Samsung Gear 2 Neo – „wearables“ přichází recenze

Samsung Gear 2 Neo – „wearables“ přichází [recenze]
2014-08-27T10:00:43+02:00
• 27. 8. 2014
6

Na trhu se nám pomalu, ale jistě objevuje stále více nositelných chytrých zařízení. Jedním z průkopníků v tomto oboru je bezesporu firma Samsung. Ta už představila dnešním dnem asi 5 nositelných zařízení. V dnešní zběžné recenzi se podíváme na odlehčenou verzi chytrých hodinek Samsung Gear 2 Neo. Ty se nám nabízí za velmi příjemnou cenovku, která se pohybuje okolo 5 tisíc.

IMG_0931

Krabička je stejná jako u smartphonu řady Galaxy, tudíž setkáváme se opět s dřevěným designem, aka inspired by nature. Krabička je posléze ve tvaru kostky. Po otevření se dostáváme k samotným hodinkám a dále pak ke sponě sloužící jako konektor nabíječky, micro usb kabelu a v poslední řadě k nutným brožurkám.

DESIGN

Design Gear 2 Neo je dle mého úsudku velmi povedený. Přijde mi taktéž na můj vkus daleko lepší a vkusnější, než například u vyspělejšího modelu Gear 2. Hodinky jsou z tvrzeného a měkčeného plastu. I když jsem se prvotně obával, jak budou hodinky vypadat na ruce, musím říci, že mě výsledný efekt více než zaskočil. Gear 2 Neo se hodí jak k obleku, tak ke sportovnímu oblečení. Dokonce jsou ještě tenčí než mé klasické elegantní hodinky.

IMG_0937IMG_0936 IMG_0935 IMG_0938

Obrovský potlesk Samsungu!! Ciferník je čtvercovitého tvaru a pod ochranným sklíčkem se skrývá textura napodobeniny broušeného kovu. Zapínání je posléze z kovu a působí velmi elegantně. Použité materiály nijak nedráždí vaši pokožku a s hodinkami můžete bez problémů i spát apod. Podotknout musím, že mám problémy s citlivou pokožkou, a i přesto jsem neměl žádný problém během celé doby testování.

KONSTRUKCE

Gear 2 Neo jsou unibody konstrukce, tudíž k baterii se nedostanete a uživatelsky si ji svépomocí nevyměníte. Na levém i pravém boku nenalezneme žádné prvky. Na čelní straně se nachází displej a pod ním klávesa home.

IMG_0932 IMG_0933 IMG_0943 IMG_0945

Zespodu ciferníku se nachází senzor tepové frekvence a piny sloužící k připojení kolébky nabíječky. Na vrchní hraně ještě nalezneme infračervený senzor. Na řemínku posléze máme, jak už jsem zmiňoval kovové zapínání, pomocí kterého můžeme upravovat délku apod.

HARDWARE

Uvnitř těchto chytrých hodinek pracuje 2jádrový procesor s taktem 1GHz, doplněn o paměť RAM ve velikosti 512 MB. Dovolím si tvrdit, že tato sestava pracuje bezproblémově a nenarazil jsem na sebemenší záseky apod. Uvnitř se ještě skrývá baterie o kapacitě 300 mAh. Dále pak v hodinkách nalezneme Bluetooth 4. generace, pomocí kterého jsou hodinky neustále ve spojení, a gyroskop, který slouží například k tomu, že pokud zvednete ruku(jako když se chcete podívat, kolik je hodin), tak se vám automaticky rozsvítí displej.

IMG_0948 IMG_0949 IMG_0940

Pokud by tato funkce někomu nevyhovovala, lze ji v nastavení vypnout. Mezi další perfektní vlastnost patří bezesporu certifikace Ip 67, která nám ohlašuje zvýšenou odolnost vůči prachu a vodě, což znamená, že hodinky můžeme ponořit po dobu 30 minut do 1 metru hluboké vody a nic se nestane. Kapacita vnitřního úložiště čítá 4 GB.

DISPLEJ

Gear 2 Neo disponuje 1.63palcovým SuperAmoled displejem s rozlišením 320 x 320 pixelů. Barvy displeje jsou velmi povedené. a jak mnozí tušíte, jedná se o mírně saturovanější barvy.

IMG_0946 IMG_0941 IMG_0939

Pozorovací úhly jsou perfektní a čitelnost na slunci dle mého úžasu taktéž plně dostačuje. Nabízí se nám v nastavení i možnost zapnutí venkovního režimu, který zvýší jas, bohužel ale pouze na krátkou chvíli. Rastr displeje je hrubší, nicméně text v aplikacích je čitelný a nijak vám to zřejmě vadit nebude.

SOFTWARE

Gear 2 Neo obsahují systém, který známe z několika málo chytrých telefonů, zvaný Tizen. Osobně bych na místě Samsungu počkal na uvedení android wear, jak se i nedávno stalo. Dovolím si odvážné tvrzení, že jak Tizen v gearech od Samsungu začal, tak ihned skončí, právě kvůli Android wear. Nicméně pojďme si systém blíže představit. Po zapnutí hodinek se ihned nacházíte na pohotovostní obrazovce, kterou si můžete upravit dle několika předdefinovaných šablon.

IMG_0998 IMG_0987 IMG_0988 IMG_0989 IMG_0990

Například můžete vidět čas, datum a zástupce 3 aplikací nebo duální čas a datum nebo pod časem s datem uvidíte počet ušlých kroků apod. Tažením do stran listujete v seznamu ikonek jednotlivých aplikací, které máte na pohotovostní obrazovce, přidat a ubrat zástupce si můžete libovolně, dle uvážení. Menu je posléze úplně totožné, s tím rozdílem, že tam naleznete všechny aplikace. Systém je jednoduchý a přehledný. Můžete si nastavovat různá pozadí a styl zobrazování hodin.

POUŽITÍ A FUNKČNOST

Hodinky Gear 2 Neo spárujete se svým smartphonem nejlépe řady Galaxy, pomocí spojení bluetooth 4. generace. K funkčnosti budete posléze bezesporu potřebovat aplikaci Gear Manager, která je dostupná pouze v obchodě Samsung, nikoliv v Google Play. Bohužel. Skrze tuto aplikaci následně instalujete aplikace, měníte nastavení hodinek a dokážete si změnit například i onu zmiňovanou tapetu apod. Aplikace posléze stahujete/nakupujete opět na Samsung Storu. Prozatím je dostupných aplikací pouze pár a mnoho jich mi tam ještě chybělo. Prostoru pro vývoj je tedy více než dostatek. Otázkou zůstává, zdali budou chtít vývojáři investovat svůj čas do této platformy, nicméně více se přikláním k názoru, že jejich primárním prostorem bude Android Wear.

IMG_1002 IMG_0999 IMG_1001

A k čemu vlastně Gear použijete? V první řadě to budou bezesporu notifikace, které jsou opravdu velmi návykové. Dále pak bezesporu využije nejeden sportovec dobrou synchronizaci s aplikací Shealth, kdy vám hodinky monitorují například ušlé kroky, spálené kalorie, tep, a dokonce i průběh spánku! Vše funguje bezproblémově. Telefon vás může přes hodinky například i ráno vzbudit, zde ale podotýkám, že je to velmi nebezpečné, jelikož je daleko pohodlnější budík vypnout, když jej máte na ruce. Taktéž můžete ovládat například vzdáleně hudební přehrávač apod. Osobně jsem si na chytré hodinky velmi rychle navykl a musím říci, že jejich používání je velmi příjemné.

BATERIE

Gear 2 Neo obsahují v malém těle baterii o kapacitě 300 mAh, která vám po plném nabití bez problémů vydrží v provozu 3 celé dny. Posléze už musíte nabíjet. Nabíjení trvá něco málo přes hodinu a půl.

Natočeno Samsungem NX300

Osobně mi výdrž vůbec nevadila a nedělalo mi sebemenší problém čas od času hodinky nabít. Spokojenost v tomto ohledu bude každopádně záviset na každém jedinci.

ZÁVĚR

Hodinky Gear 2 Neo jsou perfektním společníkem k vašemu smartphonu. I když jsem byl k jejich využití velmi skeptický, musím říci, že ihned po pár dnech jsem je nechtěl sundat z ruky. Notifikace jsou velmi dobře využitelné a navíc, pokud si chcete pořídit sportovní fitness náramek, nemá cenu vybírat nic jiného než právě Gear 2 Neo, které za stejnou cenu nabídnou daleko více. Dovolím si říci, že odlehčená verze je daleko elegantnější než Gear 2. Můj osobní názor je, že bych zvolil radši tento model.

alza
Za zapůjčení Gear 2 Neo pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Libor Foltýnek

27. 8. 2014, 10:55

Může mně autor vysvětlit, kde vzal „y se nám nabízí za velmi příjemnou cenovku, která se pohybuje okolo 4 tisíc.“ Nejlevněji jsou snad právě na té Alze za 4990 Kč!
Ohledně zbytku recenze, nese se to v duchu hledání pozitiv, autor asi nikdy neměl na ruce nic jiného, jinak by nemohl pět ódy na notifikace, které jsou nedotažené a hlavně vibrace je tak slabá, že i když jsem ji čekal, nevšimnul jsem si jí.
Tyhle hodinky jsem si koupil s tím, že nahradím Sony SW2, ale velmi rychle jsem je šel vrátit a zůstávám u Sony, které sice nemají tak jemný displej, ale zato nemusím dělat rukou čárymáry nebo dokonce mačkat tlačítko, abych viděl, kolik je hodin :D

jestli chces jedny za 4ku tak mi napis SZ …

Libor Foltýnek

28. 8. 2014, 16:05

Ne, já je měl a můžu si je dovolit i za těch 5000, vracel jsem je, protože mně nesedly, ne že by byly na mě moc drahé.

Libor Foltýnek

28. 8. 2014, 16:04

Ta za prvé po kliknutí na ten odkaz je cena už 4699. To na „kolem 4000“ prostě neukecáte. Za druhé zrovna na té Alze, odkud to mají je to za skoro 5000.

Tomáš Orliczek

1. 9. 2014, 15:59

Dobrý den váš pohled je zase jiný, než můj. Někdo má pozitiva, jiný zase negativa, je to objektivní.. Z mého pohledu jsem žádná negativa na tom nenašel a kdybych měl android, jdu si to hned koupit. Cenovka jsem napsal, se pohybuje OKOLO 4 tisíc na heureka.cz je od 4500,-. Další věc je pokud jste mačkal tlačítko, nenalezl jste funkci probuzení zvednutím ruky, o které se i v recenzi rozepisuji. A propo vibraci jsem pokaždé cítil a něměl jsem s ní žádný problém. Možná by vám pomohlo více utáhnout pásek nevím? Zase na druhou stranu nechci ať mi něco drnčí na ruce jako vibrátor. Přece jen to jsou hodinky ne smartphone.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat