Samsung Galaxy S5 – evoluce top modelu recenze

Samsung Galaxy S5 – evoluce top modelu [recenze]
2014-06-01T18:50:05+02:00
• 1. 6. 2014
1

Tak zase po roce zde nemáme Vánoce, ale tentokrát vlnu nově představených top modelů nejprestižnějších společností. Když zmiňuji slovo nejprestižnějších, začneme po Applu druhou nejprestižnější značkou, kterou je jeho odvěký rival Samsung. Tato firma představila již pátou řadu své úspěšné top řady Galaxy S. Samsung Galaxy S5 ihned po svém představení zvedal jak uživatele, tak kritiky ze židlí, a tak lze tento model považovat za velmi rozporuplný, co se oblíbenosti týče. A jaký je tedy doopravdy? Nesuď, dokud nepoznáš blíže, aneb pojďme se na to níže společně podívat.

SAMSUNG CSC

Galaxy S5 dorazila k recenzi v balení, které jsem očekával a které od představení veleúspěšného modelu Galaxy S3 neprodělalo žádné změny. Stále zde vidíme náznak hesla ,,inspirováno přírodou‘‘. Po nakouknutí se mi již dostává pohledu k samotnému smartphonu, který je tradičně zabalen do všemožných plastikových fólií, které vám chvíli bude trvat sundat. Pod přístrojem nacházím již klasickou výbavu, aneb ničím nepřekvapující trojboj v podobě microUSB kabelu, sloužícího pro připojení k PC či na koncovku nabíječky, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka, ke kterým samozřejmě nechybí náhradní špunty.

Video natočeno Samsungem NX300

U těchto sluchátek musím pochválit jejich kvalitu, která je opravdu nadprůměrná. Mezi všemi přibalovanými sluchátky jsou právě ty od Samsungu nejkvalitnější a mé nejoblíbenější. Abych nezapomněl na závěr samozřejmě v balení nechybí směsice všemožných brožurek ve všech možných jazycích. Pokud je někdo někdy vůbec četl, podělte se s námi o to v komentářích, nebudu chtít uvěřit. To je, co se balení týče, vše. Dovolím si dodat, že by mě při koupi smartphonu za 18 tisíc potěšil třeba i nepatrný slevový kupón na GearFit nebo Gear2. Apel na výrobce: třeba by to přilákalo i více zákazníků.

DESIGN

Ach ten design. V nedávné zprávě u nás na webu jsme se dozvěděli, jak to vlastně s designem Galaxy S5 bylo. Suma sumárum, abych to shrnul, šéf designu byl posléze odvolán ze své funkce. Tato skutečnost je do očí bijící i na první pohled. Celkový design Galaxy S5 není ničím překvapivý a jedná se spíš o slátaninu linií loňské S4 a Note trojky. Za design uděluji velké mínus. Mezi další významný nedostatek zařadím použité materiály, u kterých jsme se nedočkali opět žádné změny, jedná se tedy o kombinaci tradičních plastů a skla na čelní straně.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Redesignem prošla záda, která nově nejsou z lesklého hladkého plastu, ale z matné povrchové dírkované úpravy soft-touch. Mně osobně se tento design líbí více než u předchozího modelu, nicméně mnozí z vás se mnou jistě souhlasit nebudou. Co se týče barevných kombinací, máme k dispozici prozatím černou a bílou, já jsem posléze měl možnost testovat bílou variantu a musím říci, že se jedná opravdu o luxusní kousek. I když je S5 opět plastová, i když design neprodělal žádné výrazné změny, stále mě daleko více přitahoval než luxusní design loňského HTC One. Proč tomu tak je? Opravdu nevím, možná jsem se už taktéž nevědomky poddal marketingové masáži od Samsungu.

KONSTRUKCE

Samsung si u letošního modelu opět udržel standard v podobě rozebíratelné konstrukce. Když si tak zavzpomínám, prakticky žádný výrobce, (s výjimkou LG a jeho G3) už u svých top modelů nenabízí nic jiného než unibody, čili nerozebíratelnou konstrukci. A v čem má Galaxy S5 navíc? Třeba v tom, že baterii si snadno sami vyměníte, nebo v případě deformace zadního krytu, provedete výměnu za nový, za pár korun.

Mnozí z vás jistě namítnou, že odnímatelné zadní kryty mají tendenci vrzat, musím vás ale upozornit, že zde jsem žádné vrzání nezaznamenal, a to jsem nespočetkrát zadní kryt sundával a znovu nacvakával. Rozměry přístroje činí:   142 x 72,5 mm, tloušťka je posléze 8.1 mm. Smartphone váží poměrně málo díky použitým materiálům, konkrétně pouze 145 g. Sluší se uvést, že rozměrově nám smartphone od minulého modelu narostl, a to bohužel i v oblasti rámečku kolem displeje, což je velká škoda. Na levém boku se nachází kolébka pro ovládání hlasitosti.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na pravém boku vidíme velmi dobře umístěné tlačítko sloužící pro vypnutí/zapnutí displeje či přístroje samotného. Na vrchní hraně se nachází zprava klasický 3.5mm jack konektor pro připojení sluchátek, na druhé straně vlevo dírku mikrofonu a vedle ní infračervený port. Na spodní hraně uprostřed se nachází nově krytka 2 konektorů, přičemž jeden z nich je typu microUSB 3.0, sloužící pro nabíjení či připojení k PC a druhý MHL, sloužící pro připojení externí obrazovky/televize.

Vedle těchto 2 konektorů se ještě nachází dírka sekundárního mikrofonu. Zadní strana obsahuje shora uprostřed vystouplou čočku 16Mpx fotoaparátu, pod ním posléze přisvětlovací LED diodu, sloužící jako náhrada blesku. Vedle blesku vidíme netradiční dvojici senzorů, jedná se o snímač tepové frekvence, ale k tomu se vrátím později. Pod těmito prvky je logo Samsung a dole vlevo vidíme hlasitý reproduktor, jehož umístění opět nechápu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Kdyby byl umístěn symetricky ve středu jako všechny prvky, působila by na mě záda o poznání designově uceleněji. Přejdeme-li na čelní stranu, uvidíme zprava čelní čočku fotoaparátu disponující základním rozlišením 2MPx. Vedle ní je posléze dvojice senzorů, sloužících ke snímání bezdotykových gest a k snímání okolního světla pro automatické nastavování jasu.

Uprostřed je mřížka sluchátka a úplně vlevo na první pohled neviditelná, vícebarevná informační LED dioda, která vás upozorní na zmeškané události a notifikace. Její viditelnost při blikání je velmi dobrá a nepřehlédnete ji. Než přejdu níže, sluší se zmínit, že celá čelní strana je kryta ochranným sklíčkem Gorilla Glass třetí generace, odolného vůči poškrábání. Pod výše zmiňovanými prvky se nachází největší pýcha Galaxy S5, kterou je bezesporu 5.1palcový SuperAmoled FullHD displej.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pod displejem se nachází 2 senzorové, podsvícené klávesy a střední hardwarové tlačítko. Na první pohled vám tyto prvky přijdou stejné, došlo ale zde hned ke dvěma změnám, přičemž jednou z nich je záměna klávesy s nabídkou možnosti za nabídku multitaskingu, tudíž vám chvíli bude trvat, než si zvyknete, poradím vám ale dobrý trik, kterým je to, že když klávesu podržíte 3 sekundy, vyvolá onu zmiňovanou nabídku možností. Druhou velmi zásadní změnou, je přítomnost Senzoru otisku prstu ve středové hardwarové klávese, ke kterému se vrátím taktéž posléze. To je, co se konstrukce týče, vše.

Samsung galaxy S5 mi konstrukčně přijde velmi přitažlivý, mám k němu ale 2 výtky, jimiž je jeho celková velikost, která už dle mého úsudku nepatří do kategorie smartphonu, ale phabletu, a za druhé je to jeho šířka, díky které není v žádném případě možné ovládat přístroj prstem jedné ruky. Smartphone je tak široký, že nedokážete ani psát na klávesnici jednou rukou, což je pro mě obrovské minus.

DISPLEJ

Displej je kapitola, ve které Samsung vždy vyčníval z řady. Zde u S5 byl použit 5.1palcový panel disponující rozlišením FullHD, čili 1080×1920 pixelů. Takto nastavené hodnoty nám ve výsledku zobrazí obraz o jemnosti 432PPI. Typ displeje je SuperAmoled, tudíž se můžete těšit na velmi pestré barvy.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pozorovací úhly jsou bezkonkurenční, nicméně s viditelností na slunci je to žalostné. Barevné podání označuji za velmi kvalitní a extrémně přitažlivé. Na displej S5 je jednoduše radost pohlížet. Komu by snad barevné podání vadilo, Samsung do systému integroval možnost úpravy zobrazování barev na méně saturované apod. Za displej uděluji jednu velkou pochvalu.

HARDWARE

Uvnitř top modelu od Samsungu pro letošní rok se skrývá 4jádrový procesor firmy Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2.5 Ghz. Tato sestava je doplněna o 2GB paměti RAM a grafiku Adreno 330. A teď upřímně: čekal jsem od vlajkové lodě daleko víc, zkrátka to nejlepší, ale kde nic tu nic. Tento fakt se mi taktéž potvrdil v benchmark testu od Antutu, kde se mi skóre vyšplhalo na 34 100 bodů a ve výsledné tabulce se přístroj umístil pod loňským Galaxy Notem 3.

Nejde o to, že by výkonu bylo nedostatek, ale o princip, při kterém platí, že když kupuji top stroj na trhu, chci tu nejlepší výbavu. Abych pouze nekřivdil Samsungu, ani jeden z renomovaných výrobců letos nepředstavil revolučně výkonný hardware. Suma sumárum na Galaxy S5 si zahrajete nejnovější, nejnáročnější hry bez sebemenších problémů.

Screenshot_2014-04-20-17-14-27 Screenshot_2014-04-20-17-14-35

To samé platí i při náročných úkonech v systému. Pravdou bohužel zůstává, že TouchWizz od Samsungu zabírá opravdu hodně operační paměti. Uvnitř smartphonu, tudíž ihned po sejmutí zadního krytu si můžeme všimnout 2 příjemných překvapení. Za prvé je to přítomnost slotu na nikoliv nanoSIM ale microSIM, což shledávám jako velmi pozitivní,  a za druhé je to přítomnost slotu na paměťové microSD karty, pomocí kterých dokážete rozšířit vnitřní paměť, která je v závislosti na pořízené verzi buď 16 nebo 32 GB, až o neuvěřitelných 128 GB.

Obrovský aplaus pro Samsung, tolik úložného místa nemám ani na svém PC. Uvnitř smartphonu posléze nalezneme ještě NFC čip, GPS, Wi-Fi modul, LTE modul, Gyroskop, Bluetooth apod. Jsem si jist, že ve výbavě vám absolutně nic scházet nebude.

DOPLŇKY

Dovolil jsem si oddělit celou jednu kapitolu bonusovým doplňkům, které Samsung Galaxy S5 obsahuje. Začnu ihned u prvního, který vás zaujme při pohledu na záda. Jedná se o snímač tepové frekvence v anglickém jazyce známý jako Hear-Rate Monitor. Samsung jej implikoval nejen do svého top smartphonu, ale taktéž do svých letošních wearables. Tento snímač spolupracuje s aplikací Shealth. Používá se tak, že po krátkou dobu přidržíte ukazováček na senzoru.

Nesmíte ovšem příliš tlačit. Během měření byste měli být v klidu a nemluvit. Naměřené hodnoty obsahují jen mírné odchylky, a tak celkovou přesnost hodnotím vesměs kladně. Co mi ale vadí, je, že tento typ snímače tepové frekvence dokáže nahradit i LED dioda blesku, a tak by na zádech nemusely být nevzhledné, dle mého úsudku zbytečné senzory.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dalším mínusem je možnost využití, u které jsem se opravdu musel pozastavit. Rozuměl bych tomu, kdyby tep šlo měřit za běhu, během cvičení apod., ale abych se v průběhu aktivity musel xkrát zastavovat, abych zjistil, zdali mám optimální tepovou frekvenci, nepřipadá v úvahu. Kolik mám tep mimo trénink, mě opravdu nezajímá. Dalším doplňkem je bezesporu snímač otisků prstů, který je umístěn ve středové hardwarové klávese.

Sken probíhá tak, že musíte přejet konečkem skenovaného prstu po celé délce senzoru. Není to tak pohodlné jako třeba na Iphonu 5s, kde prst stačí pouze přiložit. Podotknout musím ale, že na rozdíl od Iphonu 5S zde u Samsungu odemknutí proběhne po skenu rychleji.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Váš prst lze naskenovat i v jiném sklonu než kolmo ke spodní hraně přístroje, tudíž je možné posléze zamykání provádět i při úchopu jednou rukou. Chvíli vám bude trvat, než se naučíte senzor používat, posléze vám ale může býti nápomocen. Ocenil bych i možnost používání otisku při placení na Google Play, což prozatím není možné. Platit lze pouze v aplikaci Samsung Apps.

Posledním doplňkem, ze kterého jsem opravdu nadšený, je certifikace IP67, což znamená, že Samsung Galaxy S5 je odolný vůči vodě a prachu. Tato skutečnost taktéž o sobě dává vědět krytkou spodních konektorů a gumovým těsněním na zadním krytu. Voděodolnost jsem zkoušel, zařízení lze potopit, nechat jej po dobu 30 minut v hloubce 1 metr, nic se mu nestane. Za tento doplněk Samsung chválím a uvítal bych tuto vlastnost  do budoucna u každého smartphonu.

SOFTWARE

Samsung Galaxy S5 dostal do výbavy android v nejnovější verzi 4.4.2 Kit Kat. Tento systém je, jak je už u Samsungu zvykem, obohacen o grafickou nadstavbu TouchWizz, která je známá především tím, že má vysokou spotřebu paměti RAM. Mimo tento fakt ale nabízí nekonečnou škálu možností a vychytávek.

Zamykací obrazovka se skládá z ukazatele času a data a posléze z malé ikonky fotoaparátu dole v pravém rohu, která slouží k rychlému přechodu do fotoaparátu. Po odemčení se dostáváme na klasické, nám všem už důvěrně známé androidí, volitelně editovatelné karty.

Screenshot_2014-05-10-09-58-52 Screenshot_2014-05-10-09-58-43 Screenshot_2014-05-10-09-58-31Screenshot_2014-05-10-09-57-29

Na tyto karty si můžete přidávat složky, widgety a zástupce aplikací. Novinkou je, že kartami nelze do nekonečna cyklicky listovat. Při listování vlevo se dostaneme po přejetí poslední karty do nové funkce Můj časopis, která extrémně připomíná konkurenční Blinkfeed od HTC. Funkce je prakticky totožná a jedná se o jakýsi výpis vámi zvolených zpráv. Dovolím si jen zmínit poznatek, že zde zprostředkovává tuto službu některým důvěrně známá aplikace Flipboard, která již v obchodě play nějaký ten pátek figuruje.

Screenshot_2014-05-10-09-58-25 Screenshot_2014-05-10-09-58-21 Screenshot_2014-05-10-09-58-17Screenshot_2014-05-10-09-57-17

Menu je klasicky tvořeno seznamem ikonek jednotlivých nainstalovaných aplikací, kterými listujeme zleva doprava. Nově zde není nahoře nevkusná lišta s přepínačem mezi seznamem aplikací a widgety, což se mně osobně velmi líbí. Nahoře se pouze nachází nabídka možnosti řazení a zobrazení. Notifikační roletu vyvoláme stažením vrchní lišty směrem dolů. Zde se nachází shora ukazatel času a data, vedle něj možnost rychlého přechodu do kompletního nastavení a vedle něj tlačítko pro přechod do kompletního ovládacího centra, které můžeme taktéž vyvolat stažením lišty dvěma prsty.

Screenshot_2014-05-10-09-57-52 Screenshot_2014-05-10-09-58-03 Screenshot_2014-05-10-10-13-11Screenshot_2014-05-10-09-57-08

Pod těmito prvky se nachází ovládací centrum, kterým lze zleva doprava listovat. Pod ním je jezdec pro úpravu nastavení jasu a pod ním už samotné notifikace. Nutno podotknout, že tuto obsáhlou notifikační roletu lze upravit dle svého v nastavení. Systém obsahuje obrovskou škálu všemožných vychytávek, například možnosti ovládání pomocí gest, možnost zvýšení citlivosti displeje, pro ovládání v rukavicích, možnost multitaskingu v podobě 2 oken, možnost plovoucí nabídky vámi definovaných zástupců atp.

Screenshot_2014-05-10-10-09-55 Screenshot_2014-05-10-09-56-24 Screenshot_2014-05-10-09-56-47 Screenshot_2014-05-10-09-56-44

Celkové prošel nový touchwizz re-designem a ikony se staly kulatými. Nastavení prošlo asi nejradikálnější změnou, tudíž je nově tvořeno z kulatých ikonek, kterých je pod sebou asi 40, takže chvíli vám potrvá, než se v tom zorientujete. Systém je jinak velmi plynulý a musím jej pochválit, protože mně osobně se líbí. Za systém uděluji +.

FOTOAPARÁT

Samsung Galaxy S5 obsahuje 16MPx fotoaparát se snímačem CMOS a technologií ISOCELL, která zajišťuje lepší fotografie v noci. Čočka dokáže zaznamenávat taktéž záznam až v UltraHD kvalitě. Poradí si i s tzv. slow-motion videi, ta už jsou posléze ,,pouze’’ve FullHD. Samsung vždy držel vysokou příčku u svých top modelů v oblasti kvality fotografií/videí. Musím říci, že i letos prozatím Galaxy S5 patří s výjimkou lumií k nejlepším. Výsledné fotografie nabízí velmi dobré detaily, dobrou hloubku ostrosti a perfektní, důvěryhodné barevné podání.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dovolím si říci, že v porovnání s Iphone 5s je S5 na stejné úrovni, za což pochvala směřuje do Jižní Koreje. Prostředí fotoaparátu prošlo redesignem, stejně jako i zbytek systému, což já osobně velmi vítám. Nyní je vše přehlednější a ucelenější. Nabízí se nám nespočet režimů, filtrů a možností nastavení.

Screenshot_2014-05-10-10-10-45 Screenshot_2014-05-10-10-10-36 Screenshot_2014-05-10-10-10-30 Screenshot_2014-05-10-10-10-27

Nová je taktéž funkce Selective-Focus, která vám pořídí 2 fotografie a vy si posléze můžete vybrat místo na snímku, které bude zaostřeno oproti zbytku fotografie, který bude rozmazán. Tato funkce se mi velmi líbí a jde s ní pořídit opravdu povedené snímky. Za fotoaparát uděluji obrovské +. Ihned po displeji patří tato oblast mezi nejlepší.

Ukázkové fotografie

20140417_160252 20140419_104535 20140510_101126 20140419_123731 20140419_123722 20140505_163815 20140505_164004 20140420_080040

BATERIE

Top smartphone od Samsungu pro letošní rok disponuje baterií o kapacitě 2800mAh. Nemá smysl zde vypisovat, kolik hodin provozu a výdrže uvádí výrobce. V praxi se dostanete na reálnou výdrž lehce přes jeden den, kdy ráno musíte už neprodleně připojit nabíječku. Moje nastavení při takto zjištěné hodnotě bylo následující: nastavení jasu na 75 %, non stop zapnutá synchronizace dat, non stop zapnuté 3G připojení, vyřízení několika mailů, hodinový poslech hudby, 2 hodinové surfování na internetu, přijmutí pěti 3minutových hovorů, sledování několika videí přes youtube na Wi-Fi připojení.

Screenshot_2014-05-10-10-00-25 Screenshot_2014-05-10-10-00-31

Tímto ale popis výdrže nekončí, jelikož Samsung nově integroval do svého systému tzv. Ultra power-saving mode, který vám vypne veškeré barvy, zbytečné sensory apod. a prodlouží tak výdrž vašeho smartphonu až o extrémních několik desítek hodin. Tato funkce funguje velmi spolehlivě a sám jsem tento mód nejedenou používal. Perfektně se vám to hodí, když potřebujete vydržet ještě nějakou dobu na příjmu a zapomněli jste si nabíječku doma, nebo nemáte čas někde čekat, až se přístroj nabije. Opět +.

ZÁVĚR

Samsung Galaxy S5 je výbornou evolucí loňského modelu. Nabízí všechny funkce, na které si vůbec vzpomenete. Pokud přijdete na něco, co mu chybí, upozorněte mě v komentářích, protože si to nyní reálně představit neumím. Za cenovku okolo 18 tisíc korun dostanete smartphone s bezkonkurenčním fotoaparátem, skvělým displejem a přitažlivým designem, který bohužel zůstává od představení Galaxy S3 téměř neměnný.

Zamrzí vás absence nejlepšího výkonu na trhu a plastové zpracování. Pokud jste majiteli loňské S4, mohu říci, že osobně bych neměnil, pokud vyloženě nepotřebujete senzor otisku prstů, IP67 či měřič tepové frekvence. Naopak pokud vlastníte Galaxy S3, upgrade se vyplatí. Mně osobně během používání vadily už nekompaktní rozměry, nicméně tato oblast bude velmi diskutabilní, jelikož každému vyhovuje něco jiného. Co říkáte vy, milí čtenáři? Jak dopadl tento rozporuplný top model od Samsungu pro letošní rok?

 

alza
Za zapůjčení Samsungu Galaxy S5 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit .

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Tomaš Bažant

2. 6. 2014, 10:55

Dobrá recenze. Jen doufám, že jste nastavili jas na automatiku při hodnocení čitelnosti displeje na slunci, protože jas je potom větší asi o 25 % a pak i v této kategorii displej válcuje konkurenci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat