Google (ne)chtěl koupit WhatsApp aktualizováno

Google (ne)chtěl koupit WhatsApp [aktualizováno]
2014-02-26T18:18:01+02:00
• 26. 2. 2014
2

Aktualizováno 26. 2.

Do této chvíle jsme nezachytili ani jedno oficiální vyjádření společnosti Google ohledně zájmu o koupi služby WhatsApp. Naštěstí na MWC 2014 odpovídal na dotazy Sundar Pichai, který má na starost například Chrome a Android v Googlu. Od něj se dozvídáme, že v minulosti chtěl Google spolupracovat se společností WhatsApp, ale nikdy neučinili nabídku ke koupi.

“WhatsApp was definitely an exciting product. We never made an offer to acquire them,” he continued. “Press reports to the contrary are simply untrue.”

„WhatsApp byl rozhodně úžasný produkt. Nikdy jsme jim neudělali nabídku na akvizici,“ pokračoval. „Informace z tisku, které tvrdí opak, jsou jednoduše lži.“

Ačkoliv se vyjádřil naprosto jednoznačně, tak asi zde zůstanou pochybnosti.

Původní článek 21. 2.

V tomto týdnu jsme se dočkali zřejmě jednoho z největších obchodů internetových firem. Největší sociální síť Facebook koupila komunikační službu WhatsApp za neuvěřitelných 19 miliard dolarů. Následně se začaly objevovat informace, že ve hře byl ještě jeden hráč v podobě Googlu. Právě ten je znám svými častými nákupy firem.

Již v minulosti jsme mohli vidět souboj Facebooku a Googlu o komunitní projekt Waze. Zde vyhrál jednoznačně Google, ale v další obchodním klání mu to nevyšlo. Dokonce se začalo proslýchat, že nabízel společnosti WhatsApp řádově miliony dolarů za informace o tom, jestli jim někdo udělá nabídku na koupi firmy.

facebook_vs_google_robots.top

WhatsApp tuto nabídku jednoznačně odmítl. Zřejmě se nejednalo o jediné jednání s Googlem. Web Fortune uvedl, že Google měl učinit nabídku 10 miliard dolarů, z čehož je jasné, že by vyhrál Facebook. Ovšem The Information dodává, že konečná nabídka společnosti z Mountain View byla více než 19 miliard dolarů.

Dokonce součástí měla být nedotknutelnost WhatsAppu, což znamená, že by nedošlo ke zrušení služby nebo sloučení s Hangouts. Navíc by Google poskytl své zdroje – i technologické.

Můžeme jen hádat, co vedlo vedení WhatsAppu přijmout nabídku Facebooku. Samotné detaily byznysu se zřejmě jen tak nedozvíme, ale je možné, že největší sociální síť měla lepší vizi do budoucna.

V tuto chvíli můžeme jen čekat, co provede Facebook se službou WhatsApp. Zatím máme ujištění, že nedojde ke změně a vše zůstává při starém, aspoň z pohledu uživatele.

Zdroje: tech.fortune.cnn.com, ubergizmo.com, telegraph.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Hřivňák

21. 2. 2014, 16:11

Taková ostravština „víc jak..“ :D:D

Přemysl Vaculík

VIP 21. 2. 2014, 16:15

Tomu říkám „nedoklep“ :) Díky, opraveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat