Do Androidu zamíří hlasové ovládání a další změny spekulace

Do Androidu zamíří hlasové ovládání a další změny [spekulace]
2014-04-25T22:10:33+02:00
• 25. 4. 2014

Poslední dobou se roztrhl pytel s různými úniky informací o plánech Googlu, které souvisí s novou verzí Androidu. Před pár týdny to byl Projekt Hera. Dnes se objevují nové informace o hlasovém ovládání napříč celým systémem a možné změně akčních tlačítek.

Podle těchto zvěstí Google experimentuje s implementací hlasového ovládání, které bude dostupné kdekoliv v systému a bude nabízet specifické funkce pro jednotlivé aplikace. Příkladem může být sdílení fotografií z galerie pomocí známé fráze „Ok, Google“ a příslušného příkazu.

S tím souvisí další změna v podobě rozvržení akčních tlačítek ve spodní části displeje. Již od Androidu 4.0 Google využívá tři akční tlačítka – zpět, domů a naposledy spuštěné aplikace (někdy označované jako multitasking menu). Podle všeho ale Google experimentuje s novým rozvržením, kdy bude tlačítko domů nahrazeno tlačítkem Google. To by mělo aktivovat hlasové ovládání stejně tak jako příkaz „Ok, Google“.

nexusae0_image48

Domovská obrazovka by měla být přístupná až v menu naposledy spuštěných aplikací. Je zde také vysoká pravděpodobnost, že aplikace budou při naslouchání vašim příkazům rovnou nabízet doporučené akce pro danou situaci, aby uživatel nemusel tápat nad správnou formulací.

nexusae0_wm_Gmailexample

Možný vzhled tohoto ovládání můžete vidět na této krátké animaci, kde uživatel z galerie hlasovým povelem otevřel dialog pro sdílení fotky a pak ho opět zavřel. Všimnout si zde můžete také kruhových přechodů, které bude Google s vysokou pravděpodobností využívat u stále většího množství svých aplikací a služeb.

nexusae0_Share_Photo

Minimálně v prvních verzích nebude systém naslouchat automaticky. Tuto funkci zřejmě bude nutné aktivovat manuálně. Standardní Google Now zobrazí kartu s návrhem aktivace a následovat bude několik dialogů vysvětlujících, jak toto nové hlasové ovládání funguje a kde ho lze využívat. Zatím je tato funkce označována jako „Ok, Google“ everywhere, ale toto označení se ještě může kdykoliv změnit.

nexusae0_wm_lure nexusae0_wm_okgoogonboard1 nexusae0_wm_okgoogonboard2

Tyto novinky však před sebou mají ještě dlouhou dobu vývoje. Je velice nepravděpodobné, že bychom se jich dočkali před Google I/O a je možné, že ani na letošním I/O nebudou představeny. Podle všech doposud známých informací se bude jednat o výraznou změnu a Google si tak musí dát velký pozor, aby neuškodil jednoduchosti a pohodlnosti systému.

Například zrušení tlačítka domů může být pro mnoho uživatelů šokující a mnoho lidí s tím nemusí být spokojeno, neboť odstraněním tohoto tlačítka se cesta k domovským obrazovkám prodlužuje z jednoho kroku na několik kroků. Zřejmě se ale těchto novinek dočkáme pouze u zařízení Nexus a Google Play Edition. Už u Google Now launcheru a Caller ID totiž Google ukázal, že chce software ve svých zařízeních mírně odlišit od čistého Androidu. Zatím se ale jedná pouze o spekulace, které mohou, ale nemusí, být pravdivé. Tak či tak je musíme brát s nadhledem.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat