Android 5.0 – Google se zaměřil i na bezpečnost

Android 5.0 – Google se zaměřil i na bezpečnost
2014-11-02T10:11:38+02:00
• 2. 11. 2014
2

Google bere bezpečnost uživatelů vážně a je to vidět i na nové verzi Androidu. Seznam vylepšení se táhne od šifrování dat až po pohodlnější zamykací obrazovku. Podle Googlu je Lollipop největším vylepšením zabezpečení v historii Androidu.

Android Security

První důležitou novinkou, která pomůže s ochranou uživatelů, je šifrování. To bylo dostupné i ve starších verzích Androidu, nicméně až nyní bude zapnuté ve výchozím stavu. Ne však pokud zařízení aktualizujete ze starší verze systému, šifrování bude zapnuto pouze v zařízeních, které se budou s Androidem 5.0 prodávat.

Android podporuje mnoho způsobů zamykání telefonu, nicméně všechny zabírají čas a ne každý uživatel má náladu pokaždé vyplňovat nějaký bezpečnostní prvek. I na to Google myslel a Lollipop dostal funkci Smart Lock. Ta zjednodušuje odemykání telefonu dokonce v několika ohledech. Můžete si nastavit, kterým Bluetooth a NFC doplňkům důvěřujete. Jakmile se k nějakému z nich připojíte, není už nutné zadávat heslo popřípadě jakýkoliv jiný bezpečnostní prvek. Zároveň se dočkalo vylepšení rozpoznávání obličeje, které je nyní rychlejší a probíhá na pozadí, tedy zatímco si čtete notifikace, proběhne rozpoznání a uživatel může svůj nastavený bezpečnostní prvek přeskočit.

Aplikace na Androidu běží ve svém vlastním sandboxu, nicméně pro ještě lepší zabezpečení tu je SELinux (Security Enhanced Linux). V Androidu 5.0 je pro každou aplikaci uplatněn nejpřísnější mód SELinuxu, enforced, díky čemuž aplikace nemůže udělat vůbec nic jiného než to, co jí uživatel povolí při instalaci.

Na novinkách je možné pozorovat, že v Googlu přemýšleli i nad tím, jak implementovat nové zabezpečení tak, aby uživatel nepocítil žádné znepříjemnění práce. Tím vychází vstříc i těm uživatelům, kteří neměli svá zařízení zabezpečená jen proto, že je zdržovalo a otravovalo.

Zdroj: officialandroid.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Petr Kudrhalt

2. 11. 2014, 12:59

Co sifrovani pametove karty a vykaslali se už na FAT32 a budou karty na ext3 nebo 4?

Google dlouhodoběji s paměťovkami přece nepočítá, takže si nemyslím, že by zrovna v této oblasti byly nějaké výrazné změny.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat