Project Silver – náhrada za řadu Nexus?

Project Silver – náhrada za řadu Nexus?
2014-04-29T19:30:30+02:00
• 29. 4. 2014

Řada telefonů Nexus byla vždy cestou Googlu, jak ukázat výrobcům a uživatelům svou vizi o tom, jak by měl Android vypadat a fungovat. Poslední spekulace, které potvrzuje mnoho zdrojů, však ukazují na to, že Google možná řadu Nexus zruší. Bude se ale věnovat náhradě označené kódovým názvem Project Silver.

Project Silver bude řada zařízení vyšší třídy od různých výrobců, která budou mít Android bez nadstaveb, výrazných úprav od výrobce, jistotu dlouhodobé podpory a aktualizací. Jde tudíž o projekt podobný současnému Google Play Edition.

28771480731666088

Na rozdíl od Nexus a Google Play Edition zařízení se tentokrát Google hodlá opřít do marketingu a utratit velké sumy na reklamu a propagaci na stáncích a prodejnách operátorů. Tím, že se bude starat o marketing sníží náklady výrobců, kteří tak budou moci ušetřené peníze použít na dodržení podmínek Googlu v podobě rychlých aktualizací.

Podle některých zdrojů se bude modelová řada projektu Silver skládat z pěti zařízení vyšší třídy, která budou pečlivě vybrána, aby splňovala hardwarové požadavky Googlu, nicméně se nehovoří o tom, zdali budou vyrobené speciálně pro tento projekt nebo zdali to budou modely stejné jako ty, které má jejich výrobce v nabídce se svými vlastními úpravami tak, jako je tomu u Play Edition. Prvními partnery tohoto programu by se mohly stát společnosti Motorola a LG.

Zdroje hovoří pouze o zrušení řady Nexus, Play Edition tak zřejmě bude existovat paralelně s projektem Silver. Otázkou je, zdali to má nějaký smysl, neboť podle všeho by se mělo jednat, byť s nějakými rozdíly, téměř o totéž.

Project Silver by měl být nejprve spuštěn v USA a dalších vybraných trzích, s nejvyšší pravděpodobností v Německu a Japonsku. Co ale zdroje nezmiňují, je cenová kategorie těchto zařízení. Telefony a tablety Nexus si totiž poslední roky držely velmi nízkou cenu.

Vzhledem k tomu, že Project Silver by se měl skládat pouze z prémiových modelů, mohlo by se tak stát, že zrušením této řady přijde Google o možnost, jak nutit výrobce držet cenu nízko. Stále je tu možnost, že se jedná pouze o spekulace a Google nic takového neplánuje, ale podle toho, že se shoduje více zdrojů, tomu tak zřejmě není. Množství uniklých (ať už uniklých či úmyslně vypuštěných) informací ukazuje na to, že je novinka již v pokročilém stádiu příprav a představení bychom se mohli dočkat na letošním Google I/O.

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat