Evropská unie podniká kroky ke snížení patentových válek

Evropská unie podniká kroky ke snížení patentových válek
2014-04-30T06:40:43+02:00
• 30. 4. 2014

V posledních letech stále častěji slýcháme o všelijakých patentových sporech, které mezi sebou vedou technologické společnosti. Do těchto sporů se nyní snaží vložit samotná Evropská unie, která se pokusí tyto spory alespoň částečně redukovat.

European-commission-006

Ve čtvrtek vynese Evropská komise rozhodnutí ve sporu mezi Motorolou a Applem o používání standardizovaných patentů. Komise rozhodla, že výrobci tabletů a chytrých telefonů podepsaly licenční dohody, které omezí spory alespoň na území členských států Evropské unie.

Kvůli četným sporům mezi Applem a Samsungem přijala EU dohodu ze strany Samsung Electronics, že se společnost již nebude snažit neustále bojovat u soudu kvůli patentovým sporům. Evropská komise nabídla Motorole a Applu, aby své spory vyřešili mimosoudní cestou.

motorola-apple

Evropský komisař odpovědný za vymáhání antimonopolního práva, Joaquin Almunia, pak k tomuto dodává, že veškeré patentové spory by neměly být vedeny na úkor spotřebitelů. Myslí si, že držitelé patentů by měli být odměňováni za užívání jejich duševního vlastnictví. Podle něj by tak mělo dojít k tomu, aby mělo více společností přístup ke standardizovaným technologiím za spravedlivých a nediskriminačních podmínek.

Rozsudek se stává precedentem, který bude velice pravděpodobně použit na ty, kteří budou chtít i nadále využívat soudu v těchto případech. Mělo by tak dojít k tomu, že alespoň v členských státech EU budeme slýchat méně častěji o sporech, které se týkají duševního vlastnictví.

 

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat