ČTÚ chystá vlastní mapu pokrytí 3G a LTE

ČTÚ chystá vlastní mapu pokrytí 3G a LTE
2014-01-16T18:40:26+02:00
• 16. 1. 2014

Český Telekomunikační Úřad oznámil v prosincové monitorovací zprávě, že se chystá spustit vlastní mapu pokrytí. Chce na ni zobrazovat aktuální pokrytí UMTS a LTE sítí všech operátorů.

CTU-MAPA

Tento krok Úřadu je více než chvályhodný. Momentálně má každý z operátorů svou vlastní mapu pokrytí, kde si můžete ověřit dostupnost jednotlivých technologií právě u vás doma. Problémem je, že každý z nich používá jinou metodiku a v reálných podmínkách signál nemusíte vůbec chytit. Tento problém se týká map pokrytí všech tří českých poskytovatelů.

Úřad jim aktuálně nemůže nakázat, aby změnili metodu výpočtu pravděpodobného pokrytí, a tak zasahuje s vlastní mapou. Ta bude obsahovat nejaktuálnější data o pokrytí UMTS a LTE sítí a snad bude také nejvěrohodnější.

Možná vás napadá otázka, jak ČTÚ získá informace o nových vysílačích. Odpověď je jednoduchá – bylo to v podmínkách aukce. Operátoři musí Úřadu hlásit přesnou lokalitu svých vysílačů, informace o nasměrování antén a podobně. Vše ještě před spuštěním ostrého provozu sítě v dané lokalitě.

Díky těmto informacím bude mapa vždy aktuální. Navíc umožní všem občanům republiky porovnat pokrytí poskytovatelů v lokalitě, kde se nejčastěji pohybují.

Informace o spuštění nejsou zatím dostupné, ale snad se brzy dočkáme. Boj o prvenství v dostupnosti LTE už totiž započal.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat