Nový zákon EU stanoví jednotnou nabíječku

Nový zákon EU stanoví jednotnou nabíječku
2013-12-22T08:30:54+02:00
• 22. 12. 2013
5

Evropský parlament není pravděpodobně spokojen s požadavkem, který před několika lety nařídil výrobcům – používat stejný nabíjecí konektor typu microUSB. Připravovaný zákon má přívést další novou změnu pro všechny společnosti prodávající mobilní zařízení v Evropské unii. Brzký podpis dokumentu totiž nařídí dodávat standardizovanou nabíječku pro všechna zařízení bez rozdílu.

microUSB

I když není zcela jasné, co vlastně bude zvoleno za standard, tak bez jakýchkoliv pochybností lze očekávat právě již několik let používanou microUSB nabíječku. K dnešnímu dni existuje prozatimní dohoda o společné nabíječce, která bude podepsána už v březnu příštího roku. Po podpisu členské státy Evropské unie dostanou dva roky na přizpůsobení místních zákonů a samotní výrobci ještě o rok navíc.

Tento krok, jehož cílem je omezit zbytečné plýtvání a náklady pro spotřebitele, může mít největší vliv na kalifornskou společnost Apple. Ta minulý rok vymněnila 30-pinový konektor za nabíjecí kabel s názvem Lighting. Nicméně v okamžiku, kdy vejde v platnost nový zákon, může také Apple zákazníkům v Evropě přidávat navíc k objednávce přizpůsobený adaptér, než aby prováděl změny uvnitř zařízení.

Nakonec pro ostatní výrobce bude přechod do značné míry jednodušší, jelikož v součastnosti jejich převážná většina bere microUSB řešení za standard.

Zdroj: gigaom.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Petr Kudrhalt

23. 12. 2013, 15:36

MicroUSB je dle mého názoru nešťastné řešení. Klasické „kolečko“ od nokie nehrozilo žádným opotřebením a ukecáváním ;-)
Když už tak raději rovnou novou verzi microUSB, která má být oboustranná.

to je fakt, kolečko zatím co do jednoduchosti zůstává nepřekonané :) každopádně pro data by bylo naprosto nepoužitelné, výrobci by si stěžovali na další port, a to nemluvíme o nesmyslnosti zavádět další konektor

Dominik Holeček

23. 12. 2013, 11:56

To Steny: Osobně s micro USB nemám žádný problém. A to prakticky neustále (i několikrát denně) připojuji mobil k pc nebo nabíječce. A to včetně starého mobilu, který mám již 2 roky. A žádnou poruchu jsem nezaznamenal…

Spíše si zkontroluj klasický USB konektor na nabíječce. Přesně jako tobě se mi stalo, že bylo potřeba s kabelem různě kroutit, aby se mobil nabíjel. Nejdříve jsem si také myslel že micro USB je poškozené, ale k počítači se mobil připojil bez problémů, takže jsem pochopil, že chyba je přímo v nabíječce a jejím konektoru… Takže po výměně nabíječky vše funguje perfektně…

Momentálně však doufám, že nový micro USB, který by mělo být v blízké době představeno se inspiruje Applem a jeho lightning konektorem, jelikož se při připojování kabelu k mobilu často strefím až na 3. pokus… :-D ;-D

Stále si nejsem jist, že je microUSB správná volba. Moje zkušenosti jsou takové, že se konektor v zařízení po delší době opotřebuje tak, že je třeba jej přemlouvat (kroutit kabelem a hledat polohu), aby nabíjel. Je to strašně složitá součástka, která v současnosti neunese denodenní používání.

O NTB a jejich adaptérech nic?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat