295 miliónů smartphonů dodáno v Q2 2014

295 miliónů smartphonů dodáno v Q2 2014
2014-07-31T06:41:10+02:00
• 31. 7. 2014

Společnost Strategy Analytics vydala zprávu týkající se dodávek smartphonů za druhé čtvrtletí tohoto roku. I tentokrát jsme se dočkali meziročního růstu, jenž činí 27 % v porovnání se čtvrtletím minulého roku. Vyjádřeno v číslech, letos bylo dodáno 295,2 miliónů smartphonů oproti 233 miliónům v roce 2013.

Screenshot_8

Není žádným překvapením, že i tentokrát na plné čáře ovládl trh operační systém Android, kterému se podařilo ukousnout 84,6 % trhu. V minulém roce bylo toto procento nižší – 80,2 %. Celkově se tedy na trh dostalo 249,6 miliónů zařízení s Androidem. Za tato čísla jsou zejména odpovědny levnější modely, kterých je na trhu celá řada. Všemu ještě přispívá neuvěřitelné chrlení nových smartphonů od Samsungu, který je schopen každý měsíc představit několik modelů.

Polepšil si i iOS od Applu. Bylo dodáno 35,2 miliónů iPhonů, což je o 4 milióny více, než v minulém roce. Pokud se podíváme na procentuální vyjádření, Apple si pohoršil. V roce 2013 za Q2 si utrhl 13,4 % trhu, letos již jenom 11,9 %. I tak se jedná o stále dobré výsledky, pokud přihlédneme k velikosti portfólia a cenové dostupnosti zařízení.

Bohužel Microsoft si pohoršil v obou vyjádřeních. Zařízení s Windows Phone bylo dodáno 8 miliónů, což je o 0,9 miliónů méně než ve stejném čtvrtletí minulého roku. Jedná se o 1,1% pokles a letos obsadil tento systém jen 2,7 %.

Nejvíce utrpěl BlackBerry OS, kde došlo k poklesu z 2,4 % na 0,6 %. Celkově tedy letos bylo dodáno s tímto systémem jen 1,9 miliónů zařízení, což rozhodně nesvědčí samotné společnosti. Otázka je, jestli má ještě šanci se dostat na lepší čísla, nebo budeme sledovat jen postupný úpadek kdysi populárních komunikátorů.

Screenshot_9

Zdroje: techcrunch.com, prnewswire.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat