Google vrací úder patentovému trollovi Rockstar

Google vrací úder patentovému trollovi Rockstar
2013-12-26T13:45:13+02:00
• 26. 12. 2013

O patentových sporech by se dalo psát každý den několik článků. V poslední době se ale více ukazuje slovní spojení „patentový troll“, což označuje společnost, která vlastní patenty a snaží se na nich vydělat. Většinou se takové firmy zaměřují na největší subjekty na trhu, čemuž se nevyhnul ani Google.

Proti němu, a pak zejména proti Androidu, se snaží uplatit patenty společnost Rockstar. V tomto případě se nejedná o firmu, která vytváří hry, jedná se jen o podobnost. Ve skutečnosti holding Rockstar je vlastněn částečně Applem, Microsoftem, BlackBerry, Sony a Ericssonem.

V říjnu tohoto roku byla podána na Google a jiné společnosti vyrábějící zařízení s Androidem (Samsung, LG a HTC) za porušení patentů. Ty Rockstar získalo od Nortelu za 4,5 miliardy dolarů (2,5 miliardy dolarů poskytl Apple). Ve výsledku by mělo dojít k licencování, což by přineslo poplatky za využívání patentů. Mělo by se jednat o základní funkce, jako jsou třeba mobilní hotspot, funkce pro správu VPN nebo zprávy a notifikace.

rockstar vs google

Google se ohradil a podal žalobu na Rockstar, aby ochránil Android a výrobce, kteří jej využívají. Navíc dodává, že tento holding zaměstnává lidi jen na hledání možné porušení patentů, což by vedlo ke sporům, aby mohly být vymáhány poplatky.

Zatím by se nejednalo o nic zvláštního, jen další spor. Bohužel podobné žaloby od Rockstar jsou zaměřeny výhradně na Android. Zařízení, které by mohlo porušovat patenty, ale není vybaveno Androidem, je většinou ze žalob vyjmuto. Z toho lze soudit, že je zde jasné zaměření na googlí platformu.

Google ve své žalobě nepřímo uvádí, že se jedná o patentového trolla, jehož cílem je jen zneužívání patentů. Zatím si budeme muset počkat na detaily celého sporu, ale je možné, že je zde zájem některých výše zmiňovaných společností, aby vše bylo vedeno výhradně proti Androidu.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat