Rozhovor s významným českým vývojářem Janem Grunclem

Rozhovor s významným českým vývojářem Janem Grunclem
2014-06-01T11:45:58+02:00
• 1. 6. 2014

Jan Gruncl – významný český vývojář, který přispívá svými výhradně českými aplikacemi pro Android. Programování se začal věnovat na střední škole, to mu zůstalo dodnes. Nyní stojí za úspěšnými aplikacemi, mezi které patří např. Studentská kuchařka, Český slovník cizích slov CZ/SK, Kde se nekouří.

ja_mafian

Kdy jste se setkal poprvé s Androidem?

V roce 2010, díky společnosti HTC, která pořádala soutěž o nejlepší aplikaci pro Android, přičemž jsem v této soutěži zvítězil.

Proč jste si vybral zrovna Android, a ne např. iOS?

Vybral jsem si Android, jelikož mi iOS v té době připadal příliš omezený. Přispěla k tomu např. nutnost programovat pouze na Macu. Dnes už je systém mnohem dál, ale ten omezující Mac zůstává.

Jaká zařízení používáte pro testování nových aplikací, případně aktualizací?

Doposud to bylo zařízení Nexus 4, ale kdybych se odhodlal k pořízení nového, jednalo by se o Nexus 5. Pro testování tabletových verzí aplikací využívám tablet Nexus 7. Volím zásadně zařízení od společnosti Google.

Která zařízení používáte více pro vyhledávaní informací apod.? Mobil, nebo tablet?

Mobil.

Plánujete v budoucnu začít vyvíjet aplikace i pro ostatní systémy?

Jé možné, že časem rozšířím vývoj i pro Windows Phone, ale moje ochota se postupem času snižuje, protože mám pocit, že ta platforma nikam nesměřuje. Nemluvě o požadavcích na softwarovou výbavu vývojářova počítače, které se nebezpečně blíží k politice Applu. Nadále preferuji Android, kde se snažím o bezchybnost a kvalitu.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější aplikace?

Google+, Facebook, Hangouts, Facebook Messenger a Appmonger, který mi zobrazuje informace o prodejích mých aplikací v Obchodě Play.

Kupujete aplikace ostatních vývojářů?

Ano, neustále aplikace zkouším a kupuji. Nedávno jsem se podíval pomocí aplikace My Paid Apps, kolik jsem utratil, a překvapila mě vysoká částka, která se za tu dobu po těch desetikorunách nasbírala. Většinu zakoupených aplikací si nechávám, i když se je rozhodnu nepoužívat. Jen ojediněle se stane, že aplikaci vrátím, ale to musí jít o opravdu nepovedenou věc.

Co vám u Androidu schází?

Dle mého názoru již Google všechny neduhy dohnal. V širším kontextu se ale najde pár věcí, které bych uvítal, např. koncová kontrola zařízení a HW. Google by měl začít určovat, na jaká zařízení bude Android instalován, jelikož se trh zaplavuje mnoha low-endy, které s sebou nesou neustále nové a nové problémy, které musí řešit vývojář. Poslední dobou mi také začíná vadit chování Googlu samotného, když pro vývojáře čím dál častěji vydává nedodělky, nekompletní dokumentace apod.

Dá se dle vašeho názoru uživit programováním pro Android?

Ano, jde to, pokud vyvíjíte aplikace na zakázku, nebo se necháte někde zaměstnat. Nezávislý vývoj je velmi obtížný, ale dá se vydělat i tímto způsobem. Přináší to však obrovskou nevýhodu v podobě požadavku na neustálé vylepšování a rozšiřování starších aplikací, nemluvě o nezbytnosti finanční rezervy, bez které se prostě neobejdete. Ve výsledku nemůžete očekávat závratné zbohatnutí. Více než na kvalitě totiž záleží na štěstí, jak se vaše daná aplikace rozšíří a jaký bude mít úspěch. Pravděpodobnost úspěchu v tomto případě přirovnávám k výhře ve sportce.

Jaká recenze vás dokáže u vašich aplikací rozčílit?

Nejvíce mě štvou recenze, které nedávají smysl. Další věcí, která mě dokázala v poslední době vykolejit, je nařknutí z toho, že má aplikace je podvodná, přičemž autor tvrdil, že aplikace odečítá peníze z platební karty sama bez vědomí uživatele, což nebyla pravda, jelikož to už z principu platebního systému Googlu nejde.  Abych nezapomněl, také mě dokáže naštvat, když mi uživatelé vynadají, že je má aplikace placená.

Jak zvládáte skloubit vyvíjení pro Android a osobní život?

Vývoj vyžaduje velmi mnoho času, a programátoři musejí počítat s tím, že většinou člověku zůstanou pouze volné víkendy (mnohým ani to ne), a zbytek týdne spolkne jen práce a spánek. Ve vyvíjené aplikaci se vždycky odráží, kolik tomu vývojář věnoval času a péče, a nedá se to dělat jen 8 hodin denně.

Stalo už se vám, že jste našel svou aplikaci na nějakém warez foru?

Ano, stalo se mi to. Zpočátku jsem zuřil, ale dnes už to moc neřeším. Odstraňování těchto odkazů je velmi složité, většinou se na takových fórech nedočkáte ústupku, nýbrž pouze ignorace nebo banu. To vede k tomu, že většina vývojářů časem usoudí, že se jedná o „boj s větrnými mlýny“.

Navštěvujete Dotekománie.cz? Případně proč?

Ano, je to můj nejoblíbenější český server o technologiích. Mám Dotekománii rád, jelikož jsou vaše informace seriózní a kvalitní.

Chcete něco vzkázat uživatelům svých aplikací a čtenářům Dotekománie.cz?

Uživatelé mých aplikací, prosím zasílejte informace o chybách dříve, než se rozhodnete přidat nelichotivou recenzi, jelikož se vždy snažím chyby opravovat téměř ihned. Čtenářům Dotekománie chci vzkázat, ať vyzkouší mé aplikace, používají je na svých smartphonech a šíří jejich slávu dál.

Dotekománie se již několikrát o aplikacích p. Jana Gruncla zmiňovala v těchto článcích:

logo-app SlickPub - Čtečka EPUBů Jan Gruncl 49,00 Kč ANDROID logo-app Česká kuchařka Jan Gruncl 2,76 US$ ANDROID logo-app Velký slovník cizích slov CZ Jan Gruncl 2,20 US$ ANDROID logo-app Chladnou hlavu Jan Gruncl Zdarma ANDROID

 

Mezi další aplikace tohoto autora patří:

logo-app Phantom Music Control Pro Jan Gruncl 2,44 US$ ANDROID logo-app Notiwatch for Pebble Jan Gruncl 2,44 US$ ANDROID logo-app Skeldal Pexeso Jan Gruncl Zdarma ANDROID logo-app gMapsSpeed Pro Jan Gruncl 1,83 US$ ANDROID logo-app Frekvence 1 Widget Jan Gruncl Zdarma ANDROID logo-app Gama Rádio Jan Gruncl Zdarma ANDROID logo-app Voice Search Assistant Jan Gruncl 0,97 US$ ANDROID logo-app Lyrics Enabler Jan Gruncl 0,97 US$ ANDROID logo-app Kde se (ne)kouří Jan Gruncl Zdarma ANDROID logo-app Radio Beat Widget Jan Gruncl Zdarma ANDROID

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat