Android – Google si pohrává s více okny na jednom displeji

Android – Google si pohrává s více okny na jednom displeji
2014-10-07T19:53:50+02:00
• 7. 10. 2014

Již během několika týdnů by se měl představit v plné kráse Android 5.0, který je v současnosti dostupný pod označením Android L, což je developer preview verze. Konkrétně nás čeká nový design celého systému a několik novinek navíc, o kterých se zatím moc neví. Google ale nespí na vavřínech a pohrává si s dalšími možnostmi, které by mohly zlepšit práci v Androidu.

nexus2cee_multitask1

Web Android Police získal informace, které nasvědčují, že bychom se někdy mohli dočkat nativní podpory více oken na jednom displeji – tzv. multi-window. Tuto funkcionalitu nalezneme u zařízení od Samsungu – zejména u linie Note, u které můžete mít spuštěny dvě aplikace vedle sebe a současně na nich pracovat. Samozřejmě podobný systém najdeme i u tabletového rozhraní Windows 8.0, 8.1 a 10.

Google si zatím jen pohrává s touto možností a zejména s ní sleduje zvýšení produktivity na samotném systému. Odpadlo by tak neustálé přeskakování mezi aplikacemi. Mohli bychom se těšit na systém rozdělení displeje na poloviny. Z přehledu spuštěných aplikací by šlo posunutím konkrétní položky na stranu připnout k části displeje a zabrat tak polovinu zobrazené plochy. Na druhé části nemusí být nic spuštěno, případně lze aktivovat další aplikaci.

nexus2cee_134 nexus2cee_2

K dispozici bychom mohli mít i čtvrtinovou velikost aplikace, přičemž by se přepnula do mobilní verze. Ačkoliv není dostatek informací k dispozici, dá se předpokládat, že se tato novinka prvně objeví na tabletech. Smartphony by se nemusely vůbec dočkat.

nexus2cee_searchresults_thumb

Zajímavostí je, že by se nemuselo jednat o jen tak obyčejný systém multi-windows. Údajně se v Googlu snaží implementovat i systém, kdy přetáhnete jednu položku z jedné aplikace do druhé. Hned se nabízí příklad využití třeba v oblasti sdílení na sociální sítě.

nexus2cee_dragtosearch_thumb

Pokud byste si mysleli, že se něčeho podobného dočkáme už u Androidu 5.0, možná vás zklameme. Na této novince se zatím pracuje a možná bude lákadlem až u některé z dalších verzí Androidu.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat