Videopřenosy budou v roce 2019 tvořit polovinu přenesených dat v mobilních sítích

Videopřenosy budou v roce 2019 tvořit polovinu přenesených dat v mobilních sítích
2014-07-27T09:30:54+02:00
• 27. 7. 2014

Česká republika zažívá rozmach LTE technologie. Všichni mobilní operátoři se předhánějí v dostupnosti rychlého mobilního připojení a lákají i na samotnou rychlost. Ačkoliv se objevují lákavé nabídky týkající se vyššího FUP, tak situace stále není ideální. Při vyšších rychlostech dokáže uživatel vyčerpat svá data i během několika hodin.

lte

Výzkumná část ConsumerLab společnosti Ericsson se ve své průzkumu zaměřila na sledování videí na mobilních zařízení u uživatelů v USA a ve Velké Británii. Právě tyto trhy se nejrychleji rozvíjí v rámci dostupnosti technologie LTE. V USA existuje 6% skupina uživatelů, která se orientuje zejména na sledování videa, v případě Anglie je zastoupení 7%. Existuje ještě silněji orientovaná skupina vyžadující nejrychlejší připojení k internetu – v USA jich je 10 % a ve Velké Británii 6 %.

Všichni tito uživatelé se rozhodují na základě několika bodů, jestli budou sledovat video skrze mobilní síť, nebo přes WiFi.

Podle zjištění Ericsson ConsumerLab jsou hlavními faktory, podle kterých se zákazníci rozhodují, zda sledovat video přes WiFi nebo mobilní síť, samozřejmě cena, ale i výkon mobilní datové sítě.

Nejedná se o nijak překvapivé výsledky a takřka kdokoliv by je mohl odvodit z běžné praxe. Z tiskové zprávy společnosti Ericsson ale vyplývá, že už v roce 2019 budou videopřenosy tvořit více než polovinu přenesených dat v mobilních sítích. To si lze za současného stavu v České republice těžko představit. Běžné balíčky dat nejsou dostatečně veliké, abyste mohli sledovat videa ve vysokém rozlišení po celý měsíc. Při současných velikostech FUP byste se dostali na nulovou hodnotu během jednoho dne.

„Pro rozvoj přenosu videa a video služeb v mobilních sítích je proto důležité, aby mobilní operátoři nabízeli takové obchodní modely, které obavy zákazníků rozptýlí a podpoří jejich potřebu sledovat video v chytrých telefonech v čím dál větší míře přes mobilní datové sítě.“

Jiří Rynt ze společnosti Ericsson Česká republika

Tato analýza by mohla napomoci operátorům pochopit, co vlastně zákazníci chtějí. Datové tarify nabízené operátory se za posledních dobu o něco zlepšily, ale nejsou dělány na technologii LTE.

V tuto chvíli například Youtube rozšiřuje možnost sledování videí v mobilních zařízeních v rozlišení Full HD. Jedna minuta tohoto záznamu spotřebuje přibližně 22 MB dat. Pokud bychom toto použili jako konstantu a pustili bychom si film o délce 120 minut, budeme potřebovat necelé 3 GB. A to máme jen jedno video.

I přes tuto jednoduchou kalkulaci najdeme u mobilních operátorů balíčky, kde jsou velikosti udávány v MB. Snad se brzy dočkáme dalšího pokroku u datových tarifů.

Zdroj: feedit.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat