Xiaomi MI2S – vysoká výbava za velmi málo peněz recenze

Xiaomi MI2S – vysoká výbava za velmi málo peněz [recenze]
2014-03-28T14:35:52+02:00
• 26. 3. 2014
7

Čínská společnost Xiaomi před jistou dobou udělala obrovskou díru do světa, svým super levným a super vybaveným smartphonem. Nebyl to zdaleka první model této firmy. O tomto přístroji se psalo všemožně po světě jako o nejlepším smartphonu na světě (ve své době), byl za neuvěřitelně nízkou cenu. Jak už někteří z vás hádáte, ano, jedná se o model Xiaomi MI2S a my si jej v dnešní recenzi podrobně rozebereme.

SAMSUNG CSC

Balení je pro společnost Xiaomi naprosto tradiční. Jedná se o nenápadnou, přírodně zpracovanou krabičku s dole umístěným logem této firmy. Po otevření se nám dostává pohledu na samotný smartphone. Pod smartphonem se nachází, pouze pro náš trh určená brožurka, která vás informuje o základních principech nadstavby MIUI.

Příručka je v češtině  a vznikla formou spolupráce distributorů a české internetové komunity MIUI.CZ. Tento doplněk velmi cením. Dále v balení nalezneme úplný základ, ba možná ani to ne, jelikož se nám dostává pouze microUSB kabelu, sloužícího pro připojení k počítači či na koncovku nabíječky a samotnou koncovku nabíječky. V závěru zde nechybí ani brožurky, kterou jsou bohužel v čínštině, takže užitek z nich mít nebudete. To je, co se balení týče, vše.

DESIGN

Ihned po prvním uchopení přístroje do ruky jsem prožíval příjemné pocity, jak z velikosti, tak z bytelného zpracování a zajímavého designu. Linie přístroje jsou spíše zaoblené a zaoblená jsou taktéž i záda. Žádné honosnější materiály zde nebyly použity, jedná se tedy pouze o kombinaci plastu a skla. Není se nicméně čemu divit, pokud bereme v potaz extrémně nízkou cenovku.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na druhou stranu musím říci, že zpracování je zde daleko lepší, než u méně vybaveného modelu Xiaomi Red Rice. Telefon působí líbivým dojmem. Pozornost přitahuje taktéž barevná kombinace bílých lesklých zad a černé čelní strany. Plasty jsou pevné a nikde nic nevrže, ani se neprohýbá. I když jsem byl vůči zařízení, pocházejícího z východu skeptický, musím říci, že naživo jsem byl pozitivně překvapen, a tak uděluji za design malé +.

Video natočeno Samsungem NX300

KONSTRUKCE

Rozměry zařízení činí 126 x 60 mm, tloušťka je poněkud vyšší, a to konkrétně 10,2 mm v nejširším bodě. Ta tloušťka v praxi není nijak závratná, neboť jak jsem již zmiňoval, záda jsou zaoblená. Váha se zastavila na hodnotě 145 g. Na levém boku se nenachází zhola nic. Na pravém boku nalezneme shora klasickou kolébku hlasitosti a pod ní už velmi dobře dostupné tlačítko, sloužící pro vypnutí/zapnutí displeje, či zařízení samotného. Na vrchní hraně vlevo vidíme 3,5 mm jack konektor, sloužící pro připojení sluchátek, bohužel v samotném balení, se žádná sluchátka nenacházejí. Na spodní hraně uprostřed je klasická zdířka microUSB konektoru. Na levé straně si můžeme všimnout malinké dírky mikrofonu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Zadní strana působí velmi uhlazeně a decentně a nalezneme na ní seshora uprostřed čočku 8, nebo 13Mpx fotoaparátu. Vedle čočky vlevo si můžeme všimnout mřížky hlasitého reproduktoru a vpravo přisvětlovací LED diody, kterou je možné využít namísto blesku při fotografování. Vespod zadního krytu se už nachází pouze stříbrné, vyryté logo Xiaomi.

Na čelní straně začnu klasicky nahoře zleva, kde si můžeme všimnout, dnes už nepostradatelných 2 čidel, aneb čidla přiblížení, sloužícího pro vypnutí obrazovky, během hovoru a čidla snímání okolního světla, pro automatické nastavování jasu displeje. Na opačné straně, čili vpravo se nachází čočka předního fotoaparátu, disponující rozlišením 2,1 MPx. Pod těmito prvky se tyčí takřka po 80 procentech čelní strany 4,3palcový displej, typu TFT IPS s rozlišením HD.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pod zobrazovacím panelem narazíme na největší kámen úrazu, kterým jsou pro mě naprosto nepochopitelně nepodsvícené 3 dotykové klávesy. Nechápu, proč zrovna zde se muselo šetřit, zvláště pak když se jedná o korunové položky. Často se mi stávalo, že jsem správně klávesy nenahmátnul, nebo jsem se vůbec nemohl dopídit, kde jaká je.

Pochopil bych s přivřenýma očima tento nedostatek u levnějšího modelu Red Rice, ale u MI2S, kde se bavíme o high-endovém modelu, musím za tento neduh udělit obrovské -. Pod středovou klávesou se posléze ještě nachází malá, velmi nenápadná vícebarevná notifikační LED dioda, která vás upozorní na jakékoliv zmeškané notifikace. Diodě bych vytkl její ne příliš dobrou viditelnost, takže v praxi to znamená, že ji velmi často přehlídnete.

DISPLEJ

Xiaomi MI2S bylo osazeno 4,3palcovým displejem, což si myslím, že je velmi vhodná velikost displeje, kdy se přístroj ještě dá ovládat jednou rukou. Výrobní technologie byla zvolena typu TFT IPS, s rozlišením HD, čili 1280 x 720 pixelů. Na takto nastavených parametrech jsem schopni vidět obraz o jemnosti 342 PPI, což je dostatečně mnoho. Dovolím si říci, že si opravdu žádného rastru nevšimnete ani při bližším zkoumání.

Barvy displeje jsou velmi dobré, připadají mi mírně živější, nicméně nebudete mít sebemenší pocit z toho, že se jedná o přepálený superAMOLED. Jako pozitivní zůstává taktéž fakt, že kontrast i teplotu barev displeje si můžete upravit v nastavení, takže za tento doplněk Xiaomi chválím.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pozorovací úhly jsou perfektní a nedochází i při větších náklonech k žádné deformaci barev. Čitelnost na slunci je bez problémů a maximální nastavení jasu je dostatečné. Celá přední strana je posléze kryta ochranným sklíčkem Dragontrail, tudíž se nejedná o standardní Gorilla Glass, nicméně toto sklíčko údajně dosahuje podobných kvalit, tudíž je odolné vůči poškrábání. Já mohu potvrdit, že po celou dobu testování bez použití obalu nebo fólie se nevyskytly na skle žádné, byť ani vlasové škrábance. Sklo typu Dragontrail použilo i Sony u svých xperií Z na zadní straně. Za displej uděluji +.

HARDWARE

Jak jsem zmiňoval již v úvodu MI2S, byl na mnoha serverech označován jako nejvýkonnější smartphone na světě. V době jeho představení to samozřejmě byla pravda. Přístroj je vybaven 4jádrovým procesorem od Qualcommu. Konkrétně se jedná o Snapdragon 600, s taktem 1,7  GHz a grafikou Adreno 320. Tato nabušená sestava je doplněna o úctyhodnou paměť RAM ve velikosti 2 GB. Sluší se dodat, že po zapnutí je vám k dispozici asi 1,3 GB. Jako obvykle jsem si nenechal ujít menší testy výkonnosti, a tak jsem podrobil tento smartphone Antutu benchmark testu, kde se výsledné skóre zastavilo na hodnotě takřka 28 000 bodů.

SAMSUNG CSC

V tabulce hodnocení se telefon dostal dokonce nad Samsung Galaxy S4, což je přístroj o několik tisíc dražší. Neodpustil jsem si ani vyzkoušení plynulosti svých oblíbených graficky náročných her GTA San Andreas a Real Racing 3, kde obě hry splnily na plné čáře mé očekávání a absolutně žádné nestability či záseku jsem se nedočkal. Výkon Xiaomi MI2S hodnotím velmi kladně a žasnu nad tím, jak se výrobcům podařilo do takto levného přístroje nacpat tolik výkonu. MI2S je klasické konstrukce, tudíž zadní kryt lze bez problémů odejmout a dostat se tak do útrob přístroje.

Screenshot_2014-02-19-18-19-34 Screenshot_2014-02-19-18-19-40

Zde se nachází baterie o kapacitě rovných 2000 mAh. Když baterii vyjmeme, dostává se nám pohledu na slot na SIM kartu. Bohužel se zde nekoná další slot v podobě paměťových karet a vy si interní paměť, čítající 32 GB nijak nemůžete rozšířit. Po zapnutí vám je reálně k užitku nějakých 28 GB. Mně tato velikost nadprůměrně dostačuje, a tak nepovažuji absenci slotu za nijak podstatný mínus. Uvnitř smartphonu se nachází ještě Wi-Fi modul, GPS čip, Gyroskop, Bluetooth a bohužel se nám nedostane novějších technologií, jako třeba LTE modulu či NFC čipu.

SOFTWARE

Firma Xiaomi, jak je už dnes známo, vypouští své přístroje, které běží na systému Android. Na druhé straně tyto přístroje jsou doplněny o velmi agresivní nadstavbu zvanou MIUI. Konkrétně zařízení běží na Androidu ve verzi 4.1 Jelly Bean, s MIUI ve verzi 4.2.7. Musím pochválit i velmi časté aktualizace zmiňované nadstavby MIUI, které přicházejí v opravdu husté četnosti. Celkově systém hodnotím velmi kladně, spadá do kategorie široce editovatelných a vám se nabízejí takřka neomezené možnosti úprav, optimalizace apod.

Screenshot_2014-02-19-18-16-33 Screenshot_2014-02-19-18-16-28Screenshot_2014-02-19-18-16-53

Celkový design systému se nese spíše v duchu systému od Applu IOs. Pozitivní na tom je to, že přináší vlastnosti Androidu, které na IOs nenajdete. Systém je extrémně rychlý, plynulý a práce v něm a s ním je jedna báseň. Zamykací obrazovka se skládá z ukazatele času a data, tapety a z kruhu, který obsahuje ve čtyřech světových stranách zástupce aplikací, do kterých můžete tažením vnitřního kolečka přejít.

Tyto zástupce si lze libovolně editovat. Dohromady však mohou být pouze 3, jelikož poslední (spodní) je ikona zámku, pomocí které dojde k odemčení. Po odemčení se dostáváme na klasické volně editovatelné androidí karty, kterou jsou netradiční tím, že se na nich shlukují všechny nainstalované aplikace. Je to právě z toho důvodu, že Xiaomi neobsahuje žádné menu. Pohotovostních obrazovek může být nespočet.

Screenshot_2014-02-19-18-16-23 Screenshot_2014-02-19-18-16-57Screenshot_2014-02-19-18-17-51

Osobně jsem jich přidal cca 30 a posléze už mě to přestalo bavit. Mimo zástupce jednotlivých aplikací si samozřejmě můžete na pohotovostní karty přidávat i všemožné widgety. Jak už jsem se zmínil, MIUI přináší obrovské možnosti nastavení, to platí například i zde u plochy, kde si můžete nastavit různé grafické styly přechodů, velikost mřížky, možnost posuvné či statické tapety apod. Notifikační roletu vyvoláme klasicky stažením vrchní lišty dolů. Roleta obsahuje klasické informace, jako jsou čas a datum, a pod těmito informacemi už samotné notifikace.

Screenshot_2014-02-19-18-19-18 Screenshot_2014-02-19-18-19-06 Screenshot_2014-02-19-18-18-47

Vše je velmi přehledné, nijak přeplácané. Notifikační roleta nabízí taktéž záložku ,,přepínače‘‘, kde se nachází jakési ovládací centrum, pro rychlé vypnutí/zapnutí Wi-Fi, Bluetoothu, GPS atp. Tyto jednotlivé zástupce si posléze můžete upravit dle obrazu svého. Pod přepínači je posléze jezdec pro nastavení jasu, který jsem využíval velmi často. Na škodu je možná fakt, že do této nabídky se nelze dostat gestem tažením rolety 2 prsty, jak to známe u androidu 4.3 a vyšších.

Screenshot_2014-02-19-18-18-18 Screenshot_2014-02-19-18-17-08 Screenshot_2014-02-19-18-17-42

Co mě zaujalo u Xiaomi MI2S, je bezesporu jednoduchý multitasking, který lze vyvolat podržením středové klávesy, ten vám nabídne na malé ploše vespod seznam spuštěných aplikací, které lze ukončovat tažením nahoru. Navíc je zde taktéž zelený kruh, který nám zobrazuje aktuální využití paměti RAM a nabízí nám taktéž její okamžité vyčištění stisknutím jednoho tlačítka.

FOTOAPARÁT

Čínský guru dostal k dispozici 2 typy fotoaparátu. Tato skutečnost není moc známa mnohým uživatelům, a tak bych rád potencionální zákazníky varoval. Záleží totiž, zdali si koupíte paměťovou variantu 16, nebo 32 GB. Jak už jistě tušíte, 16GB verze nabídne 8MPx fotoaparát, zatímco 32GB verze 13MPx. Tato skutečnost je spíše nepříjemná a výrobce mohl zvolit 13MPx čočku u obou variant. Já jsem tudíž disponoval modelem s čočkou disponující 8MPx. Fotoaparátu taktéž samozřejmě nechybí ani přisvětlovací LED dioda sloužící za náhradu blesku.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Čočkou fotoaparátu můžete taktéž zaznamenávat video ve FullHD kvalitě s četností 30 snímků za sekundu. Výsledné fotografie zabírají velikostně vždy okolo +- 1MB, což je poměrně hodně málo. Rozlišení fotografie je 3264 × 2448 pixelů. Prostředí fotoaparátu je víceméně propracované a žádné zázraky, ani nadstandardní služby se zde nedějí. Jedná se o ničím nevyčnívající klasiku. Kvalita výsledných snímků je lehce nad průměrem a já mohu říci, že na trhu je spousta zařízení disponující lepší kvalitou fotografií, vycházejících z 8MPx snímače.

Screenshot_2014-02-19-18-18-37 Screenshot_2014-02-19-18-18-26 Screenshot_2014-02-19-18-18-41

Xiaomi MI2S zaostává především ve vykreslení detailů, a tak třeba listy stromů splývají s okolím apod. Barvy by dle mého úsudku mohly být mírně živější. Suma sumárum bych ale fotoaparát tohoto smartphonu neoznačoval za extrémně tragický a většina příležitostných fotografů si na něj určitě stěžovat nebude.

Ukázkové fotografie:

IMG_20140209_160556 IMG_20140210_110024 IMG_20140219_151253 IMG_20140219_151353_HDR IMG_20140219_151344 IMG_20140209_160604

Sluší se taktéž dodat, že na čelní straně se nachází sekundární fotoaparát s rozlišením 2 MPx a jeho využití vidím klasicky na skype a podobné služby.

BATERIE

Xiaomi MI2S obsahuje pod zadním krytem, který můžeme sejmout, baterii o kapacitě 2000 mAh. Tato hodnota není příliš závratná a mně se stávalo, že mi přístroj nevydržel ani celý jeden den. Posléze se ale musím přiznat, že jsem našel možnost v nastavení systému, zvolení takzvaného režimu provozu, kde se vám nabízí režim úsporný, výkonný anebo vyvážený. Celou dobu jsem nevědomky pracoval na výkonném režimu. Později jsem přešel na vyvážený a žádný nedostatek v oblasti úbytku výkonu jsem nezaznamenal.

Screenshot_2014-02-19-18-17-04 Screenshot_2014-02-19-18-17-27 Screenshot_2014-02-19-18-17-12 Screenshot_2014-02-19-18-17-24

Na druhou stranu se mi dostalo příjemného překvapení v podobě navýšení výdrže baterie. Xiaomi ale ani přesto v oblasti výdrže nijak nevyniká. Výjimkou zůstává provoz na úsporný režim, nicméně zde musím dodat, že dojde již k omezení mnoha parametrů, jako je jas displeje, výkon apod. Na závěr musím dodat obrovskou kritiku na nabíjecí adaptér, pomocí kterého nabíjení trvalo snad 3 celé hodiny, což je pro mě osobně absolutně nepřípustná doba. Tento fakt je bohužel docílen tím, že čeští distributoři dodávají neoriginální koncovku do balení a ta obsahuje daleko menší napětí než originální adaptér. Posílám pokárání pro české prodejce.

Závěr

Čína je na výsluní a jde si pro výhru. Takový je můj závěr. Jakožto recenzent všech zařízení kromě MI2A, mohu říci, že každý model od této společnosti je obrovským skokem kupředu. Telefony jsou velmi dobře vybavené, nabízí naprosto bezkonkurenční cenovku a poměrně líbivý design a perfektně odladěný systém. Jedinou připomínku nicméně mám ke grafickému vzhledu MIUI, který už jednoduše opravdu není trendy a mnohým by mohl připadat již neatraktivní.

V tomto směru společnost Xiaomi radikálně zaostává a budiž tato recenze výzvou pro ně. Xiaomi MI2S bych doporučil jak začínajícím, tak především pokročilým a náročným uživatelům, kteří hledají takzvaně za málo peněz mnoho muziky. U tohoto modelu vás potěší, skvělý systém, perfektní hardware a bezesporu cena a displej. Za mě uděluji modelu MI2S 8 bodů z 10. A vy, milí čtenáři, se už teď můžete těšit na textovou a především speciální videorecenzi nástupce tohoto modelu, který právě teď testuji.

 alza

Za zapůjčení Xiaomi MI2S pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 9 190 KČ s DPH .

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Jak je na tom fotoaparát ve srovnání s také recenzovaným iPhone 5c?

Tomáš Orliczek

26. 3. 2014, 16:03

Pánové nebudeme přeci jako malé děti :-) každý má svůj názor. Já jsem zařízení recenzoval a já jsem napsal svůj názor. To znamená pokud se vám můj názor nelíbí e automaticky špatně? Ruku na srdce Miui se od svého uvedení ani trochu nezměnilo. Neřekl jsem že ten systém je špatný, pouze graficky už není v kurzu a nepřijde mi trendy. Tak jako mě donedávna odrazovalo sense na HTC tak mě od koupě odrazuje už teď miui.

To samozrejme nie je žiadny problém, keďže na Theme Store je nespočetné množstvo tém, ktoré systém zmenia na nepoznanie :)

MIUI nie je nadstavba ale ROM-ka. Nadstavba je npr. TouchWiz od samsungu alebo Sense od HTC. MIUI udáva trendy. Napríklad „rýchle nastavenia“ v notifikačnej lište mal prvý miui a to sa páčilo googlu tak to pridali do androidu.

Michal Navratil

26. 3. 2014, 11:55

Take s tim nesouhlasim ze system zaostava, to spise redaktor recenze je zaostalej, sam vlastnim pres rok Mi2 a jsem jak s telefonem, tak se systemem miui spokojenej :-)

Pane redaktore, to jste zřejmě jeden z velmi, velmi mála, kterým se prostředí MIUI nelíbí. A tvrdit, že s ním Xiaomi „radikálně zaostává“, chce podle mého názoru pořádné „koule“. ;-)

Je to určitě na každém, ale podle mě je Miui graficky velmi zdařilé a nebojím se říci, že je přehlednější a uživatelsky příjemnější než hrůzy, které bývají od jiných výrobců. Co sem v článku nenašel je, že Xiaomi nedává do telefonu spoustu zbytečných app, které jsou k ničemu, jen zabírají místo a nejdou odinstalovat, jako je tomu u jiných výrobců. Je to velmi čistý systém.

Tento telefon mám a rozhodl jsem se pro něj z důvodů:
+ rychlost
+ svižnost
+ čistý systém Miui
+ kvalitní 8Mpx fotoaparát
+ celkový luxusní design
+ cena!
+ skvělý displej
+ velikost (je to 4,3″ v malém těle)
+ OTG
* doporučuji koupit ochranou fólii na displej i na zadní fotoaparát

– absence paměťové karty (lze ale vyřešit OTG)
– občas není něco v aktualizaci vyladěné a někteří uživatelé s tím mají problém (nemusíte ale pokaždé aktualizovat)
– baterie mohla být v základu silnější (lze ale vyměnit za silnější na úkor tloušťky)
– možná pro někoho kluzká záda telefonu (lze vyřešit výměnou krytu nebo nasazením ochranného krytu)

Rozhodně doporučuju! Přemýšlel jsem i o Samsung Galaxy S4, ale jsem rád, že jsem si ho nakonec nekoupil. Cena je skoro dvojnásobná, systém zatížen zbytečnými app od Samsungu, nevzhledný systém.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat