Web Dotekománie.cz zrychluje a mění design

Web Dotekománie.cz zrychluje a mění design
2014-02-02T09:10:30+02:00
• 2. 2. 2014
3

Dnes tomu je už rok a tři měsíce, od kdy existuje svobodná Dotekománie. Za tu dobu se událo obrovské množství věcí a díky rozšířené podpoře HTML5 a CSS3 ve vašich prohlížečích jsme konečně mohli použít další vychytávky.

dt

Asi už na první pohled jste si všimli, že Dotekománie vypadá teď trošku jinak. Ano, je tomu skutečně tak. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří mají rozlišení monitoru vyšší než 1280 x 1024 px,  určitě pozorujete, že web vyplňuje větší plochu vašeho monitoru. Dle našich statistik toto kritérium splňuje zhruba 95 % našich čtenářů.

compareZbylých 5 % má rozlišení nižší a i na ty jsme mysleli. Náš web je momentálně semiresponzivní a dokáže se přizpůsobit i nižším rozlišením počítačů a notebooků. Do budoucna počítáme i s nasazením plně responzivního designu, ale dle našeho názoru ještě nenastal čas, kdy by se tato technologie dala plně využít na webu, jako je ten náš.

Hlavním problémem je široká škála mobilních telefonů a tabletů s nejrůznějšími operačními systémy, rozlišeními a hlavně výkonem. Web zatím nejde tak dobře optimalizovat, aby ho dokázaly načíst rychle i ty nejlevnější smartphony. Navíc je nám jasné, že i na mobilu/tabletu někteří uživatelé preferují standardní zobrazení. Proto i nadále zůstáváme u přepínací mobilní verze.

Nový design webu je primárně optimalizován pro FullHD panely (1920×1080 px) a klasické notebooky (s rozlišením 1366×768 px). Podíl zařízení s těmito dvěma rozlišeními činí na našem webu 41%, což je rozhodně nezanedbatelné číslo. Mezi další majoritní rozlišení (s podílem nad 4 %) patří v uvedeném pořadí 1680×1050, 1280×1024, 1600×900 a 1280×800 pixelů.

Co je nového?

Během tvorby nového designu jsme chtěli zachovat několik prvků, které znáte z původní šablony. Jedná se o 4 ihned viditelné zvýrazněné články na hlavní stránce. Dále struktura výpisu článků se nedočkala drastičtějších změn. V rozkliknutém článku nepoznáte prakticky rozdíl, změn se dočkaly jen nadpisy.

Kompletně novou máme patičku, kde jsme umístili odkazy na naši aplikaci pro Android a plugin pro Operu, Chrome a Firefox. Úplně jiný je také boční panel, který je nově unifikovaný a má jednotné barevné složení (v předchozí šabloně byl červeno-šedý). Hlavní novinkou je naše Chytré menu.

Chytré menu pro chytré čtenáře – majitele chytrých zařízení

Jak jste si možná všimli,  naše menu má nyní červenou barvu. A jelikož naše menu je chytré, dokáže se měnit podle vašich potřeb. Pokud se podíváte na jeho levou část, uvidíte tlačítko s tmavším podkladem. Najeďte na něj myší a hned si můžete vybrat, v co se má menu změnit. Aktuálně máte tři možnosti:

  • standardní menu – výpis kategorií pro snazší filtrování článků;
  • sociální sítě a informace o článku – pro rychlé sdílení jakéhokoliv obsahu a také zjištění jména autora, případně data článku;
  • vyhledávání – pro snazší orientaci na webu.

menu
Navíc se nabídka umí přeměnit přesně dle vašich potřeb. Jakmile čtete nějaký článek a posunete stránku dolů, automaticky se přemění a zobrazí se vám část s názvem „sociální sítě“. Pokud budete vyhledávat, dle očekávání uvidíte vyhledávání.

Nově také můžete sdílet články na LinkedIn a Pinterest.

Ještě rychlejší

Za celou dobu našeho působení na vlastní doméně se nám zvyšuje návštěvnost. Díky vašemu zájmu o naši práci jsme museli navýšit i kapacitu. Stalo se tak poslední týden v lednu, kdy jsme začali využívat pokročilé serverové technologie. Běžné načtení našeho webu bez reklam trvalo zhruba 6 sekund, po nasazení nové technologie se rychlost ztrojnásobila a vše trvalá zhruba 2 sekundy.

Jdeme ještě dál a s novým designem jsme optimalizovali i náš redakční systém. Původní šablona webu měla 3,5 MB. Nová, kterou právě používáte, má přesně 997 kB – tedy 28 % původní velikosti. Díky ní bude načítání našeho webu ještě rychlejší pro všechny návštěvníky.

Kompletní seznam změn

Changelogy určitě znáte, a pokud si je rádi čtete, tady jeden máte:

  • Do muší familie našeho webu nově přibyl Vincent.
  • Rozšířena šířka layoutu z 1020 px na 1200 px.
  • Web je nově plně optimalizován pro rozlišení 1024 x 768 px.
  • Menu se dočkalo kompletního přepracování – nyní se dělí na tři nezávislé části.
  • Bylo přidáno upozornění o využívání souborů cookies dle nařízení EU.
  • Byl zaktualizován vzhled widgetů aplikací pro Android, iOS, Windows Phone.
  • Přidána možnost vkládat do článku widget na aplikaci pro systém Windows 8 a Windows 8.1.
  • Články lze nově sdílet na LinkedIn a Pinterest.
  • Systém nyní vybírá relevantnější kategorie u náhledu článku.
  • Přihlašování bude nyní rychlejší – plugin Social Connect byl aktualizován na verzi 1.0.
  • Kompletně přepracovaná stránka 404.
  • Zdokonalena detekce AdBlocku.
  • Odkaz na RSS bez příspěvků ze sociálních sítí se nyní na webu nezobrazuje.
  • Prohlížeč Internet Explorer verze 8 a nižší není nově podporován.
  • Přidáno upozornění o zastaralé verzi prohlížeče + odkazy k jeho aktualizování.

Pokud by vás napadlo, co bychom mohli ještě vylepšit, dejte vědět do komentářů, na sociálních sítích nebo na redakční e-mail. Přejeme vám příjemné čtení!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Petr Vaněk

3. 2. 2014, 20:00

Vypadá to skvěle!
btw. přidávám si tento web do non-adblock pages ;)

Igor Ďurček

2. 2. 2014, 14:46

Len tak dalej chlapci….. :-)

Vladislav Kluska

2. 2. 2014, 11:52

Nový design je super, jen dole, jak máte odkaz na aplikace to vypadá divně. Rozhodně bych nevolil dotekomanie.cz PRO ANDROID. Bych nechal vše malé. Ale to je už jen malý detail, který nemusí vadit každému :)
Dobrá práce!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat