Facebook kupuje WhatsApp za 19 miliard dolarů

Facebook kupuje WhatsApp za 19 miliard dolarů
2014-02-20T04:20:53+02:00
• 20. 2. 2014
2

Mohli jsme si myslet, že mezi největší nákupy Facebooku bude pohlcení služby Instagram. Tehdy byla vyplacena 1 miliarda dolarů. Začalo se ihned mluvit o tom, jestli největší sociální síť musela zaplatit tak velkou částku za službu, která si zatím hledá způsob výdělku. Dnes tento obchod již není největší, jelikož jsme dočkali zřejmě dalšího milníku.

V nočních hodinách jsme byli překvapeni, když Mark Zuckerberg na svém profilu oznámil, že Facebook kupuje největší komunikační nástroj – WhatsApp.

Screenshot_343

Právě tato služba registruje ve svých statistikách přes 450 miliónů uživatelů měsíčně a denně ji využívá 320 miliónů lidí. Mnozí si volí tohoto „kecálka“ jako alternativu k jiným službám a nyní by se dalo v podstatě říci, že mají další Facebook aplikaci v mobilním telefonu.

mark-zuckerberg-facebook-whatsapp-Optimized

Pokud byste si mysleli, že v následujících měsících bude služba přejmenována třeba na Facebook Messeneger, tak se nemusíte obávat. Přímo CEO společnosti WhatsApp, Jan Koum, ubezpečuje na blogu, že se pro stávající uživatele nic nemění. WhatsApp bude nadále fungovat jako samostatná služba, stejně jako je tomu u Instagramu.

18ece9a

Jan Koum se nyní stává členem představenstva Facebooku.

Zajisté vás budou zajímat detaily obchodu. Facebook vyplatí v hotovosti 4 miliardy dolarů a dalších 12 miliard bude v podobě akcií Facebooku. Zbylé 3 miliardy dolarů budou proinvestovány v následujících čtyřech letech – poputují k zakladatelům a zaměstnancům společnosti WhatsApp.

Pokud se podíváme na celková čísla hlavních komunikačních služeb, tak můžeme jednoznačně říci, že Facebook, jako společnost, se stává gigantem. Sami se podívejte na rozložení jednotlivých služeb.

WhatsAppGrowth

Zdroje: newsroom.fb.com, blog.whatsapp.com, thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vsetci pisu 16 miliard vy 19 tak kde je pravda… :-)

Přemysl Vaculík

VIP 20. 2. 2014, 16:08

Pokud by si ostatní přečetli oficiální tiskovou zprávu Facebooku, tak by se dočetli, že 4 miliardy vyplatí ihned v hotovosti, 12 miliard v akciích FB a 3 miliardy poputují v následujících 4 letech do WhatsApp.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat