Sodium-ion baterie – levnější a s větší kapacitou

Sodium-ion baterie – levnější a s větší kapacitou
2014-08-19T12:01:28+02:00
• 19. 8. 2014

Každý rok se objeví nový způsob, jak vyřešit nedostatek energie nejen u mobilních zařízení. Mohli jsme slyšet o displejích, které dokáží přeměnit solární energii na elektrickou, což by napomohlo k pomalejšímu vybíjení běžné baterie. Pak jsou zde projekty zaměřující se na zcela nové technologie baterií, ale ve většině případů musíme akceptovat, že komerční nasazení je v nedohlednu.

battery-2

Největším problémem je samotné testování, jestli nové typy baterií nejsou nebezpečné nejen pro lidi. Rozhodně byste nechtěli mít časovanou bombu v kapse u kalhot. Avšak jsou zde technologie, na kterých se pracuje již několik desetiletí. Jednou z nich jsou sodium-ion baterie.

Práce na tomto typu započaly již v osmdesátých letech minulého století a jejich největší předností je použití samotného sodíku. Jedná se o jeden z nejvíce rozšířených alkalických kovů na světě. Najdeme jej například v mořské vodě, odkud se dá poměrně jednoduše extrahovat. Například současné Li-Ion baterie používají lithium, což je vzácnější alkalický kov, tudíž je dražší.

Samotné sodium-ion baterie jsou ve výsledku levnější, ale už od počátku výzkumu neposkytovaly takové vlastnosti jako jiné technologie. V tuto chvíli výzkum pokročil dále a díky použití nových materiálů a postupů lze vytvořit baterie, které mají při stejné velikosti 5x až 7x větší kapacitu než současné typy.

20140813KomabasodiumWS_article_main_image

Cílem výzkumu není jen větší kapacita, ale také samotné vlastnosti. Plánuje se, že sodium-ion baterie budou moci spolehlivě pracovat v teplotním rozmezí -30 až 120 °C.

Díky skupině výzkumníků vedených profesorem Shinichim Komabou z Tokyo University of Science pokročil výzkum tak daleko, že by první baterie mohly být k dispozici ve smartphonech nebo tabletech v následujících pěti až deseti letech.

Zdroje: asia.nikkei.com, pocket-lint.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat