Rychlejší interní úložiště se Snapdragonem 805

Rychlejší interní úložiště se Snapdragonem 805
2014-01-16T09:30:28+02:00
• 16. 1. 2014

Za poslední dobu si můžeme všimnout u smartphonů a tabletů pokroku zejména v oblasti displejů, procesorů a nedávno i pamětí RAM v podání Samsungu. Jsou zde ale součástky, které jsou téměř na hranici vlastních možností. Samozřejmě si hned představíte baterie, ale dnes to bude o interním úložišti.

toshiba_flash_24nm_emmc

V tuto chvíli ve smartphonech a tabletech najdete paměti typu eMMC. Tato technologie vychází ze standardu MMC z roku 1997. Za několik let došlo k vývoji, kde jsme se dočkali zejména navyšování rychlostí. Bohužel i tak zde máme jen 8bitové paralelní rozhraní pro přenos dat. V tuto chvíli je k dispozici eMMC V5.0, jenž nabízí rychlost 400 MBps.

Toshiba již minulý rok představila novinku, která by měla nahradit současné paměti. Jednalo se o UFS  – Universal Flash Storage – ve verzi 1.1. V tomto roce došlo na vylepšení na verzi 2.0 a Toshiba je připravena na masovou výrobu pamětí a řadičů.

Ve skutečnosti budou na trhu k dispozici dvě verze. HS-G2 nabízí šířku pásma 5.8 Gbps (cca 725 MB/s) a HS-G3 jde ještě dál. Zdvojnásobuje tuto hodnotu na 11,6 Gbps (cca 1,45 GB/s). Rozhraní je sériové a plně duplexní, což umožňuje zápis a čtení ve stejnou chvíli.

qualcomm-snapdragon-805-133331

Prozatím starší eMMC v5.0 je stále energeticky šetrnější a levnější na výrobu. Ovšem zde Toshiba začíná spolupracovat s Qualcommem, aby nové paměti mohly být použity společně se Snapdragonem 805 v následných top modelech. Lze tedy očekávat nasazení jen u dražších modelů. Později (řádů i let) by se UFS mohlo stát běžným standardem.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat