EU – HSPA (3G) je dostupné pro 94,9 % domácností ČR a začíná éra LTE

EU – HSPA (3G) je dostupné pro 94,9 % domácností ČR a začíná éra LTE
2014-07-22T21:42:22+02:00
• 23. 7. 2014
2

Evropská unie vydává každoročně zprávu o stavu telekomunikačního trhu za rok minulý. K uvolnění nejnovějších dat analyzující rok 2013 došlo právě 22. července a ve zprávě je hodně zajímavých informací.

HSPA

Nejzajímavější a zároveň nejnepochopitelnější část zprávy se týká dostupnosti HSPA. Jednoduše řečeno se jedná o 3G síť, která teoreticky dovoluje rychlost stahování až 14,4 Mbit/s a nahrávání 5,76 Mbit/s. Evropská unie (resp. její zdroj informací) uvádí, že v České republice je tato mobilní síť dostupná pro 94,9 % domácností, což je oproti roku 2012 nárůst o 3 %.

chart (1)

Dostupnost pokrytí pokročilého 3G (HSPA) v % domácností, prosinec 2013

Dle EU tak máme lepší pokrytí než Irové, Chorvati, Němci a Slováci.

Otázkou zůstává, jakým způsobem se k takto nesmyslným datům dostali. Jedinou možnou odpověď je CDMA síť (taktéž součást 3G standardu), kterou provozuje O2. Na CDMA technologii běží také síť „čtvrtého operátora“ U:fon. První nesrovnalostí je, že CDMA má s UMTS (z něj vzniklo HSPA) pramálo společného. Druhou pak že maximální rychlost stahování v českých CDMA sítích je 3,1 Mbit/s.

CDMA

Pokrytí CDMA v síti O2, červenec 2014

Pokud by EU doopravdy započítávala tuto infrastrukturu do HSPA pokrytí, byla by to hrubá chyba, každopádně to je jediné možné vysvětlení vzniklé situace.

LTE – rozvoj bude následovat

Zpráva dále hovoří o stavu a rozvoji LTE. Na konci roku 2013 měla ČR čtvrté nejhorší pokrytí v EU. Bylo dostupné pro 12 % populace (z toho na 0 % venkova). To vše pravděpodobně ještě kvůli nedokončené LTE aukci a zároveň mírné lenosti našich operátorů. Hůř na tom pak byly státy Bulharsko, Kypr a Malta.

4G

Pokrytí LTE, prosinec 2013 (červená – celkově, šedá – na venově)

Pokud by data byla aktuální (například z června 2014), určitě bychom si vedli lépe díky rychlému rozvoji LTE u Vodafonu. Dnes je už dostupné zhruba na 50% území Republiky. T-Mobile a O2 plánují do konce roku pokrýt 93% populace, což má odpovídat 80 % území země. Pak bychom se měli posunout z levé části grafu na druhou stranu.

Zdroj: ec.europa.eu

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Pavel Škoda

23. 7. 2014, 20:36

Ti co dělaj tyhle grafy by měli občas taky vyjed do danejch zemí a nepracovat jen s dodanými čísly.

„Pokud by data byla aktuální (například z června 2014), určitě bychom si vedli lépe díky rychlému rozvoji LTE u Vodafonu. Dnes je už dostupné zhruba na 50% území Republiky“…určitě 50%? A určitě 50% poté, co ČTU odhalil, jak operátoři (a nejvíc právě Vodafone) mlží ohledně pokrytí území? Já bych byl teda hodně opatrný…tak či tak, takřka 95% pokrytí obyvatelstva signálem 3G je naprostý nesmysl :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat