Nokia bude něco jako Apple?

Nokia bude něco jako Apple?
2013-12-02T07:50:57+02:00
• 2. 12. 2013
1

Nokia se před časem rozhodla, že hlavním operačním systémem pro smartphony bude Windows Phone. Již tehdy jsme mohli vidět náznaky, že se stane předním výrobcem a zástupcem systému od Microsoftu, byť i další výrobci se pustili do produkce podobných zařízení. Dnes je již prakticky mobilní divize pod nadvládou Microsoftu, který si může produkovat zařízení pro svůj software.

nokia-microsoft-580

Ve své podstatě se dá říci, že Microsoft je vlastně obdobou Applu. Ten si vyrábí taktéž vlastní zařízení se systémem iOS, díky čemuž má totální kontrolu nad vším. Dle nejnovějších statistik můžeme pozorovat, že Nokia/Microsoft se stávají obdobou jablečné společnosti.

Dle statistik AdDuplex Nokia ovládá 90% podíl trhu se smartphony s Windows Phone. Stále můžeme pozorovat aktivity jiných výrobců. Například HTC nabízí dva modely s Windows Phone 8. Samsung na druhou stranu již nepředstavil novější model a navíc se dá u něj předpokládat zaměření spíše na Tizen. Dalším výrobcem, který se dostal do statistik, je Huawei.

clip_image003_thumb

Tito 3 výrobci ale více těží na Androidu a dá se předpokládat, že nemají plány na uvedení většího množství zařízení s Windows Phone. V tomto ohledu bude Nokia asi ještě posilovat své postavení s tímto systémem. Mohlo by se stát, že v budoucnu bude bývalá finská značka kompletně ovládat svou část trhu.

Pokud se podíváme na bližší statistiku, která se týká konkrétních modelů, můžeme pozorovat dominanci levnějších modelů. Zejména pak Lumie 520 se stala úspěšnou a v tuto chvíli již existuje druhá generace Lumia 525.

clip_image002_thumb

Ačkoliv cesta Windows Phone může připomínat Apple, nemůžeme předpokládat v brzké době, že by Windows Phone mohl konkurovat iOS nebo Android. Na druhou stranu se možná tato strategie vyplatí a Microsoft upevní svou pozici.

Zdroj: blog.adduplex.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Adam Kováč

2. 12. 2013, 8:30

Nokii to přeju. WP8 je spolehlivý funkční systém, na kterém je radost pracovat :) snad se rozleze ještě víc, než je teď :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat