Microsoft asi zaútočí na Android – poskytne systémy „zdarma“

Microsoft asi zaútočí na Android – poskytne systémy „zdarma“
2013-12-12T08:00:56+02:00
• 12. 12. 2013
2

Microsoft se chce více prosadit v oblasti smartphonů a tabletů, což není žádné překvapení. V tuto chvíli nabízí dva mobilní operační systémy – Windows Phone a Windows RT. Tabletová verze se nesetkala s výrazným úspěchem a v podstatě najdeme jen omezené množství zařízení. V případě Windows Phone můžeme mluvit o růstu, ale stále má daleko na své konkurenty a zejména na Android.

microsoft-windows-82

Právě Androidu se daří hlavně díky tomu, že je kompletně zdarma. Kdokoliv jej může použít v zařízeních, byť je zde doplňkové licencování kvůli službám a aplikacím od Googlu. I tak OEM výrobci nemusí platit. Pravým opakem je právě Windows Phone.

Za tento systém musí producenti smartphonů platit licenční poplatky, což nakonec i zdražuje cenu zařízení. Nyní se ale objevují informace, že by Microsoft mohl poskytnout Windows Phone a Windows RT zdarma komukoliv, kdo by chtěl vyrábět smartphony nebo tablety s těmito systémy.

Zatím se jedná o možnou strategii, která se projednává přímo v redmondské firmě. Má to svou stinnou stránku. Microsoft by přišel o zisky z prodeje systémů. Díky tomu se zřejmě dočkáme nového monetizačního modelu. Pokud by se prosadila nová strategie, tak finance by byly získávány na reklamě, stejně jako u Googlu. Příjmy by pak tvořily služby, jako jsou třeba SkyDrive, Office a Skype.

Rozhodně se jedná o odvážné plány, ale nedá se s jistotou tvrdit, že by to pomohlo v rychlejším šíření Windows Phone nebo Windows RT. Musíme si počkat, jestli se Microsoft odhodlá a jestli se najdou výrobci, kteří to znova zkusí s jejich systémy.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Komenda

12. 12. 2013, 12:07

Fakt sem zvědavý, jestli by měl takovou šanci na rozšíření.. Jak znám MS, tak nedovolí aby se v něm lidé nějak extra hrabali a to je značné omezení a nevýhoda pro to, aby se rozšířil tak jako android.
No nechám se překvapit i když vím dopředu, že si ho nikdy nekoupím.

Lukáš Vaculík

12. 12. 2013, 8:45

hm, to chce dělat konkurenci sám sobě? Vždyť díky Androidu vydělává, když bude prosazovat WP a Android bude klesat, tak budou klesat zisky MS. Blázni :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat