorů.

  • hovory: 9,5 milionu, což je o 11 % více než loni.
  • sms: 18,6 milionu, což je o 2 % více než loni.
  • MMS: 188 000, což je o 8 % více než loni.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Sadový

25. 12. 2014, 12:21

Vysvětlení je jednoduché… mnoho smartphonů udělá z SMS při výběru více kontaktů MMS.

Aneb jak můj otec včera utratil majland…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat