Jak zrychlit iPhone 4 s iOS 7

Jak zrychlit iPhone 4 s iOS 7
2014-02-07T08:45:22+02:00
• 7. 2. 2014
2

Apple iPhone 4 letošní rok oslaví již čtyři roky od uvedení a stále to nevypadá, že půjde do důchodu. Apple ho totiž začal znovu vyrábět pro Indický trh. iPhone 4 šel do prodeje s operačním systémem iOS 4.0 a vloni na podzim obdržel pravděpodobně poslední velkou aktualizaci s číslovkou 7.

Jenže ta na nejstarším podporovaném modelu již od začátku neběhá zrovna ideálně. Za to jistě může i fakt, že právě tento model je jediný s jednojádrovým procesorem s podporou iOS 7. Například první generace iPadu, která disponuje stejným procesorem (Apple A4) se nedočkala ani aktualizace na iOS 6 – zde za to ale může určitě i pohých 256 MB RAM. iPhone 4 má paměti RAM 512 MB, stejně jako model 4S, na kterém běhá sedmá verze bez problémů. Aby iOS 7.0 fungoval o něco lépe, má na „čtyřce“ deaktivovanou většinu průhledných efektů. My si dnes ukážeme, jak systém alespoň trochu zrychlit svépomocí.

 IMG_0087 IMG_0093 IMG_0094
Takto vypadá iOS 7 bez průhledných „glass“ efektů… 

První věcí, jak lze telefon asi nejvíce urychlit, je provést kompletní přeinstalaci a poté telefon již neobnovovat z žádné zálohy. Pokud jste jako já aktualizovali na iOS 7 přímo v telefon metodou OTA, doporučuji reinstalaci ještě mnohem více. Mně po reinstalaci zmizel jeden velmi otravný bug, při kterém se mi z ničeho nic zasekával i přesun po ploše a systém se trochu zrychlil. Jak jsem již zmiňoval, tím že telefon obnovíte ze zálohy, sice získáte zpět své fotky a data, na druhou stranu tím získáte i spousty dalších dat aplikací a dalšího nepotřebného obsahu. Proto doporučuji telefon neobnovovat.

Velmi důležitou věcí je také mít v telefonu dostatek volného místa – nemít ho naprosto plný. Při naprosto zaplněném telefonu vám totiž bude systém běhat pomaleji a bude se také více bugovat. Doporučuji tak mít aspoň 1 GB volného místa.

IMG_0084 IMG_0083 (1) IMG_0085 (1)
 Vypnout hledání, Vypnout aktualizaci dat na pozadí a omezit pohyb…

Další věcí, co můžete pro zrychlení udělat, je vypnout hledání. Díky tomu nebude muset telefon indexovat všemožná data. To uděláte tak, že v nastavení pod položkou Obecné -> Hledání ve Spotlight odškrtnete všechny položky. Dále doporučuji vypnout aktualizaci aplikací na pozadí, opět v nastavení pod položkou Obecné. Tím navíc prodloužíte i výdrž baterie. Také doporučuji v nastavení Obecné -> Zpřístupnění -> Omezit pohyb, tím vypnete nadbytečné efekty a trochu urychlíte přechody z aplikací na plochu.

IMG_0082 IMG_0086

Dobrým tipem je také zavírat po sobě aplikace v panelu multitaskingu. Ke zrychlení může také pomoci tvrdý reset paměti RAM. Ten provedete současným stiskněte a podržením Home button a Sleep button po dobu asi 5 – 10 sekund do naběhnutí loga Applu.

Toto byly takové základní kroky, které mohou pomoci váš iPhone 4 aspoň trochu zrychlit. Nabíhání aplikací či samotný start systému tím ale moc neovlivníte – procesor bude totiž stále stejně (ne)výkonný. Velké zrychlení by ale mohla přinést pravděpodobně poslední aktualizace iPhonu 4 s označením 7.1. Ta slibuje plynulé všechny efekty a optimalizaci, tak uvidíme, jak to s touto verzí posviští. iOS 7.1 je momentálně již v páté betaverzi a vydání finální verze se máme dle spekulací dočkat v březnu.

ios-7-1-logo

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ladislav Polický

7. 2. 2014, 21:18

Clanek nechapu. Mluvil jsem se spoustou jablickaru a ten system je zcela bez bugu a lagu. O cem tady autor proboha vyklada???

Miroslav Růžička

VIP 8. 2. 2014, 10:41

Sám iPhone 4 vlastním a z vlastní zkušenosti vím, že na něm systém po aktualizaci přes OTA z předchozí verze běhal opravdu špatně, po reinstalaci je to už lepší, avšak stále to není ideální. Proto zde píši návod pro ty, kteří mají iPhone 4 s iOS 7 pomalý a třeba provedli opravdu jen OTA update z předchozí verze,

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat