Toshiba Excite Pro AT10LE-A-109 – další představitel s Tegrou 4 recenze

Toshiba Excite Pro AT10LE-A-109 – další představitel s Tegrou 4 [recenze]
2014-01-26T19:27:17+02:00
• 24. 1. 2014
1

Další tablet s procesorem od firmy nVidia. Jeho přednosti nejsou však jen v tomto. Také se zde můžete těšit na skvělé WQXGA rozlišení na 10,1″ displeji či na 8MPx zadní fotoaparát. To však stále není vše a určitě se najdou důvody, proč si tento tablet pořídit, ale naopak také proč ne.

DSC_0358

BALENÍ A JEHO OBSAH

Došla mi větší krabice, než jsem čekal. Byla celá černá a polepená fotkou zařízení a samozřejmě popsaná předními vlastnostmi zařízení, a to nejedním jazykem. Její otevření bylo jednoduché a nijak zvlášť složité. Hned po otevření, jak už bývá zvykem, na vás vykoukl tablet s logem Toshiba. Pod ním najdeme jen pár manuálů a dalších papírů a samozřejmě také nabíječku. Nic víc bohužel nečekejte.

DSC_0377

DESIGN A KONSTRUKCE

Tablet se vám jako první dostane do rukou, a také proto si ho ihned popíšeme. Jeho rozměry jsou 261 x 179 x 10,5 mm a celková hmotnost se zastavila na hodnotě 630 gramů. Na přední straně si můžete všimnout jen černé barvy a na ní pouze pár bílých nápisů. Na bocích přední strany, najdete ještě malé vyvýšení, které dobře ochrání váš displej před poškrábáním, když tablet položíte zády nahoru. Nad 10.1″ IPS displejem s podporou PixelPure  se nachází čidlo pro automatické nastavování jasu a 1.2MPx kamerka určená pro videohovory s 1280×960 rozlišením.

DSC_0352

Se stejnými nápisy se setkáme dokonce i na zádech tabletu. Zde však najdeme i 8MPx fotoaparát s přisvětlovací diodou, který dokáže natáčet videa i ve FullHD rozlišení. Také si můžete všimnout dvou výdechů stereo reproduktorů, na kterých pracovala Toshiba s firmou Harman/Kardon, která se zaměřuje na audiotechniku.

Bylo by skvělé, že když už se tato firma podílela na výrobě tabletu, kdyby do balení přidali aspoň základní kus sluchátek. Ovšem to by se cena zvýšila ještě o pár korun výše, což by však stálo za to. Celá záda jsou dělaná zajímavým stylem, kde najdete reliéfní tečkovaný vzorek, který skvěle udrží tablet v rukou i při větším sklonu. Funguje to podobně jako pogumovaný materiál, ale je jasné, že ne tak dobře.

DSC_0357

Stále nám ještě zbývají boky zařízení, kde najdeme pouze konektory a sloty. Avšak na spodním boku nenajdeme vůbec nic. Na pravé straně je pouze úchyt na šňůrku na krk. Myslím si, že tady je to pouze na drobnosti, nebo třeba flešku, která by mohla být přes microUSB k zařízení připojena.

Na vrchní straně najdeme zapínací/vypínací tlačítko displeje a dva mikrofony. Samozřejmě se nejvíce toho nachází na zbývající, levé straně zařízení. Od shora dolů je to v pořadí od 3.5mm jacka pro sluchátka, kolíbka hlasitosti, kryt dalších konektorů a nabíjecí kulatý konektor. Pod krytem najdeme slot na microSD karty, výstup na microHDMI a výstup na druhou verzi microUSB.

DSC_0374

HARDWARE

V prvním odstavci jsem napsal, že má tablet procesor od firmy nVidia. Přesněji se jedná o model Tegra 4. Tento čtyřjádrový model procesoru je taktovaný na 1.6 GHz. S tímto výkonným procesorem spolupracuje 2GB DDR3L operační paměť. Pokud nevíte, co písmenko „L“ ve zkratce znamená, je to zkratka pro „low voltage“, neboli v překladu „nízké napětí“. V důsledku to tedy znamená, že i tímto ušetříte baterii a zvětší se tak maximální výdrž tabletu.

Grafický čip nVidia GeForce GPU se sedmdesáti dvěma jádry zaručuje plnohodnotný grafický výkon. Uživatelská paměť se zastavila na 32 GB a jak jste se už výše dočetli, jde rozšířit pomocí microSD karty, až do velikosti dalších 32 GB. Samozřejmostí je připojení přes WiFi sítě, GPS a Bluetooth ve verzi 4.0 s LE. Také jsem našel, že zařízení má elektronický kompas a gyroskopický senzor, který se používá na automatické otáčení displeje. Oficiální zdroj uvádí, že při normálním používání, by tablet měl vydržet až jedenáct hodin. Osobně se mi málokdy stalo, že bych se k tomuto číslu nepřiblížil. Většinou to vycházelo, pokud jsem tedy neměl v pozadí zapnutou náročnější hru či aplikaci, která by pohotovostní dobu zařízení zkracovala.

Musím mít však dodatky k tomuto tělu. Toshiba zřejmě chtěla vyrobit tenký tablet, což se jí v podstatě povedlo, ale zapomněla na přehřívání. Musím konstatovat, že tohle byl asi největší problém celého tabletu. Vždy, když jsem ho měl v ruce při hraní náročných her, zhruba po pěti minutách hraní se zadní levá část, začala přehřívat a po pár dalších minutách se to nedalo skoro ani držet.

Screenshot_2014-01-14-19-25-52

Benchmark test Antutu X nám ukázal, kolik toto zařízení dokáže ze sebe „vypotit“. Skóre se zastavilo na úctyhodných 29 160 bodech, kde těsně vyhrálo nad Samsungem Galaxy S4. Bohužel na novější konkurenci už tablet nemá, zřejmě kvůli tomu, že na trh přišel v půlce minulého roku.

SOFTWARE

Android, který tomuto tabletu vládne, je zde ve verzi 4.2.2 Jellybean. Když jsem tablet poprvé zapnul, byl jsem šťastný, že v zařízení nacházím čistý Android. Bohužel i zde jsou předinstalované aplikace, které ale Toshiba dobře vybrala. Už od začátku můžu zmínit například DTS® Premium Voice Pro™, který vylepšuje multimediální a hlasové funkce v zařízení.

Dalším skvělým pomocníkem byl předinstalovaný balíček „Office“, ve kterém se nachází tři užitečné aplikace. Aplikace PrintHand je zde pro pomoc s bezdrátovým tisknutím. Pomocí aplikace jsem se připojil k tiskárně přes bluetooth a bez problému tiskl. Aplikace umožňuje sdílet soubory do tiskárny i přes WiFi síť či přes cloudová úložiště. Další skvělou aplikací je Splashtop, která umožňuje ovládat počítač tabletem. Poslední v tomto balíku je ThinkFee, která přečte všechny textové soubory, prezentace a dokonce i Excel tabulky.

office

Toshiba zde také přispěla svým dílem a přidala do zařízení dvě aplikace. Jednou je Toshiba eBook, což je obchod s elektronickými knížkami. Mezi nabízenými zeměmi bohužel nenalezneme Českou republiku, a tak se budeme muset smířit s cizím jazykem, jako například angličtinou, němčinou či francouzštinou. Druhou „aplikací“ je spíše úprava systému, která zdokonaluje samotný zvuk. Například když zmáčknete kolíbku hlasitosti, ukáže se vám další slider, kde si nastavíte, jestli chcete poslouchat spíše hlas zpěváka či instrumentální znění písně. Z vlastní zkušenosti to nefunguje na 100 procent, a dokonce se reproduktory ztlumí a nehrají tak hlasitě, jako když máte druhý posuvník ve středu.

hlasitost

V systému najdete i další předinstalované aplikace, jako například sociální či nakupovací aplikace (Amazon, eBay). Samozřejmostí jsou i základní aplikace od Google. Bohužel s tímto předinstalovaným základem se nedočkáte ani 30 GB volné uživatelské paměti. Před instalací veškerých svých aplikací bylo v tabletu zhruba 27 GB volného prostoru.

FOTOAPARÁT

Na zádech tabletu se nachází čočka 8MPx fotoaparátu, která společně s přisvětlovací diodou tvoří skvělé duo. Výsledné fotografie mají rozlišení 3264 x 2448 pixelů, a jak jsem psal výše, videa jsou ve FullHD rozlišení. Bohužel jak můžete na ukázkových fotografiích vidět, fotky jsou neostré. Například na druhé fotce, nejde text vůbec přečíst. Třetí fotografie je focena s funkcí HDR,  a právě proto je tak světlá, i když je focena v noci pouze za pouličního osvětlení.

DSC_0356

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE

image (2) image (3) image (6) image (7)

image

ZÁVĚR

Na závěr bych vám chtěl ještě říct, že existují i další modely, které se liší pouze drobnostmi. Jako příklad uvedu dražší Toshibu Excite Write, která nabízí další funkce pomocí stylusu, který se k tabletu dodává. Také si můžete k tabletu dokoupit skvělý klávesnicový dok,  který se k zařízení připojí přes Bluetooth. Na jedno nabití vydrží i dva měsíce a jeho používání je jednoduché.

Zařízení Toshiba Excite Pro AT10LE-A-109 má určitě využití. Jeho přednosti jsou jak v displeji, tak ve výkonu, ale také v konektivitě. Má spoustu výhod oproti ostatním tabletům, jako velikost uživatelské paměti či lepší reproduktory, ale najdou se zde i menší zádrhely, na které  jako by Toshiba nemyslela. Myslím tím přehřívání. Trochu tepla by měl odvádět i použitý materiál, ale stále je to slabé chlazení. Kromě této velké nevýhody je jinak tablet bez závad a skvěle se na něm pracuje či hraje.

Za zapůjčení Toshiby Excite Pro AT10LE-A-109 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 10 999 Kč s DPH .

alza

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Tomáš Klus

19. 2. 2014, 18:35

to se mi hodně líbí!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat